Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda poslala do přetížených špitálů 900 vojáků. A 16. listopadu volno nebude

Aktualizováno -
9. listopadu 2020
17:22
Autor: ČTK - 
9. listopadu 2020
06:55

V českých nemocnicích bude moct během pandemie koronaviru pomáhat až 900 vojáků, rozhodla o tom vláda. Doteď mohlo přetíženým špitálům ulevit 360 vojáků, to ale přestávalo stačit. Ministři se na pondělním jednání zabývali i návrhem šéfa odborů Josefa Středuly na to, aby16. listopad byl volným dnem. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by to z epidemiologického hlediska přivítal, podle něj ale neexistuje právní rámec, jak by to vláda mohla nařídit. Babišův kabinet zasedl tradičně od 14:00 formou videokonference. Blatný okomentoval i chybějící testy v zařízeních, kde by se od středy mělo celoplošně testovat. 

Vyhlásit pondělí 16. listopadu dnem pracovního volna podle vlády neumožňují zákony. Podle ministra Blatného by přitom čtyřdenní volno z epidemiologického hladiska v krocení pandemie pomohlo.

 „Z epidemiologického hlediska by mohlo být pozitivní, kdybychom měli několik dní volna v kuse. Když to řeknu velice zjednodušeně, kdybychom odjeli v pátek na chalupu, tam byli, nikam nechodili a vrátili se až v úterý večer. Nicméně musím konstatovat, že neexistuje žádná legální forma, jakým způsobem by to v současné době mohl stát nařídit nebo umožnit,“ řekl Blatný. Zopakoval tak dnešní vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) v rádiu Impuls, že stát nemá kompetenci k nařízení pracovního volna firmám.

 „Apeluji tak na využití homeoffice či dovolených, aby jste mohli strávit čas na chatě či s rodinou s omezením kontaktů,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády Blatný. 

Do nemocnic zamíří další vojáci

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že kabinet dnes projedná nařízení, které umožní zvýšit počet nyní nasazených vojáků v nemocnicích a sociálních zařízeních ze 360 na 900. „Z toho bude 400 vojáků vyčleněno na podporu přetíženého personálu v nemocnicích,“ řekl.

A vláda toto nařízení schválila, jak informoval dále Blatný. Vysvětlil, že se bude jednat i o ty osoby, které jsou nezdravotnické profese a budou na pozici ošetřovatelů. Všichni se pak budou chlubit i úspěšným kurzem první pomoci 

Vojáci budou pomáhat nejen v nemocnicích, ale také v ošetřovatelských domech a v domovech důchodců. Ty čeká plošné testování, které mělo odstartovat už 11. listopadu. Testy ale řada z nich stále nemá na skladě. 

Vláda tak dnes schválila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, které umožní nakupovat tolik potřebné antigenní testy z veřejného zdravotního pojištění. „Bude je moci nakoupit a rozvážet přímo distributor,“ vysvětloval Blatný a dodal, že testy se do potřebných zařízení dostanou do konce tohoto týdne. Zdržení omlouval právě diskuzí nad zákonem. Podle Blatného se nakoupí asi 10 milionu testů, které poputují i k praktickým lékařům.

Zásoby rukavic i roušek na dva měsíce?

Kromě antigenních testů poputuje z vládní peněženky i několik milionu na nákup vyšetřovacích rukavic a roušek. Vláda podle ministra dopravy, průmyslu a obchodu rozhodla o výdaji 45 milionu právě na ochranu rukou. Mělo by se jednat o zásobu na dva měsíce. „Správa nakupuje průběžně. Na týdenní bázi provádí několik výběrových řízení a dodržuje nadále ten dvouměsíční limit,“ uvedl Havlíček.

Ministři zdravotnictví Jan Blatný a průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády. Ministři zdravotnictví Jan Blatný a průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády. | Blesk

Havlíček dále uvedl, že SSHR má nyní v zásobách dostatek rukavic i dalších ochranných pomůcek. Podle něj je nyní na skladě 72 milionu kusů roušek a dalších 13 milionu je na cestě. V případě respirátorů FFP2 bude mít SSHR na skladě 17 miliony kusů respirátorů, což by mělo být o dva miliony více, než je nezbytně nutné.

Na programu je však i nekoronavirová agenda včetně plánu na modernizaci 15 vrtulníků Mi-171Š za 1,2 miliardy korun, ale třeba také návrhu rozpočtu Státního fondu kinematografie č novela zákona o elektronických komunikacích.

Vláda schválila návrh krizové novely vysokoškolského zákona, která má i v roce 2021 a dál umožnit v případě mimořádné situace ve vysokých školách učit na dálku, upravit harmonogram studia či podmínky a termíny přijímacích zkoušek. Na twitteru to dnes uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Návrh podle podkladů jeho úřadu reaguje na pandemii covidu-19, ale úprava by se mohla využít i v jiných mimořádných situacích.

„Ve spolupráci se zástupci vysokých škol jsme připravili krizovou novelu vysokoškolského zákona, která umožní mimo jiné přijmout doklad o maturitním vysvědčení až 90 dní po zápisu anebo při výuce, zkouškách, včetně státních, využívat nástroje distanční komunikace,“ uvedl Plaga.

Vysoké školy přešly kvůli opatřením proti covidu-19 na přelomu září a října na výuku na dálku. Podle ministerstva lze předpokládat, že protiepidemická omezení ovlivní jejich fungování i v první polovině roku 2021. Dálkovou výuku a úpravy v akademickém roce dělaly školy kvůli koronaviru již na jaře. Umožnil jim to zákon o zvláštních pravidlech pro vysoké školy, jehož účinnost ale platí jen do konce tohoto roku. Nová ustanovení ve vysokoškolském zákoně by na tuto normu měla navazovat.

Minimální mzdu kabinet neřešil?

Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) měla koalice dnes také rozhodnout o zvýšení minimální mzdy. Maláčová by se klonila k růstu z dnešních 14.600 korun o 900 až 1800 korun, hnutí ANO preferuje nárůst o 400 korun.

Nakonec na toto téma nedošlo. Ministerstvo práce má čtyři varianty, do středy k nim čeká připomínky, teprvvě pak kabinet rozhodne Zaměstnavatelé by nepřidávali vůbec a odbory žádají růst o 1400 korun na 16.000 korun.

Video  Babiš žádal ve Sněmovně o prodloužní stavu nouze. Podívejte se na celý projev premiéra  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

deratizater ( 9. listopadu 2020 17:05 )

Rusofobní a čínofobní politika a vlez***kovství k Americe může za to že nestačí krematoria spalovat zemřelé na covid.Přitom by situace nebyla tak dramatická kdyby se infikovaní z rizikových zkupin ihned přeléčovali účinnými léky na bázi Japonského léku na covid Favipavir který lze dovézt z Asíe .Kdyby vláda nelpěla jen na Remdizivíru který je drahý a nedostatkový a už na Jaře poslala do zemí které v licenci vyrábí tak jsme nemuseli být nejhůže postiženou zemí ve světě.Za to by si Babiš a jeho ministři zasloužili nejméně potupnou koupel v koši ve Vltavě.

Zdenek ( 9. listopadu 2020 13:35 )

jako vzdy ... tlachani - oblbovani ....... keci , keci , keci

uz v kvetnu 2018 se spodine zavazali , ze ..... Vyšší důchody i rodičovská. Projděte si plány ANO a ČSSD pro vaši peněženku - Minimální mzda
Připravíme závazná pravidla pro předvídatelný růst minimálních mezd. !!!

noooo a nic - zadna zavazna pravidla , ale nechavaji si prostor, aby mohli pred SPODINOU delat , ze strasne makaji ....

kdyby existovala PRAVIDLA zavazna - tak dnes muzou MAKAT na dulezitejsich tematech !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa