Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jourová uniká covidu i na kole. Zmínila potíže s vouchery a bolehlav ze zavírání hranic

Autor: Jakub Veinlich - 
13. září 2020
05:01

Česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO) se naštvala na Číňany. Nelíbilo se jí, jak se vyjádřili k cestě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan. Česko navíc Evropskou komisi podle české zástupkyně v Bruselu potrápilo vouchery cestovek, které nabízely místo zrušených zájezdů. A diktování počtu národních výrobků na pultech obchodů může podle Jourové v EU také narazit. Česká eurokomisařka Blesk Zprávám také řekla, že se jí koronavirus zatím vyhýbá a že častěji jezdí po Belgii a její metropoli na kole.

Paní komisařko Jourová, představitelé některých zemí – v Rakousku kancléř Sebastian Kurz, u nás premiér Andrej Babiš (ANO) – vyzývali lidi, aby kvůli oživení domácích ekonomik kupovali především národní potraviny a výrobky. Zamýšleli se kvůli tomu i zákony o určitém množství domácího zboží na pultech. Není to v rozporu s evropskými pravidly a zvýhodňování národních zájmů?

Také kupuju české potraviny a vozím si je do Bruselu. Z hlediska nějakých zákazů dovozu nebo omezení na nějaké minimum na zboží z jiných evropských států to je samozřejmě proti pravidlům volného evropského trhu. Určitě by také naši vývozci nechtěli, aby někde v jiných zemích dělali omezení vůči nám. V tom případě by totiž přestalo fungovat něco, co nás v Evropě živí.

Čili ta doporučení jsou za hranou?

Pokud nějaký stát řekne, že na pultech bude 85 % domácího zboží, tak je to na první pohled proti pravidlům společného trhu a na druhý pohled z pozice občana si myslím, že ta možnost volby je v zásadě omezená. Takto jsme přeci nechtěli, aby vypadalo zboží na pultech.

Video  Podřadné jídlo na pultech obchodů skončí. „Chci pro lidi odškodné,“ zuří Jourová  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

V rámci Evropské komise byl také problém s českými vouchery do lázní, nebo možnostmi pro cestovní kanceláře ponechat si peníze a nabízet jiná řešení. Jak moc bylo složité se s tím v komisi vyrovnat, aby mohla tato pravidla v Česku platit a zároveň to nebylo proti pravidlům?

Když s tím Česká republika přišla, tak jsme to řešili pro Evropu, jak to udělat, abychom nesnížili práva spotřebitelů. A abychom přitom pomohli službám v cestovním ruchu.

Přišli jsme s tím, že služby mohou vouchery nabízet, ale že to klienti nemusí přijmout. Protože spotřebitelé mají práva a situace, kdy rodina nakoupila čtyři zájezdy a vykrvácela na tom finančně a pak dostala od cestovní kanceláře voucher bez možnosti výběru, to by nebylo úplně podle evropských pravidel.

Česká cesta tady vzbudila pozornost. Nemůžeme totiž lidem ze dne na den odebrat jejich práva. Vouchery jsou nakonec řešením, ale jen v případě, že na to klienti, či zákazníci opravdu přistoupili.

Řešíte v rámci Evropské komise v souvislosti s koronavirem nějaké další podobné problémy?

Tento problém s vouchery jsme řešili v několika zemích. Teď je náš největší bolehlav, aby se nezačaly překotně a překvapivě zavírat hranice. Což byl na jaře obrovský problém především pro lidi cestující za prací a také pro pohyb zboží a fungování společného evropského trhu.

A počítá se tedy, že vznikne nějaký centrální evropský semafor, tak aby jednotlivé státy neoznačovaly za rizikové země podle vlastních, ale společných měřítek?

Teď je důležité, abychom se dohodli na kritériích pro zavření hranic, nebo případná omezení. Mělo by být naším cílem mít jednotný systém, jak měřit situaci ve všech zemích Evropské unie, protože

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa