Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Není to žádná chřipečka.“ Hřib promluvil o pacientovi (31) s komplikacemi i chodu covid oddělení

Autor: jza, ČTK - 
8. listopadu 2020
20:15

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) nastoupil minulý týden v úterý jako dobrovolník na covidové oddělení do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV). Z nemocnice teď popsal, jak to chodí na covidovém oddělení, kde se už setkal i s jedenatřicetiletým pacientem v těžkém stavu, a vyzval veřejnost, aby nemoc nebrala na lehkou váhu. 

Hřib vystudoval 3. lékařskou fakultu UK v Praze, ale během své profesní kariéry se věnoval spíše manažerské práci. Do nemocnice jako dobrovolník nastoupil v době, kdy celé Česko na semaforu ministerstva zdravotnictví svítí červeně a nemocnice se začaly plnit pacienty s covidem. Chtěl tím jít příkladem lidem, kteří by mohli v nemocnicích pomoci.

Dvoje rukavice, rouška i respirátor

Své již téměř dvoutýdenní zkušenosti z nemocnice sepsal v neděli na facebooku. Uvedl, že pracuje i během víkendů a působí na tzv. feverclinic, což je příjem pacientů s nemocí covid-19. „Pracujeme tam v red zóně, kde už se nosí ochranné obleky na celém těle. Máme dvoje rukavice, pod rouškou mám ještě respirátor, k tomu obličejový štít. Pokud by vás zajímalo, jak se v tom dá chodit na záchod, tak nedá,“ popsal svůj pracovní oblek.

Do nemocnice přiváží lidi záchranky nebo můžou přijít i po svých. Příchozí tzv. z ulice nejprve roztřídí zdravotní sestra, která lékařům předává pacienty s příznaky covidu. Ty pak vyšetřuje i pražský primátor. Lidem například měří, jak jsou na tom s okysličením krve, nebo je i v případě, že mají problémy s dýchání, připojuje na kyslík.

Přístroj na okamžité vyšetření

Hřib popsal, jak v nemocnici probíhá testování na covid. Kromě klasického laboratorního testování mají ve FNKV i speciální přistroj, který dokáže odhalit virovou nákazu v řádu desítek minut. „Máme tady také testy na koronavirové antigeny. Takový test vám sice v případě negativního výsledku nepotvrdí na 100 procent, že koronavirus nemáte. Ale pokud je pozitivní, tak si můžeme být jistí, že ho máte. Testování probíhá jako výtěr do zkumavky a pak to připomíná těhotenský test,“ popsal testování. Primátor po vyšetření vyplňuje dokumentaci a navrhne další postup, který pak zhodnotí zkušenější lékaři.

Setkal se i s těžkým případem

Zdeněk Hřib měl již také zkušenost s případem, kdy se jednatřicetiletý pacient musel potýkat s velmi nepříjemnou komplikací, když se mu kvůli krevním sraženinám mu ucpávali plicní cévy. Lidé v tomto věku přitom nejsou považováni za rizikové. „Covid opravdu není žádná chřipečka. Nepodceňujme proto nadále rizika a chovejme se, prosím, odpovědně,“ vyzval nejen Pražany Hřib, aby šetřili síly zdravotníkům.

Sklidil i kritiku

Někteří opoziční zastupitelé z pražského magistrátu si ovšem myslí, že Hřib by se měl raději věnovat správě města, jakkoliv je dobrovolnická činnost záslužná. „Pomoc dobrovolníků je důležitá, vážím si jí a děkuji všem. Situace je vážná. Vy ale nemáte odpracovanou svoji práci, na které závisí osudy a budoucnost Pražanů. Navíc vaší nečinností jste k této situaci přispěl. Populismus a fotky do alb jsou to poslední, co Praha potřebuje,“ reagoval předseda pražské ODS Tomáš Portlík.

O něco smířlivější tón zvolil předseda zastupitelů z hnutí ANO Patrik Nacher. „Měl by řídit město jak z hlediska zdravotního, tak ekonomického, a tím pomáhat řešit situaci, jakkoliv je to práce rutinní a nelze ji tak snadno prodat jako fotku z nemocnice. Přesto všechno tento krok kritizovat nebudu. Negativismu je kolem nás hodně,“ komentoval primátorův nástup do nemocnice.

Hřib již dříve uváděl, že chod Prahy podle něj nebude nijak narušen a funkci primátora jeho dobrovolnická činnost nijak neovlivní.

 

sorgedoktor ( 28. listopadu 2020 09:38 )

Meposuzujte to tak prisne...Je to hezke gesto...I kdyz by snads jenom administrativne pomohl zpracovat prichody, odchody, umrtni listy, inf. hlasenky....utcita pomoc to je...

e.lesanova ( 8. listopadu 2020 20:36 )

Asi měl Hřib "leháro", jinak nevím o nikom, kdo by během pracovní doby už nasekal tolik fotek... Trapné PR Byl na 14 dní,tedy celkem kolik hodin?? je to lékař bez praxe, tedy tam byl tak nějak "do počtu"...Zbytečná póza, když mu Praha celou dobu padá na hlavu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa