Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman odsunul vyznamenání 28. října na příští rok. Vydá jen seznam, projev ale bude

Aktualizováno -
23. října 2020
16:30
Autor: ČTK, Mii, vei, sab, jko - 
21. října 2020
14:35

Letošní 28. říjen bude bez ceremoniálu předávání a propůjčování státních vyznamenání. Hradní kancléř Vratislav Mynář ve čtvrtek oznámil, že prezident Miloš Zeman rozhodl o přesunutí ceremoniálu na 28. října 2021. Letos 28. října ve 20 hodin Hrad zveřejní seznam vyznamenaných. Mynář zmínil, že Hrad původně plánoval pozvat jen vyznamenané, kteří by museli mít test na covid-19 maximálně 24 hodin starý. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček Blesk Zprávám upřesnil, že 28. října nebude mít Miloš Zeman ani tradiční projev ve Vladislavském sále. Odvysílají ho ve 20:05 stanice TV Prima a CNN Prima News.

„Na základě doporučení pana ministra zdravotnictví profesora Prymuly pan prezident rozhodl, že ústavní akt předávání státních vyznamenání bude odsunut a bude se konat 28. října v příštím roce,“ oznámil kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář.

Video  28. října nebudou vyznamenání na Hradě, oznámil Mynář Zemano  - Blesk - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Prezident Miloš Zeman ocenění vybraným osobnostem udělí, předá jim je ale kvůli epidemii nového koronaviru až příští rok.  Letos se na stránkách Pražského hradu objeví jen seznam vyznamenaných a to 28. října ve 20 hodin. V pravé poledne proběhne slavnostní střídání Hradní stráže, na jeho konci zazní hymna ČR. Ve večerních hodinách bude 1. nádvoří Pražského hradu nasvícené barvami české trikolóry.

Zeman chtěl původně oslavy státního svátku v omezené míře zachovat. Jejich zrušení považoval za urážku státního svátku. Proti konání akce se vyslovila například část opozice. Poukazovala na symboliku toho, že by se slavnostní akt konal v době přísných protiepidemických opatření.

„Vážím si toho, že pan prezident dal na mé doporučení a předávání státních vyznamenání 28. 10. zrušil,“ napsal hned na Twitter ministr zdravotnictví Prymula.

Nechtěli jsme párty, zdůraznil Mynář

Hrad již dříve avizoval zrušení recepce, která měla po udílení vyznamenání následovat, což i Mynář hned na začátku svého vystoupení zdůraznil. „Od samého začátku jsme neplánovali a nikdy nebylo myšleno, že po ústavním aktu, který se bude konat ve Vladislavském sále, by byl naplánován nějaký raut, recepce nebo chcete-li party,“ řekl kancléř.

„Všichni měli mít roušky a dodržovat rozestupy minimálně dva metry od sebe, byli pozvání pouze vyznamenaní, účast pana prezidenta a nejnutnějšího personálu,“ řekl Mynář s tím, že nebyli pozváni žádní jiní hosté a všichni vyznamenaní měli mít test na covid ne starší než 24 hodin.

Vzkaz Hradu Hřibovi: Má odstoupit a „nafackovat si“

Mynář poděkoval těm, kteří si chtěli pro vyznamenání přijít a převzít ho z rukou prezidenta, ti si podle něj zaslouží úctu a obdiv. Zároveň se vyznamenaným omluvil za pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), kancléř zkritizoval, že Hřib ceremoniál na Hradě označil za „párty na Hradě pro papalášskou smetánku“. Mynář zdůraznil, že mezi vyznamenanými jsou letos vojáci z 2. sv. války, lidé, kteří bojují s epidemií a zesnulý zpěvák Karel Gott.

„Všechny tyto pan primtátor Hřib nazval hladovými prasaty. Je to nejstrašnější urážka všech vyznamenaných v téměř stoleté historii udělování státních vyznamenání,“ řekl Mynář s tím, že kdyby měl Hřib trošku slušnosti, tak se omluví, odstoupí a někde v soukromí si „nafackuje“.

„Projev nevylučuji, ale není rozhodnuto. A pro jistotu, projev ve Vladislavském sále nebude, ceremoniál se nekoná, jak bylo řečeno. Nevylučuji jinou formu projevu. Jasno bude počátkem příštího týdne,“ upřesnil pro Blesk hradní mluvčí Jiří Ovčáček k programu prezidenta Miloše Zemana na 28. října.

Prymula chtěl nejprve omezit počty lidí

Už dříve Prymula řekl, že ceremoniál předávání státních vyznamenání 28. října se nemůže uskutečnit tak, jak si hlava státu představovala. Se Zemanem šéf resortu ve středu odpoledne o slavnosti jednal, ani jedna strana ale výsledky schůzky nekomentovala. Prymula má být sám jeden z oceněných, Zeman se mu chystá udělit nejvyšší vyznamenání, Řád bílého lva, za zvládnutí první vlny epidemie.

Ministr zdravotnictví už dříve uvedl, že při splnění veškerých hygienických podmínek by pro vyznamenání osobně dorazil. „Situaci dnes budeme projednávat. Stávající situace je taková, že ten ceremoniál určitě nemůže proběhnout v původním režimu. Budu o tom s panem prezidentem hovořit. V tuhle chvíli situace epidemiologicky není příznivá,“ řekl Prymula ve středu.

„Opatření budou muset být nastavena tak, aby se tam potkalo naprosté minimum lidí, tedy zpravidla šest osob tak, jak je garantováno. Já si nemyslím, že by to měl být akt, kde by měly být desítky osob,“ řekl Prymula ještě koncem minulého týdne než se opatření zpřísnila.

Že ceremoniál nebude, naznačil i Babiš

České televizi Prymula později řekl, že z epidemiologického hlediska není vhodné ceremoniál pořádat.  Prymula se na Hradě setkal s Mynářem i se Zemanem. Prezidentův mluvčí na dotaz ČTK uvedl, že Hrad nebude výsledky jednání komentovat. Ministr s novináři po schůzce nehovořil.

Skeptický byl k pořádání oslavy státního svátku na Pražském hradě předseda vlády Babiš i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Já jsem přesvědčen, že ten ceremoniál nebude. Že si to (prezident Zeman, pozn. ČTK) rozmyslí, a že ta oslava bude v lepších časech,“ řekl Babiš ve středu večer televizi Nova. Podle Hamáčka by hlava státu měla oslavu státního svátku vyřešit projevem k občanům. „A já věřím, že to ve finále tak dopadne,“ řekl Nově.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová minulý týden řekla, že by hygienici měli o předávání vyznamenání rozhodnout tento týden. Jenže pražští hygienici odmítli, že by byli při schvalování této akce jakkoliv činní. Výjimku podle nich může udělit jen ministerstvo.

Vláda od čtvrtečních 6:00 do 3. listopadu nařídila omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi. Výjimkou jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou.

Zeman ještě nedávno trval na tom, že by se akce měla konat. Pokud by se tradiční ceremoniál neuskutečnil, byla by to urážka státního svátku vzniku republiky i vyznamenaných, řekl v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) Zeman souhlasil s tím, že se vyznamenání předají bez účasti veřejnosti a politiků. Na ceremoniál měli dorazit jen vyznamenaní, kterých má být letos kolem 40. Nakonec si rok počkají.

Video  Miloš Zeman o státních vyznamenáních: Posmrtně ocení i „Limonádníka“ Fialu.  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jiřina Ratimcová ( 23. října 2020 10:01 )

Mynari, ty odporny vrede, uz tahni i s Lihosem a s tou svoji nechutnou konkubinou! 🤮💩👎🏻

kecamaprotiviru ( 22. října 2020 22:50 )

Jak vidíš, tak ničím. Jako zbytek tam sídlící pakáže.

oldedek ( 22. října 2020 16:15 )

Zeman nepodepsal jmenování "na" generála Koudelku..."
Já už se třeba nedožiju zhodnocení ÉRY prezidenta Zemana ale už dnes vím, že pan Zeman je vzhledem mentálně zdevastován kvůli chlastu, metráků ovarů a zlého politického mozku, je velmi, velmi zlý člověk - přitom ho s nikým vůbec nechci srovnávat - je zlý a lidi, které mají k jeho jednání kritické připomínky okamžitě ponižuje, uráží, snižuje jejich význam, vážnost, znevažuje je, zlehčuje a pomlouvá ...
Je prostě duševně nemocný člověk a s tím jsem si jist .. !!

cesky_novinar_ ( 22. října 2020 14:18 )

Hřib, na kterého plie Mynář, ve vystudovaný lékař a jde pomáhat do nemocnice, protože to je potřeba. Čím je užitečný Mynář?

istyl ( 22. října 2020 13:40 )

A za rok ho ponesou v plachetce 4 velci valchari k predani statnich(jeho) vyznamenani...jako ve snu : mžourajici hlava s pohledem do stropu, oblozena vodkou a startkami, a z kapsy od vytahanych teplaku lezou vyznamenani...to vse za fanfar k uvitani zleva

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa