Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nakažený Hamáček promluvil o velkých bolestech hlavy. A nouzový stav bude až do Vánoc?

Aktualizováno -
1. listopadu 2020
15:27
Autor: simao, ČTK - 
1. listopadu 2020
13:40

Převlékl košili, místo bílé si vzal modrou a o chvilku později poté, co vystoupil na Primě, stanul vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na obrazovce ČT v nedělních Otázkách Václava Moravce. Promluvil i tom, jaký je jeho aktuální stav. A vrátil se při dotazech moderátora k vyšehradské schůzce, po které skončil ministr Roman Prymula (za ANO). K nouzovému stavu uvedl, že prodloužení Sněmovnou do 20. listopadu znamená jen to, že vláda přijde s další žádostí o prodloužení. Nevyloučil ani stav nouze trvající až do Vánoc.

„Mně už se daří lépe, zaplať pán bůh ten průběh u mě byl mírnější, obešel jsem se bez teplot, takže to bylo jenom o velkých bolestech hlavy a obrovské únavě, nicméně ten virus se mě nějak nechce pustit a musím ještě zůstat doma,“ uvedl v neděli v OVM Jan Hamáček (ČSSD).

Vicepremiéra ve středu čeká další test, rád by se ve čtvrtek vrátil do práce. „V to doufám, ale bohužel je to mimo moji kontrolu,“ doplnil.

Prymulův konec? Nebyla jiná možnost

Hamáček se pozastavil nad tím, že vláda na podzim dle něj ztratila část důvěry občanů, kterou měla na jaře. „Určitě je jasné, že ta obrovská důvěra, která tady byla na jaře a díky které se nám podařilo tu jarní epidemii zvládnout a byli jsme na tom skoro nejlépe na světě, tak přes to léto částečně vyprchala a pokud se podíváme na průzkumy dneska, tak je evidentní, že lidé už tolik důvěry ve vládu nemají, to je objektivní fakt,“ míní Hamáček.

Vláda dle něj přesvědčuje občany, že je možné krizi vyřešit. I proto bylo v pořádku, že skončil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), kterého Blesk přistihl při tajné noční schůzce se šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem v zavřené restauraci na Vyšehradě.

„Situace, kdy jeden z členů vlády, nota bene ten, který má na starosti ochranu obyvatel, udělá takovouto chybu, tak z mého pohledu byla tak otřesena, že jiná možnost než rezignace nebyla na místě. Já jsem rád, že se to takhle vyřešilo, jakkoli mě to mrzí, protože mně se s panem ministrem Prymulou spolupracovalo velmi dobře. Tady to bylo o důvěře ve vládu,“ uvedl Hamáček.

Faltýnek? Interní věc ANO, říká Hamáček

Moderátor Václav Moravec upozornil na to, že schůzku do zavřené restaurace, kterou zachytil fotograf Blesku, svolal právě Faltýnek, který následně odcestoval ze země - odletěl do španělské Málagy.

„Pan Faltýnek je poslancem za hnutí ANO, tudíž je to o důvěře v hnutí ANO. Z mého pohledu je to interní věc hnutí ANO,“ reagoval v OVM Hamáček. Zatímco Prymula skončil, Faltýnek se vzdal postu prvního místopředsedy Babišova hnutí, ale poslanecký klub vede dál. Ve Sněmovně je pak i předsedou Zemědělského výboru.

Podle Hamáčka je rozdíl mezi vládou a poslaneckým klubem jedné vládní strany. „Do toho já kolegům mluvit nebudu. Zemědělský výbor je určitě důležitý, nicméně asi nehraje prim v boji s pandemií a to ať si vyřeší kolegové v rámci svého poslaneckého klubu,“ pokračoval Hamáček.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Rozumím tomu, že když ministr zdravotnictví, který nařizuje ty věci, jde do zavřené restaurace, tak musí rezignovat, tomu rozumím (...) Pokud to pan předseda Faltýnek cítí tak, jak to cítí on, tak je to věc hnutí ANO a hnutí ANO si za to ponese politickou odpovědnost,“ uvedl také šéf ČSSD.

Vyzval by vlastního předsedu poslaneckého klubu k rezignaci? „Já věřím, že našemu předsedovi klubu (momentálně Jan Chvojka - pozn. red.) by se to nestalo. Z mého pohledu by to mělo být: padni komu padni, nicméně to je věc hnutí ANO. Pokud by Honza Chvojka organizoval nějaké večerní seance, tak by asi pokračovat nemohl. Já nijak nezpochybňuji to, že to byla chyba, že to bylo porušení nařízení, ale vidím tam rozdíl mezi ministrem vlády, která je za to přímo odpovědná a nařizuje ty věci, ta reakce byla na místě, a proto jsme vyzvali pana ministra, aby odešel. Případ pana Faltýnka je interní věcí hnutí ANO,“ zopakoval v ČT Hamáček svůj postoj.

Spor o členy správní rady VZP

Prymula chtěl přitom podle Moravce vyměnit část členů VZP a dostal se prý dokonce do „jistého konfliktu“ s Babišem co se týká obměny správní rady VZP, „největší zdravotní pojišťovny v zemi“. „Já jsem věděl, že pan ministr zdravotnictví dal panu premiérovi nějaký návrh změn ve správní radě VZP,“ říká Hamáček.

Prymulův návrh mu přišel smysluplný, na jednání vlády však tento bod nezamířil. „To je právo premiéra, evidentně se nedohodli,“ upozornil Hamáček.

Moravec míní, že část veřejnosti překvapilo, jak rychlá byla reakce Babiše k Prymulovi, zatímco „ve vztahu k Jaroslavu Faltýnkovi projde Jaroslavu Faltýnkovi téměř všechno“. „Trestný čin to není, těžko ti lidé budou chodit na výslechy, aby říkali, co tam dělali (...) Dokud někdo z těch účastníků neřekne, jak to bylo, tak se nic nedozvíme,“ uzavřel debatu o vyšehradské schůzce Hamáček.

Hamáček hájil Blatného

I situaci na ministerstvu zdravotnictví vnímá nyní jako vyřešenou, Jana Blatného je třeba maximálně podpořit, aby situaci zvládl, podotkl Hamáček. Že podepsal petici Milionu chvilek proti Andreji Babišovi, to Hamáčkovi nevadí. Blatný nejprve kolem podpisu mlžil, aby se následně přiznal až v pátek odpoledne po jednání vlády.

„Z mého pohledu ta otázka petice nebyla šťastně komunikována, ale já bych to panu ministrovi v zásadě nevyčítal, důležité je, že se k tomu ve finále postavil tak, jak se k tomu postavil,“ říká Hamáček.

Video  Ministr zdravotnictví Jan Blatný přiznal, že podepsal petici proti Babišovi  - abl
Video se připravuje ...

V pátek přitom Blatný také popletl, jak funguje reprodukční číslo R, které značí, kolik lidí se nakazí od pozitivního člověka s covid-19.

„Každého na něčem chytíte. Rozhodně to není o tom, že by pan ministr nerozuměl zdravotnictví. Chytat každého za slovo? Ti lidé jsou pod obrovským tlakem, tak se prostě může stát, že se přeřeknou. A rozhodně to není o tom, že by pan ministr zdravotnictví neuměl matematiku. Stane se,“ glosoval to Hamáček.

Blatného označil za zkušeného odborníka. „Z mého pohledu má tahle republika větší problém, než to, že se ministr zdravotnictví přeřekl,“ vzkázal Hamáček.

Nouzový stav až do Vánoc?

K současné situaci kolem pandemie covid-19 v ČR Hamáček poznamenal: „Alfa a omega je, že pokud ta nařízení nebudeme dodržovat, tak je děláme pro kočku.“

„Situace je vážná, tudíž jakékoliv apely na veřejnost, aby ta opatření dodržovala, jsou z mého pohledu v pořádku a ten poslední vývoj ukazuje, že lidé konečně začínají na ta opatření reagovat a berou je vážně, protože jinak by ta poslední čísla nemohla být taková, jaká jsou,“ pokračoval Hamáček v OVM.

Podle Hamáčka nelze očekávat, že se epidemická situace vrátí k normálu za několik dnů nebo týdnů. Za normál považuje stovky nebo nízké tisíce nakažených denně. V sobotu přibylo 11.428 nakažených, v pátek 13.606.

Nouzový stav v Česku platí od 5. října. Vláda žádala o jeho prodloužení do 3. prosince, Sněmovna ale v pátek schválila kratší období do 20. listopadu. „Z mého pohledu to neznamená nic jiného, než že se tam vláda vrátí s další žádostí,“ řekl Hamáček. Podle něj je možné, že žádosti o prodloužení nouzového stavu budou i opakované.

Nevyloučil ani trvání nouzového stavu až do Vánoc. „Byl bych velmi rád, kdyby už na Vánoce došlo k nějakému uvolnění, ale toto musí být opatrně plánováno,“ řekl. Letní velké uvolnění restrikcí podle něj ukázalo, že se poté obtížně brzdí další šíření epidemie. Prioritou vlády podle něj musí být přijetí strategie pro uvolňování opatření.

e.lesanova ( 2. listopadu 2020 11:21 )

Tak covid má vliv na hlavu...co Hamáček pravil, že chce "vyšetřovací komisi" na "covid" alias pohonit si body proti Babišovi, tak voliči vezmou roha...radši měl počkat až se doléčí a mozek zase naskočí

montevideo ( 1. listopadu 2020 21:15 )

Co je to za hulváta, ten Grimald?

villon ( 1. listopadu 2020 21:01 )

Přece si nemislíte že je bureš tak slabej že by ustupoval opožumpě? Podleh čaulidem, protože je populista, kvůli nim rozvolnil co šlo a kvůli tomu jsme worst in covid.

villon ( 1. listopadu 2020 20:55 )

Však bureš ještě 13. září informoval čaulidi že "vírus je na ústupe".

villon ( 1. listopadu 2020 20:53 )

já mislel Hamáčka ty kkte. Moravec snad mě covida?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa