Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Restaurace v Praze musely znovu zavřít. Vydávaly jídlo z okénka, moc lidí ale kvůli dešti nepřišlo

Autor: ČTK - 
14. října 2020
14:53

Restaurace, hospody, bary i kavárny od středy znovu zejí prázdnotou - na základě přísnějších opatření, které vláda vyhlásila na podnělní tiskové konferenci, musely podniky zase zavřít. Výdejová okénka mohou do 20:00 fungovat. Řada pražských restaurací tuto možnost využila a snaží se aspoň takto udržet v chodu pandemií už tak dost pošramocený byznys, v upršenou středu se jim ale příliš hladových zákazníků nehrnulo.

Otevřeno neměla například restaurace U Houbaře v ulici Dukelských hrdinů v Praze 7 nebo U Českého lva u pražské Florence. „Do odvolání vládního nařízení je zavřeno od středy 14.10.2020,“ uvádí restaurace na svých webových stránkách. Už dříve zlevnila pivo na 39 Kč. Jedna z restaurací kolem Masarykova nádraží zavedla ,okénko' uvnitř, hosty dovnitř pustí, ale nemohou si nikam sednout. I tak uvnitř kolem poledne nikdo nebyl.

Otevřené jsou fast foody, které byly buď připravené na podobná opatření již od jara a mají tak reálná výdejová okénka, nebo si dávají stoličku či židličku s dezinfekcí do vstupu, odkud přijímají objednávky.

Všech 45 poboček Bageterie Boulevard funguje v módu „vezmi si s sebou“, ve všech kamenných restauracích jsou instalována výdejní okénka, uvedl marketingový ředitel Bageterie Boulevard Marek Picek. „Jakkoli je to pro nás komplikace, věříme, že si k nám naši zákazníci cestu opět najdou,“ dodal. Restauratéři se již před dneškem shodovali, že okénka nejsou plnohodnotný příjem.

Rozvoz

Služby na rozvoz jídla byly na zákaz vstupu veřejnosti do restaurací, který začal platit ve středu, připravené. Zvýšily kapacity a prodloužily dobu rozvozu. Někteří provozovatelé restaurací si stěžovali, že tento byznys pomůže hlavně právě firmám s rozvážkou jídla místo ohroženým hospodám.

Vláda ve středu odsouhlasila podporu pro podnikatele, kterým nařídila zavření nebo omezení provozu. Budou moci žádat o příspěvek na komerční nájem za třetí čtvrtletí. Stát jim přispěje 50 procent z celkového nájemného za toto období. Maximální výše podpory bude deset milionů korun. Na rozdíl od první výzvy programu COVID nájemné nebude přiznání dotace podmíněno slevou pronajímatele. Na program je vyčleněno 1,2 miliardy korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa