Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Horší než na jaře." Zaorálek promluvil o zablokované kultuře i „zatraceně vážné bitvě"

Autor: Pavlína Horáková - 
21. října 2020
06:15

Jeden z nejčernějších scénářů pro českou kulturní scénu napsal koronavirus. Divadla, kina, koncertní sály, ale i muzea, zoologické zahrady, či hrady a zámky opět zejí prázdnotou. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by obětování kultury byla katastrofa. Sám však v úterním pořadu Epicentrum přiznal, že šance na otevření divadel na začátku listopadu je velmi malá, situace je oproti jaru podstatně dramatičtější a příští rok bude pro kulturu ještě náročnější.

Ministr kultury s námi hovořil na dálku, ze svého domova. Je už od pondělí v karanténě a nezávisle na výsledku testů v ní plánuje zůstat minimálně do neděle. Nechce totiž riskovat, že by někoho nakazil.

Video  Zaorálek epicentrum  - Blesk
Video se připravuje ...

I když byl na jaře ještě poměrně optimistický, přiznává, že momentálně vidí situaci v kultuře jinak: „Druhá vlna zablokovala kulturu a teď je ta situace daleko složitější, takže ten optimismus, který jsem měl tehdy (při jarním rozvolňování - pozn.redakce), že to dotáhneme a že se znovu chytnou divadla, která právě v říjnu mají vrchol sezóny,…tady byla šance se zotavit a to nebude, to samozřejmě člověka nepotěší,“ přiznal ministr kultury hned v úvodu pořadu.

Kulturu se snažil před plošným uzavřením bránit, ale jak sám říká, ne moc dlouho. „Když mne seznámil ministr Prymula s prognózami a s tím modelem, co nás všechno čeká, tak to nebylo v mých silách, abych k tomu postavil nějakou alternativu,“ přiznává smutnou realitu, které momentálně uzavřená česká kultura čelí.

Zaorálkovi vadí, když se o kultuře hovoří jako o jen nějaké volnočasové aktivitě. „Nevidí se dneska, jakou obrovskou sílu kultura má v ekonomice zemí. Proto tak bojuji proti tomu, aby se to bralo jako něco, co si můžeme dovolit zavřít…Když se kultura omezuje, tak ne proto, že by byla méně důležitá, ale proto, že je bohužel založena na sdružování lidí,“ vysvětlil, co mu vadí ve slovníku některých hlavních představitelů naší země.

Otevření divadel v nedohlednu

Na otevření divadel a vůbec uvolnění kulturních akcí si ještě počkáme. Podle současného vývoje epidemie bude s největší pravděpodobností kulturní stopka pokračovat i po 3. listopadu.

Pokud by se do toho 4. listopadu podařilo, což nevypadá pravděpodobně, že bychom to opravdu srazili na 0.8 nebo 0.9 (reprodukční číslo koronaviru – pozn. redakce), tak to byla ta původní dohoda… pak se můžeme vrátit a znovu se bavit o tom režimu, do kterého bychom tu kulturu chtěli dostat, " popsal původní plán, na kterém se na vládě společně domluvili, ale jehož sénář se s největší pravděpodobností nenaplní. 

Nepříliš nadějné vyhlídky

Ministr dále přiznal, že příští sezona bude pro kulturní scény ještě těžší, ale svůj boj za obnovení kultury rozhodně nevzdává. „Já to beru jako zatraceně vážnou bitvu, a kdybychom si řekli, že kulturu obětujeme, tak jsem si jist, že tím proděláme, a z dlouhodobého hlediska zjistíme, že je to katastrofa, obětovat kulturu,“ řekl v závěru Epicentra.

S ministryní Alenou Schillerovou (za ANO) je domluvený, že dostane prostředky na to, aby i nadále mohl realizovat podpůrné programy pro obnovu kultury příští rok. „Já jsem na vládě řekl, že ta situace se změnila dramaticky, a že ty prostředky, které jsem dostal tehdy, už dnes nestačí.  Řekl jsem, že bych potřeboval dalších 500 milionů, podle odhadů, které mám,“ prozradil detaily vyjednávání s ministryní financí, která podle Zaorálkových slov pomoc slíbila a specifické sumy pomoci se budou opět projednávat, až budou přesněji vyčísleny konkrétní škody vzniklé v kultuře.

gejzovic ( 21. října 2020 10:44 )

Ten darmožrout věděl kam zalist

Tara-Tara ( 21. října 2020 10:38 )

to už nejde, napsat to slušně......jděte už s tou kulturou o p*dele, té se lidé nenažerou, ani z ní nic jiného nemají...jen většinou vyhozené velké peníze za vstupenky a efekt rovnající se nule..já nebyla v divadle přes 30 let a žiju dost dobře bez toho a takových jako jsem já je hodně

bobbo ( 21. října 2020 08:39 )

Kultura je v této době úplně nejzbytečnější co může být,peníze dávat na zdravotnictví.

Maximilian ( 21. října 2020 07:36 )

Kultura bude to poslední,co člověka bude zajímat,takhle zdevastoval lidí nezvládli ani komunisti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa