Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Klaus provokoval v centru Prahy bez roušky. Hamáček: „Působí to strašně.“ Prymula si rýpl

Aktualizováno -
29. října 2020
19:41
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
28. října 2020
12:40

Bývalý prezident Václav Klaus porušil vládní nařízení kvůli nošení roušek na veřejnosti. Státní svátek u příležitosti 102. výročí vzniku Československa si připomněl v centru Prahy bez ochrany úst a nosu. Ohrozit tak mohl například i starší lidi, se kterými se zdravil. Roman Prymula (za ANO) potvrdil Blesk Zprávám, že Klaus vládní nařízení skutečně nedodržel. Pohoršení projevil i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

„Nenechme zvítězit strach nad našimi životy,“ takto nazval bývalý prezident Václav Klaus své vystoupení u příležitosti státního svátku. Svou řeč pronesl u Obecního domu na pražském náměstí Republiky, tedy u budovy, kde Československo oficiálně vzniklo.

Sám Klaus strach neměl. Svou nebojácnost demonstroval staženou rouškou z nosu i úst - a to už v době, kdy na prostranství k Prašné bráně vedle Obecního domu přicházel. Nechráněný se tak zdravil i s lidmi na náměstí, mezi nimi byli i senioři, o kterých vláda mluví jako o velmi ohrožené skupině. Do ní koneckonců patří také Klaus. Jeho spolupracovníci, včetně ochranky, přitom roušku nasazenou měli celu dobu.

Prymula: Klaus nařízení porušil

Vládní nařízení přitom mluví jasně. „Všem osobám se s účinností ode dne 21. října 2020 od 0:00 hod. do odvolání tohoto mimořádného opatření zakazuje pohyb a pobyt bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének, a to: e) na všech ostatních veřejně přístupných místech v zastavěném území obce, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň 2 osob vzdálených od sebe méně než 2 metry, nejedná-li se výlučně o členy domácnosti,“ vyjmenovává vláda ve svém opatření.

„V této souvislosti jsme žádné oznámení na porušení vládního nařízení nepřijali,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Prymula: O porušení není sporu

Porušení pravidel potvrdil ze strany Klause Blesk Zprávám také tehdy ještě ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), který sám kvůli nedodržení vlastních nařízení ve čtvrtek vládní kabinet opustil a nahradil ho Jan Blatný.

„Já jsem byl zachycen pár sekund bez roušky, kdy ke mně přistoupil člen mé ochranky, a byl jsem mediálně zlynčován. Zde o porušení vládních opatření jistě není sporu,“ reagoval Prymula na zveřejněné fotografie bývalého prezidenta mezi lidmi bez roušky na ústech a nose.

Ti dva se neměli nikdy moc rádi. Klaus nešetřil Prymulu ani v minulých dnech, když fotografové Blesku zachytili ministra v noci bez roušky, jak vychází z restaurace, která měla být zavřená.

Klaus Prymulu nešetřil

Prymula se podle Klause nikdy ministrem stát neměl a svým počínáním dle bývalé hlavy státu zdiskreditoval sebe i opatření, která prosadil. 

„Pochybnosti, které mnozí z nás měli od počátku, byly posíleny autoritářským jednáním, které stačil (Prymula) v této funkci za jeden měsíc předvést. Strašil nás, ale z jeho chování je vidět, že svým slovům sám nevěřil. Zdiskreditoval nejen sebe, ale i všechna opatření, která prosadil,“ uvedl Klaus v prohlášení, které vydal minulý pátek.

Hamáček: Působí to strašně

Klausovo počínání rezonovalo však i den poté. „Působí to strašně. Protože člověk by očekával, že v takto vypjaté situaci se všichni semknou a budou přesvědčovat lidi, aby dodržovali vládní opatření, a to zejména platí pro někoho, kdo ve společnosti má autoritu,“ reagoval ve čtvrtek na Primě na počínání Klause vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Za Institut Václava Klause se vyjádřil mluvčí Petr Macinka. „Hovoří-li ministr Hamáček o autoritě bývalého prezidenta, pak musí přijmout, že ten svoji autoritu používá právě k tomu, aby poukázal na neproduktivnost plošných opatření této vlády. Zabíjejí ekonomiku, nikoli koronavirus,“ vzkázal taktéž na Primě.

Projev Václava Klause ke státnímu svátku 28. října 2020

Nenechme zvítězit strach nad našimi životy

Před sto dvěma lety byl v této budově vyhlášen svobodný a demokratický stát, jehož dědicem je dnešní Česká republika. Toto výročí bývalo slaveno důstojně, s úctou, s pokorou vůči tomu, co bylo tehdy vykonáno a s důvěrou a nadějí v budoucnost. Dnes tomu tak není.

Zakladatelé našeho státu ve složitých válečných poměrech strachu nepodlehli a svůj záměr prosadit dokázali. Vezměme si z nich příklad. Nedopusťme, aby nás paralyzoval záměrně šířený strach. Je jen na nás, jestli mu podlehneme.

Uplynulé století bylo naplněno úsilím jednou získanou svobodu a národní nezávislost znovu neztratit. Díky odvaze, obětem a práci celých generací našich předků se to nestalo. Toto historické vědomí by nás mělo naplňovat optimismem a motivovat nás k občanské aktivitě i v dnešní době, kdy čelíme novým vážným hrozbám, určitě ne jen zdravotního typu.

Pod pláštíkem protiepidemických opatření jsou omezovány Ústavou dané občanské svobody, je likvidována ekonomika (a s ní důstojné životy statisíců lidí), jsou rozvraceny finance státu, jsou vytvářeny dluhy, které budou zatěžovat nás a naše potomky dlouhá desetiletí.

Zůstaneme-li v pasivitě, zvítězí-li strach nad svobodou, necháme-li si vnutit arogantní, údajně expertní rozhodování a podřídíme-li se cizím zájmům, o všechno přijdeme. Nejen o to, co jsme vytvořili my, dnes žijící, v uplynulých letech, ale přijdeme i o dílo těch, jejichž odkaz si dnes připomínáme.

Václav Klaus k 28. říjnu 2020 před Obecním domem v Praze.

Video  Klaus: „Koronaviru se nebojím.“ Na testy ale přesto musel, varoval i před inflací.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

kurioko ( 30. října 2020 05:29 )

jen ho nechte, ať si pindá.

rezacek ( 30. října 2020 00:15 )

Kdyby tam nebyli ti smajlíci, tak bych Vás žaloval pro šíření poplašné zprávy

rezacek ( 30. října 2020 00:12 )

Imunita je údajně poměrně krátká. Takže jestli do smrti, tak to zní lákavě.

rezacek ( 30. října 2020 00:11 )

A jak to má tenhle tlučhuba ode..rat? Nemá žádnou moc a ty jeho bláboly poslouchají už jen jemu podobní.

rezacek ( 30. října 2020 00:10 )

Přesně tak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa