Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Koronavirus strašákem? Nemají se lidé bát jiných nemocí? Stát nezveřejňuje ucelené statistiky

Autor: D. Polák, L. Ješátková - 
22. září 2020
05:00

Českem se valí řada možných scénářů, jak by se epidemie covidu-19 mohla vyvíjet. Jak je to s daty kapacit nemocnic? Oficiální čísla nikde zveřejněna nejsou. Jsou tedy „špitály“ opravdu připraveny? A nemají se Češi bát více jiných onemocnění? Uklidnit společnost – i to je úkol nového ministra zdravotnictví Romana Prymuly (56, za ANO).

Druhá vlna epidemie koronaviru je v plném proudu, aktuálně hospitalizovaných pacientů je 494 a jenom za minulý týden přibylo přes 13 tisíc pozitivních lidí. Česko tak zažívá největší nárůst od března. Rekordní jsou i přehledy provedených testů, těch laboratoře za jeden týden provedly přes 116 tisíc. Jenže... Je tohle statistika, podle které se dá určit vážnost celé situace?

Jak je to v krajích

Českou veřejností již od března cloumá vyhraněná debata o závažnosti onemocnění koronavirem a jeho důsledky. Je horší než chřipka? A netrápí Čechy více jiné infekční nemoci? Deník Blesk udělal průzkum po nemocnicích v Jihomoravském kraji.

Podle dostupných dat je zřejmé, že tu nemocnice mnohem víc trápí jiné infekční nemoci, než jen covid. Jaká situace panuje v ostatních krajích? To je ten největší problém – nikde totiž neexistují ucelené statistiky. A pokud existují, úřady je nezveřejňují.

Příčiny úmrtí?

Jen za první pololetí roku zemřelo v Česku podle ČSÚ na 57 000 obyvatel. Kromě tohoto údaje ale neznáme žádné další podrobnosti týkající se příčin smrti. Veřejnost také neví, na co umírají pacienti s covidem-19. Na zaslané dotazy z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví do uzávěrky nikdo nereagoval.

Odpověď přišla jenom z Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). „Jsou nejrůznější statistiky a sběry dat, ty se zveřejňují vždy v průběhu roku,“ řekla Blesku mluvčí Lenka Svobodová. Přitom to nejsou jediná data, která lidé a mnohdy ani zdravotníci neznají. 

Kde je volno?

Nikde není zveřejněn jasný a přesný přehled vyčleněných lůžek v nemocnicích v jednotlivých krajích. Tyto údaje mají přitom hlavně lékařům umožnit rychlé umísťování pacientů do nemocnic. Ti jsou ale někdy nuceni telefonicky obvolávat ostatní zařízení a zjišťovat, jestli jsou někde volná místa. Podle mluvčí ÚZIS Svobodové jsou tato data velmi proměnlivá.

„Konkrétní hodnoty nad celým krajem nebo jednotlivou nemocnicí jsou tak silně závislé i na hodině, kdy jsou data pořízena, a v čase se tedy mění. Proto takto detailní data nemá smysl zveřejňovat. Což ovšem neznamená, že jsou tato data tajná,“ uvedla pro Blesk.

Koronavirus nezvýšil úmrtnost

Lékařské kapacity Univerzity Karlovy v Praze, v čele se svým rektorem Tomáše Zimou (54), v dubnu letošního roku představily výzvu, kde žádají vládu v čele s premiérem Andrejem Babišem (66, ANO), aby kabinet předkládal ověřená fakta a bránil tak šíření neopodstatněného strachu z možných černých scénářů.

„Při porovnání úmrtí na respirační onemocnění za rok 2019 nenacházíme rozdíl s rokem 2020. Ze statistického hlediska je třeba objektivně poznamenat, že koronavirus nezvýšil přirozenou úmrtnost v ČR,“ uvedli lékaři ve výzvě. Podle nich u zesnulých, u kterých byl identifikován koronavirus, tak nemá přímou souvislost s onemocněním covid-19.

Zásadní otázky na Romana Prymulu:

  1. Kolik lidí bylo letos hospitalizováno s chřipkou a kolik jich na ni zemřelo?
  2. Jaká infekční onemocnění momentálně zaplňují české nemocnice?
  3. Jaké jsou příčiny úmrtí Čechů v roce 2020?
  4. Proč nejsou zveřejňovány statistiky o počtu hospitalizací v českých nemocnicích?

Rychlotest za 12 minut

Za 12 minut výsledek. Brno jako první v republice vyzkouší rychlotesty na covid-19. Použije k tomu korejský přístroj iChroma 2. Ten se běžně používá na zjištění žloutenky typu C a na AIDS. Výsledek je přesný na 95 %. Pokud někomu vyjde, že je pozitivní, podrobí se klasickému testu. Vyjde na 312 Kč, dosud používaný stojí 1700 Kč.

Úmrtí prvního pacienta

Dnes je to šest měsíců od úmrtí prvního českého pacienta s nemocí covid-19. Stal se jím muž (†95) z pražské Nemocnice Na Bulovce, který ve „špitále“ ležel od 18. března a na nemoc byl pozitivně testován. Podle lékařů oběť trpěla řadou zdravotních chronických problémů. „Neměl projevy, které se u koronaviru projevují. Možná tedy zemřel na jiné onemocnění, ale statisticky je to bohužel první úmrtí na koronavirus v Česku,“ uvedl tehdejší náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula (56, za ANO), který byl dnes jmenován novým šéfem rezortu.

První mrtvý lékař

Po smrti zdravotní sestry z Thomayerovy nemocnice v pražské Krči, která se nakazila novým typem koronaviru, včera v Česku zemřel i první lékař. K sobotnímu dni Ústav zdravotnických informací a statistiky evidoval 259 infikovaných lékařů. Celkem se jich od začátku epidemie nakazilo 590. Prezident České lékařské komory Milan Kubek pro MF DNES uvedl, že šlo o soukromého lékaře ve věku 68 let. Pozitivně se nevyvíjí ani počet nakažených zdravotních sester. Od začátku epidemie se nemoc prokázala u 1 165 z nich, aktuálně nakažených je 433. Ostatních zaměstnanců pracujících ve zdravotnictví je aktuálně nakažených 416, celkově nemoc postihla 1073 pracovníků, z toho dva nemoci podlehli. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

montevideo ( 5. listopadu 2020 15:16 )

Věkem mlád, ale duchem stár. Je mi tě líto, duševní dědku.

keresnid ( 22. září 2020 14:27 )

Kolik bereš dávek, černá špíno?

Covid_19 ( 22. září 2020 14:00 )

to jsou dva extrémisté. Šmuclerovi se nejspíš hroutí Asklepion ( jsou tam šikovní, tchýni udělaly implantáty a je velmi spokojena), provádí léčbu zbytnou, takže pacienti nechtějí riskovat si dávat implantáty a dělat estetické úpravy těla, takže panika mu zahání klienty, Flégr může být slavný, když mu vyjdou předpovědi, není na epidemii přímo závislý, Šmuclerovi strach lidí velmi vadí v podnikání

gejzovic ( 22. září 2020 13:11 )

ber si přiklad

Covid_19 ( 22. září 2020 13:10 )

já jsem si vším prošel ( bez JIPky), rodina karanténou, nyní si léčím plíce, takže mám spoustu času, čtu zahraniční tisk, naši odborníci se ani nedívali na stav v Izraeli, potom nic nemohou předvídat, Slovensko to řeší chytřeji, uvidíme na konci epidemie

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa