Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zákaz nočního vycházení se blíží. Co Pražanům hrozí? Domluva na místě nebo tučná pokuta!

Autor: diz - 
27. října 2020
19:41

Už od středy budou mít nejen Pražané utrum, co se týče vycházení v pozdních nočních hodinách. S ohledem na horšící se situaci kvůli pandemii covidu-19 vyhlásila vláda „večerku“ už ve 21:00. Jak jsou na to pražští policisté a strážníci nachystaní?

Zejména s poukázáním na situaci v Praze přistoupila vláda k přísnějším opatřením, co se koronaviru týče. V minulosti se vůči Pražanům nelichotivě vyjadřoval premiér Andrej Babiš (ANO). „Změnili jsme otvírací dobu restaurací na 20 hodin a včera je vidět i na facebooku, že klienti zůstávají kolem restaurací, nedodržují tu vzdálenost dva metry,“ čílil se na nedávné tiskové konferenci premiér, který ukazoval fotografie popíjející mládeže v pražských ulicích.

Situace nebyla o moc lepší ani poslední sobotu, kdy Pražané vyrazili oblíbené farmářské trhy na náplavce. Fotografie odhalily, že jich tam v některých chvílích skutečně byla hlava na hlavě, byť v drtivé většině měli mnozí roušky. „Záběry z Náplavky byly natolik odstrašující, že jsme uvažovali dokonce o úplném zákazu,“ vzkázal ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) na pondělní konferenci. K úplnému zákazu trhů nedošlo. Došlo však k tomu, že od 28. října je zakázán pohyb venku od 21:00 do 4:59.

„Jsme připraveni“

Pražské pořádkové služby jsou připraveny na to, aby vládní nařízení byla dodržována. Podle mluvčího Policie ČR Jana Rybanského není zatím důvod posilovat hlídky v ulicích. Vše ukáže až praxe, která nastane během svátku. „Jsme maximálně připraveni dohlížet na pořádek v rámci výkonu standardní služby, zrovna tak jako budeme standardně hlídat veškerá ohlášení na tísňovou linku 158,“ sdělil pro Blesk.cz Rybanský.

Policie v Praze má dostatečný počet hlídek, které v ulicích budou dohlížet,“ sdělil dále s tím, že už nyní dennodenně provádí více než tisíc kontrol, zda jsou vládní nařízení dodržována. Většinou se to týká nařízených otevíracích dob nejrůznějších stravovacích podniků. „Zpravidla ale zjišťujeme, že pouze jedno procentu z té tisícovky nařízení nedodržuje.“

Připraveni jsou i pražští strážníci. „Budeme kontrolovat stejně jako všechna současně platná opatření, a to  v rámci běžného výkonu služby,“ sdělila na dotaz Blesk.cz mluvčí Městské policie hl. m. Prahy Irena Seifertová. „Reagovat budeme také na oznámení prostřednictvím tísňové linky, případně na podněty přímo v ulicích. Prioritou pro nás však i nadále zůstávají kontroly prostředků městské hromadné dopravy a souvisejících prostor.“

Také v případě strážníků se neplánuje větší nasazení nočních hlídek. Ostatně – ani to nelze. „Denně nasazujeme do přímého výkonu služby maximální možný počet strážníků, kteří se vedle kontroly mimořádných opatření ale musí věnovat i dalším činnostem,“ sdělila mluvčí.

„Flastr“ až 10 tisíc korun

Dosud nikde nebylo přesně definováno, jak se mají policisté a strážníci zachovat v případě, že dopadnu člověka, který se venku pohybuje v době, kdy nemá. Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík k tomu na dotaz Blesk.cz uvedl, že metodika postupu je v současné době stále v řešení.

„Nicméně situace budou řešeny individuálně, nelze na ně uplatňovat stejný metr. Buď budou osoby předány správnímu orgánu, nebo budou řešeny uložením pokuty v maximální výši 10 tisíc korun,“ sdělil.

Obdobně se vyjádřila za pražské strážníky také Seifertová. „Případné kontroly občanů jsou vždy na individuálním posouzení daného strážníka, kdy je ale nutné přihlédnout ke všem okolnostem místa a času,“ sdělila. „Kontrolovaným může pomoci jakýkoliv dokument, kterým budou při kontrole disponovat. Samotnou hodnověrnost předloženého dokumentu pak posoudí strážník na místě,“ dodala s tím, že se tak bude dít v souladu s platnou legislativou.

Strážník má podle ní tři možnosti – ta nejlepší pro dotyčného je domluva. Další je pak pokuta, opět v maximální výši do 10 tisíc korun, a poslední možností je oznámení správnímu orgánu, kam poputují sporné případy. „I když pražská městská policie dělá od začátku maximum možného v souvislosti s kontrolami dodržování mimořádných opatření, největší a nejdůležitější roli v boji s touto nemocí hraje zodpovědné chování každého z nás,“ uzavřela Seifertová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa