Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zpřísní vláda život v Česku? Babiš odmítl lockdown, Prymula stále v hlavní roli

Aktualizováno -
26. října 2020
12:14
Autor: ČTK, Mii - 
26. října 2020
07:10

Další kroky v rámci koronavirové epidemie a její vývoj pravděpodobně probere vláda ANO a ČSSD na dnešním řádném zasedání, které začíná ve 14:00. Premiér Andrej Babiš (ANO) před jednáním pro iDnes.cz uvedl, že kompletní lockdown celé země si nedokáže představit. Už moc jinam ale zajít nejde – již nyní je život v Česku omezen téměř na maximum. Podle Babiše je variantou plošné testování ve firmách, konečné rozhodnutí ale nechá na epidemiolozích.

Kabinet minulý týden jednal přes video čtyřikrát, kvůli hrozbě ochromení lékařského systému rostoucím počtem pacientů s covidem-19 vyhlásil další přísná koronavirová opatření. Od čtvrtka se zavřely kromě výjimek obchody a služby a kabinet také na minimum omezil možnosti setkávání lidí.

Babiš v neděli ve videu zveřejněném na platformě YouTube řekl, že pokud se nestane zázrak, vláda bude muset přitvrdit opatření proti šíření koronaviru. Znovu vyzval, aby lidé omezení dodržovali. Nynější opatření, která platí teprve od čtvrtka, mají podle něj „strašně moc“ výjimek.

Uvedl, že ministerstvo zdravotnictví musí předložit projekt na urychlení trasování i testování. Hledat kontakty nakažených koronavirem stát nestíhá, přiznal. Končící ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) také varoval před dalším zpřísněním opatření proti koronaviru, pokud se v nadcházejících dnech bude počet nakažených dál zvyšovat.

Babiš: Opatření navrhne Prymula

I když Prymula končí, dokonce zmínil možnost, že svou rezignaci oznámí dnes, podle Babiše bude mít minimálně na dnešním zasedání hlavní slovo o nadcházejících opatřeních. „Pokud vím, tak lidé v některých podnicích nepřestali nosit roušky ani v létě. Úplný lockdown si já osobně neumím představit, ale mohou být přijata opatření, že by firmy měly povinnost testovat, ale já nejsem epidemiolog, nechci to navrhovat. Vidím ale, že opatření zatím bohužel nefungují,“ uvedl premiér pro iDnes.cz.

Podotkl, že pokud lidé chtějí alespoň trochu normální Vánoce, budou muset zabrat. „Při první vlně jsem viděl, že když někdo náhodou neměl roušku, tak na něj další téměř křičeli. Teď je to skoro naopak. Lidi ta opatření nerespektují, přitom nejlepším opatřením je nemít žádný kontakt,“ popsal Babiš.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

A že Prymula ještě neskončil? „Rozumím jeho pozici, byť neznám detaily té schůzky. Ministr Prymula ale udělal chybu, která už se nedala omluvit,“ reagoval na dotaz, jak vnímá „vládní drama“, které vyvolaly fotky Blesku, na kterých ministr zdravotnictví navštěvuje v nočních hodinách restauraci, která měla být zavřená. Premiér se dle svých slov o záležitosti dozvěděl, když byl v nemocnici se svou nohou.

Nejen koronavirus bude vláda řešit

Na programu vlády je ale více bodů. Souhlasné stanovisko by měl kabinet podle doporučení svých legislativců zaujmout k návrhu, který podepsali i premiér Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Poslanecká předloha má uzákonit povinnost vybavit pobytová sociální zařízení požární signalizací. Neutrální stanovisko by mohla vláda přijmout k návrhu rozšířit působnost finančního arbitra, za nadbytečný pak zřejmě označí změny v ošetřovném, jak je navrhli opoziční lidovci.

Vláda se bude zabývat rovněž návrhem ministryně spravedlnosti a šéfky Legislativní rady vlády Marie Benešové (za ANO), aby se předsedou Etické komise ČR pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu stal expert na ústavní právo Jan Kudrna. Dostane i materiál ministerstva pro místní rozvoj, podle kterého náklady na digitalizaci stavebního řízení a územního plánování dosáhnou 1,25 miliardy korun. Přes 80 procent bude financováno z evropských dotací.

Video  Babiš o konci Prymuly: Zemanovi předložil návrh na nového ministra zdravotnictví.  - Jan Jedlička, Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jdi-se-bodnout ( 26. října 2020 17:24 )

Babiš tady pohnojil co se dalo a pokračuje v tom.

Groove ( 26. října 2020 14:00 )

Já si teda myslím, že doktor Blatný tomu rozumí.

Groove ( 26. října 2020 13:59 )

Prymula za měsíc nadělal v republice takový bordel, že to po něm bude Blatný měsic uklízet. Lockdown je účinný hlavně na začátku, teď už je řešením spíš vakcína, v GB mají nový typ založený na adenovirech, táže budeme pokusni kralici. Myslím, že Blatný, který tam má kontakty v tomhle může hodně pomoct, když budeme nosit roušky a začne se do začátku prosince očkovat, mohli bychom zachránit Vánoce. Když ne lockdown stejně nebude, nicméně nebudou trhy a zavřou normální obchody.

Wilhelmina ( 26. října 2020 12:43 )

Premiér dovedl stát do trosek, sedí si tam dál a mluví další nesmysly. Řídí epidemii, která si už dělá co chce, funkci ministra obsadí doktorem, který se tam nehodí.....vlastně jemu se hodí, protože dva co tomu nerozumí se budou řídit asi nočními sny.....

leiah ( 26. října 2020 12:41 )

Zakázat pouliční trhy a kromě zaměstnání povolit pohyb do 1km od bydliště. Roušky venku bez výjimek a žádné domluvy, ale pokuty. A policii posílit armádou. Na arogantní hajzlíky, co nechtějí nic dodržovat to chce bič!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa