Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Farmářské trhy na náplavce kvůli vládním nařízením nebudou. Pořadatelé je nejsou schopní dodržet

Autor: ČTK, jza - 
28. října 2020
11:30

Minulý víkend se spousta lidí divila, že i v době výrazného omezení pohybu lidí a protiepidemiologických opatření se po Praze stále konají farmářské trhy, kde podle některých svědků byla „hlava na hlavě“. Vláda na kritiku reagovala zpřísněním pravidel, což vedlo k tomu, že pořadatelé se rozhodli trhy na náplavce nebo na Vítězném náměstí rovnou zrušit. Pořadatelé tvrdí, že pro ně není možné vládní nařízení dodržovat.

Nová nařízení upravují sortiment i rozestupy mezi stánky. Na trhu nesmí být více než 20 lidí na 400 metrů čtverečních. Podle pořadatelů trhů je to na náplavce prakticky nerealizovatelné. „Jde o 20 osob na čtverci 20 krát 20 metrů čili na každého člověka má připadat plocha v průměru čtyři krát pět metrů, což mnohonásobně převyšuje obecně předepsaný dvoumetrový odstup nařízený například pro vnitřní prostory supermarketů,“ uvedli pořadatelé.

Neřešitelný problém

Náplavka je volně průchozí prostor, kde se navíc pohybují i lidé, kteří po ní přes trhy jen procházejí. Pořadatelé tak upozorňují, že i kdyby trh oplotili a nechali jen jeden či dva vstupy, lidé by se hromadili u vstupů. „Což by opět šlo proti nařízení nebo by se tvořily neúměrně dlouhé fronty s odstupy nejméně čtyři metry,“ napsali.

Končící ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že vláda právě kvůli záběrům z náplavky zvažovala i úplný zákaz prodeje na trzích. Nakonec ale omezila prodej jen na ovoce, zeleninu, vejce, mléčné výrobky a další potraviny české provenience. Ostatní trhy zakázala úplně.

Končí i trhy na „Kulaťáku“

Kvůli novým pravidlům skončily už také trhy na Kulaťáku, které se konají na Vítězném náměstí v Dejvicích. V jejich těsné blízkosti nedávno vzniklo nové odběrové místo na testování na nemoc covid-19, které právě kvůli trhům v pátek a sobotu mělo zavřeno. „Městská část Praha 6 a spolek Farmářské trhy se dohodli, že splnění opatření k pořádání trhů, která jsou nyní požadována, nelze bezpečně garantovat,“ oznámil počátkem týdne pořadatel na facebooku.

Vzkaz Havlíčkovi

Na trzích se podle nových opatření smí prodávat jen české výrobky a pouze potraviny, ne občerstvení. To rozhořčilo některé z výrobců, kteří na trzích prodávají své produkty, u nichž zrovna nejde o potraviny. „Ve vašem včerejším vystoupení jste sdělil, že novým opatřením neomezujete české farmáře a výrobce českých potravin na farmářských trzích. Není to pravda. Jsme malá česká rodinná firma, ale nepěstujeme ovoce nebo zeleninu ani nepečeme chleba, nýbrž lisujeme oleje za studena pouze z českých semínek. Na trhy nyní nesmíme, přestože to je hlavní zdroj naší obživy,“ vzkázala ministrovi průmyslu a obchodu Karlovi Havlíčkovi (za ANO) jedna z firem, která na trzích prodávala své produkty. Výrobce upozornil na to, že takových firem je hodně a text těchto patření nejspíše vznikal z neznalosti ministra.

Konec nákupů biomkrví

Snímky z náplavky z minulé soboty výrazně rezonovaly i na sociálních sítích. Lidé sdíleli snímky přeplněného trhu i televizní reportáže. V neděli ve svém pravidelném videu ukazoval snímky z náplavky premiér Andrej Babiš (ANO) jako příklad nezodpovědného chování v době epidemie. „Prosím vás, co je tohle? To je šílené, to je včerejší náplavka,“ říkal ve videu premiér, když ukazoval snímky.

O „lidech, kteří si neodpustí nákup biomrkve“, hovořil v souvislosti s nutností zpřísnit vládní opatření proti šíření koronaviru například také prezident České lékařské komory Milan Kubek. Jejich oponenti upozorňovali na to, že lidé na trhu dodržovali rozestupy a že nákup potravin na trhu je bezpečnější než v supermarketu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa