Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Epidemiolog Maďar k vřavě na Staromáku: Skandování bez roušek a rozestupů? Nejrizikovější část!

Autor: ČTK - 
21. října 2020
12:20

Dva tisíce lidí se sešly v neděli na Staroměstském náměstí na demonstraci proti vládním nařízením. Většina z nich neměla roušky, neřešili ani rozestupy, ačkoliv je na to sám organizátor několikrát upozorňoval. Lidé, mezi nimiž byly zhruba čtyři stovky chuligánů, kteří po skončení demonstrace zaútočili na policii a vyvolali násilný střet, skandovali nejrůznější hesla. Právě skandování bez roušek a rozestupů je podle epidemiologa Rastislava Maďara na podobných akcích nejrizikovější, šíří se při něm nejvíc kapének.

„U akcí podobného typu, jako byla na Staroměstském náměstí, je nejrizikovější část, kdy se stojí na jednom místě v těsné blízkosti bez dodržení doporučených rozestupů a bez roušek, a kde se pokřikuje nebo skanduje, čímž se vylučuje z horních dýchacích cest více kapének a na delší vzdálenost,“ uvedl Maďar.

Méně rizikové podle něj je, pokud je dav v pohybu například při pochodu. „Fyzická námaha spojená s aktivním protestem a hluboké dýchání spojené s křičením však opět představují rizikovou situaci,“ dodal. Pokud by lidé měli roušky a byli od sebe alespoň jeden metr, byla by podle epidemiologa pravděpodobnost nákazy nízká.

Problematické bylo podle Maďara, který byl na jaře šéfem epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví, ale po sporech odešel, také promíchání účastníků z různých regionů, kteří pak po návratu mohli nákazu dovézt i do svého města či vesnice, kde mohla být situace dosud lepší.

Video  Chuligáni rozpoutali na Staromáku peklo  - ČTK
Video se připravuje ...

„Riziko představuje za stávající epidemiologické situace i veřejná doprava, kterou se tam přesouvaly davy lidí, zejména meziměstská, kde je expozice delší a stacionárnější,“ dodal s tím, že jen z Ostravska tam vyrazilo kolem 300 lidí. Účast předem avizovali radikální fanoušci některých fotbalových a hokejových klubů.

Reprodukční číslo je vyšší

Kolik lidí se na setkání mohlo nakazit, se dá těžko odhadovat. „Hlášené počty nakažených zjevně neodpovídají reálné situaci, která je o něco horší, než se vykazuje, a je proto pravděpodobné, že je o něco vyšší i skutečné reprodukční číslo,“ dodal. Hlavní epidemiolog pražského Institutu klinické a experimenální medicíny Petr Smejkal už dříve pro CNN Prima News uvedl, že se nakazit mohla až tisícovka lidí. „Může to být klidně třetina, polovina účastníků, ale to jsou úplné spekulace,“ řekl.

Akce na Staroměstském náměstí se mohlo v nouzovém stavu zúčastnit 500 lidí pří zachování rozestupů mezi skupinami dvaceti osob. Běžně je zakázáno potkávat se ve více než šesti lidech, právo na shromažďování a demonstrace má ale výjimku. Zakázat demonstraci předem úřady nemohou, platí jen povinnost svolavatele ji předem oznámit. Pražský magistrát akci v neděli rozpustil poté, co se ukázalo, že je přítomno více než 500 lidí a rozestupy se nedodržují a roušky nenosí.

Část demonstrantů se po oficiálním konci akce střetla s policií. Házeli na policisty lahve, kameny, odpadkové koše i petardy. Policie použila slzný plyn, vodní dělo a zásahové výbušky, vytlačovala demonstranty koňmi i vozidly. Policisté na místě zajistili 144 lidí, dva demonstranty pak obvinili z výtržnictví a útoku na úřední osobu, 25 policistů bylo zraněno. Útoky na policii odsoudili o víkendu premiér Andrej Babiš (ANO), prezident Miloš Zeman i ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Groove ( 21. října 2020 13:48 )

Ale pořadatelé měli roušky a poslouchali, za chuligany nemohou, pan Maďar je velice korektní a je mi líto, že neřídí zdravotnictví on, nebyli bychom na tom takhle špatně.

hejhej ( 21. října 2020 13:30 )

K zodpovědnosti by měli být hnání ti, co šaškárnu v Praze povolili a rovněž orgánizátoři. Jak je vidět, stále se u nás nachází hodně pitomců, vč.opozice, teří prevenci podceňují. Příkladem je nejenom šaškárna na Staromáku, ale plný Karlův most vypatlanců z opožumpy a promuslimských pirátů.Jenom blbečci se snaží za každou oponovat nařízením. Tak hloupou opozici, jako je tato jsme ještě neměli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa