Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prymula zrušil projev na poslední chvíli. Expert: Podtrhlo to vládní zmatky

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. října 2020
11:39
Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. října 2020
13:29

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) nakonec v pondělí nevystoupil s očekávaným televizním projevem o koronaviru, který v průběhu dne původně avizovalo ministerstvo nejprve na 20:07 a poté na 19:54. Podle informací Blesk Zpráv televize projev patrně odvysílají až v úterý, jisté to ale není. Sám Prymula vysvětloval na twitteru, že řeč musel odložit. Politolog Jan Kubáček se pro Blesk Zprávy pozastavil nad zmatky nejen kolem projevu, ale i komunikace vládních opatření, kterou měl Prymula za úkol zlepšit.

„Je mi líto, stále na vládě diskutujeme o finální podobě opatření. Avizovaný projev je proto nutné odložit,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na twitteru.

„Roman Prymula svůj avizovaný projev nakonec zrušil. Na dnešním jednání s premiérem jsem požadovala zlepšení komunikace, protože je to základní předpoklad pro zvládnutí situace. Ale s touhle vládou je to marný, je to marný, je to marný,“ rýpla si šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Prymula měl vystoupit v 19:54. Tiskovka po jednání vlády však začala až v 21:49.

Sám Prymula přitom zažívá v čele resortu perné chvilky. I na pondělní vládní tiskovce čelil dotazu, zda toto je výsledek zlepšené komunikace, na které měl coby ministr zapracovat. Prymula se bránil.

„Co se týká toho projevu, tak ten logicky mohl nastat až poté, co dokončí své jednání vláda a bohužel dneska ta jednání byla celý den a protáhla se v podstatě až do půl desáté. Těžko mohl proběhnout předtím, než vláda ve finále schválila ta opatření tak, jak schválena byla,“ reagoval na dotaz poté, co vláda oznámila další zpřísnění opatření platná od 14. října 0.00 a týkající se mj. uzavření škol a restaurací do1. listopadu.

Video  Zavřené restaurace i školy: Vláda po šestihodinovém jednání oznámila rázná opatření  - abl
Video se připravuje ...

Z jarního hrdiny se přitom stal podzimním hromosvodem. Epidemiolog po nástupu do křesla ministra zdravotnictví čelí nejen pandemii koronaviru a nesnadnému úkolu, ale i občasné kritice - dokonce i od Andreje Babiše (ANO) za způsob komunikace, kterou měl za úkol vylepšit.

Politolog: Podtrhlo to vládní zmatky

„To, že došlo ke zrušení vystoupení ministra Prymuly, jen symbolicky podtrhlo tu určitou zmatečnost a dezorganizovanost prohlášení. Stane se to symbolickou zkratkou zmatků, bohužel. Ostatně už lidová tvořivost národa to potvrzuje,“ řekl Blesk Zprávám politolog Jan Kubáček.

„Aktuálně už nemá de facto speciální mimořádné vystoupení smysl. Jeho účel, vedle představení změn a omezení, měl být především v tom, že je unikátní, poprvé, tím i závažné a zavazující pro veřejnost. Mohlo se v rámci vystoupení profesora Prymuly apelovat a mimořádně požádat veřejnost o zodpovědnost, souhru, pochopení, vysvětlit důvody plánovaných omezení. Vykreslit možné scénáře vývoje a zdravotní hrozby pro veřejnost, zdravotnictví, péči o ohrožené, když se společnost nedá cestou sebedisciplíny. To bohužel vše padlo. Ta mimořádnost okamžiku a vážnost sdělení vyvanula..... Poprvé je jen jednou. Případný pokus o repete už nebude mít takovou účinnost a dopad na veřejnost,“ pokračuje Kubáček.

Prymulova litoval postu ministra

V neděli večer byl přitom Prymula hostem CNN Prima News. Čelil i dotazům diváků a divaček. „Jestli je spokojený, že přijal tu funkci? Jestli z toho má dobrý pocit, anebo jestli toho lituje?“ tázala se divačka ministra zdravotnictví, který byl jmenován prezidentem Zemanem na místo Adama Vojtěcha (za ANO) 21. října.

„Nejsem rád a lituji toho,“ odpověděl bezprostředně Prymula, jenž je sice v období hájení, zároveň však naskočil za kormidlo lodi v rozbouřeném moři a na chyby není prostor ani čas.

Dopady větší odpovědnosti

Prymula se přitom z jarního rádce Babišově vládě, architekta řady jarních opatření a nejprve náměstka a poté vládního zmocněnce, který však zároveň byl částečně z obliga, protože finální rozhodnutí nečinil on, stal mužem, který je nyní prvním „na ráně“ a oznamuje i nepopulární věci.

„Jednoznačně. Je samozřejmě pod mnohem větším tlakem, protože všechna ta rozhodnutí nesou jeho podpis. Ono je jiné doporučit, anebo podepsat a nést za to přímou odpovědnost. A druhá věc: On sedí na vládě a vidí reálná čísla státního rozpočtu, stavu státních financí, případných ekonomických dopadů. A to je velmi neradostné čtení a hodně děsivé zjišťování. Odpovědnost se ještě násobí,“ upozorňuje politolog Jan Kubáček.

Ministrovo rozladění z chování lidí

Prymula na CNN Prima News pokračoval obsáhlým vysvětlením, kde se však obrátil především k tomu, že se části lidí tvrdá opatření, která s Prymulou přišla, nezamlouvají.

„Když vidíme tu situaci a v podstatě tu necomplianci obyvatelstva (opak od compliance - soulad s pravidly, pozn. red.), tzn. minimálně třetina této země s těmi opatřeními nesouhlasí a je to vidět i na těch dotazech, tak je to nesmírně komplikovaná záležitost, protože my jsme v situaci, kdy za 14 dní zhruba se dostaneme nad kapacity nemocnic. Musíme udělat všechno pro to, abychom posílili nadstandardně lůžka, personál apod. To není vůbec nic jednoduchého. A ta opatření jsou pro toto. Ta opatření nejsou pro to, aby tady někoho obtěžovala. Já si myslím, že sám nemohu mít radost z toho, že musím nosit roušku, že jsem omezen v některých aktivitách,“ podotkl Prymula.

Šlo o jeden z dalších jeho obsáhlejších mediálních výstupů, kterých v poslední řadě absolvoval celou řadu. Ostatně ihned po krajských volbách se objevil i v Otázkách Václava Moravce. Vedle toho Prymula nechybí ani na vládních tiskovkách.

Babiš: Komunikaci vylepšil citelně

Zatímco v jarní fázi boje s pandemií a v té době značně neznámým virem byl Prymula v průzkumech značně oblíbeným, nyní i vlivem nepopulárních a tvrdých restrikcí jeho obliba klesá.

„Určitě jsou lidé, kteří opatření odmítají kvůli mně, profesoru Prymulovi nebo vládě. Ale to je velice nešťastné, protože máme odpovědnost chránit životy našich občanů a minimalizovat ekonomické škody,“ řekl pondělnímu Právu premiér Andrej Babiš (ANO).

Ten Prymulu před volbami dosadil do křesla ministra poté, co se rozhodl rezignovat Vojtěch. Babiš od Prymuly očekával zlepšení komunikace navenek. Mluvil o tom ostatně i ve studiu Blesku.

„Pokud jde o chaotickou komunikaci, tak k té hlavně přispívají různá média a weby, které otisknou názor kdekoho, což pochopitelně občany mate. S nástupem pana Prymuly se komunikace citelně vylepšila, sám aktivně komunikuje za celý resort, reaguje na připomínky,“ uvedl nyní Babiš.

Středeční avízo na páteční oznámení

Sám však již Prymulu za jeho komunikaci také stihl zkritizovat. V superdebatě Blesku Babiš v souvislosti se zmatky kolem toho, zda bude, či nebude nouzový stav, premiér říkal: „Nejsem spokojený a já jsem to panu ministru Prymulovi vytknul, protože měl nejdřív komunikovat s kolegy.“ Prymula nejprve Blesk Zprávám v rozhovoru sdělil, že stav nouze není zapotřebí, přes víkend otočil a Česko nakonec do nouzového režimu nasměroval.

V minulém týdnu pak pozornost vzbudilo Prymulovo středeční ohlášení, že v pátek oznámí něco důležitého - aby následovala čtvrteční tiskovka ohledně nových opatření. Některá z nich začala platit následně již od půlnoci ze čtvrtka na pátek, jiná od pondělí 12. října. Prymula se však stal opět terčem kritiky, že středečním avízem na páteční tiskovku, která se nakonec uskutečnila dřív, jen vyvolal spekulace a nejistotu, co tedy Česko čeká dál.

A jak už to v Česku bývá, vyvolal i vtípky. „Ministr Prymula chystá na pátek důležité oznámení. Někde na území České republiky zakopal plicní ventilátor. Kdo ho objeví, najde v něm ukrytý seznam připravovaných opatření na říjen,“ rýpl si do ministra falešný a populární účet Karla Schwarzenberga.

„Není vždy jednoduché naplánovat různá opatření tak, jak si to přichystáme v dobách, kdy se nic neděje. My musíme reagovat na konkrétní situace. A v tuto chvíli je zřejmé, že jsme se dostali do velmi rychlého exponenciálního růstu. Proto jsme ta opatření museli udělat v jinou dobu, než jsme původně uvažovali. Ale myslím si, že než hrát si na to, že dodržíme slovo, je lépe se připravit na to, abychom byli schopní ten nárůst zvládnout,“ reagoval sám Prymula na twitteru.

V jiné odpovědi upozorňoval, že se intenzivně připravoval plán na příští týdny i s výhledem na příští měsíc, ale došlo k prudkému nárůstu případů a „bylo nutné reagovat co nejrychleji“.

Politolog: Zlepšení proti Vojtěchovi je patrné

Politolog Kubáček přitom upozorňuje na to, že Prymula je alespoň odborníkem v oblasti, které nyní velí. „Bezesporu je fundovanější. Je znát, že mluví na základě své zkušenosti a na základě materiálů, které dává on sám dohromady se svými kolegy, jak tuzemskými, tak zahraničními,“ říká Kubáček s ohledem na to, že Prymula coby epidemiolog vystřídal právníka Vojtěcha, který byl z velké části odkázán především na práci a rady odborných týmů.

„Argumenty (Prymuly) jsou fundovanější, postavené na praxi, vychází přímo z oboru. Ale problém pana Prymuly podle mě je, že ani on sám si nedává nějaký časový distanc. Téměř jak kdyby měl pravidlo každý den aspoň něco říct, aspoň něco naznačit. Upřímně řečeno si myslím, že takto by neléčil ani jako lékař. Potřebujete nějaký časový odstup,“ poznamenává Kubáček.

Prymulových komentářů je však i mezi tiskovkami celá řada. „Já mu nejvíc vytýkám - ač to třeba myslí dobře - že čteme taková ta vyjádření: Něco brzy oznámím, připravte se na to, asi to bude přísnější... To ve výsledku vede k tomu, že lidé plaší. Ti, co na to budou kašlat a jsou černými pasažéry, mají alibi a říkají: Podívej, nemá to smysl, stejně se to neustále mění. A ti, co to drží - a snažím se mezi ně patřit taky - co se snaží jednat zodpovědně, snaží se nějakým způsobem vše plánovat, přemýšlí optikou toho, aby se nenakazil třeba někdo v rodině, z toho mají jen obrovský galimatyáš. Dostáváme se do fáze, že buď musíte být každý den připnutý na Romana Prymulu a jeho informační kanál, nebo tápete. Platí to ještě? Není tam nějaká změna? Co se změnilo?“ poznamenává Kubáček.

A upozorňuje, že jádro problému zní ve srozumitelnosti i jasných instrukcích. „Aby léčba fungovala, musí být hlavně srozumitelná, jednoduchá a pro lidi logická,“ podotýká.

Problém hodinových tiskovek

Problémem tak je i samotná podoba vládních tiskovek, kdy se Prymula sice pustí do oznamování opatření, ale až po tiskovce a z dodatečných vysvětlujících materiálů vyplyne, že některá neoznámil a jiná začínají platit dříve, než se zdálo. Viz. omezení pohybu osob v obchodních centrech po dvou lidech, které bylo patrné až z tabulky ministerstva zdravotnictví.

„Mělo by to být spíše jako takový manuál a vycházet z logiky, co lidi nejdříve řeší, jak to kopíruje jejich den. Ono se to sice hezky říká, ale opravdu je základem všeho srozumitelnost a klidné podání,“ podotýká politolog.

„Na panu ministrovi Prymulovi oceňuji, že je opravdu ledově klidný a nenásobí zmatek, jen bohužel něco oznamuje a za půl hodiny vyjde rozhovor, že za pár dnů bude oznamovat něco, co bude zásadně přísnější. Tak co si z toho máte odnést?“ táže se odborník.

Novinky pro Prymulu: Interpelace i twitter

S postem ministra se přitom pojí i to, že se Roman Prymula vydal poprvé i na interpelace. Dopadlo to zmatkem ohledně toho, zda bude, či nebude zavedena „prezence“ v restauracích a hospodách kvůli usnadnění trasování. Prymula to označil jako možný scénář či jednu z variant. Premiér Babiš následně mluvil o slovech vytržených z kontextu a jako o něčem, co Prymula neřekl, i když to zaznamenaly i stenoprotokolistky ve Sněmovně.  

„Vůbec nezpochybňuji odbornost, čiší z toho úplně jiná dynamika než u jeho předchůdce. Ale jsem překvapený, čekal bych od něho určitou rozumnou míru informování a hlavně informování v momentě, když už mluví o faktu,“ podotýká Kubáček.

Video  Omezte kontakty, situace je alarmující, varoval Prymula. A vysvětloval, proč jsou nová opatření zapotřebí (8. 10. 2020).  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

„Pan Prymula je v situaci, kdy je už opravdu přímým členem vlády, má větší váhu, dokáže se vzepřít a může se vzepřít i premiérovi. Má i jinou míru kontaktáže, když se kolegům v zahraničí ozývá jako ministr zdravotnictví členské země EU. To všechno má nesporné výhody. Ale nese přímou odpovědnost,“ pokračuje politolog.

Prymula je vedle toho poměrně čerstvě vidět více i na sociálních sítích. Pod jménem Profesor Prymula mu byl zřízen nový účet na twitteru, kde se objevují i krátká videa, kdy Prymula reaguje na nějaký dílčí dotaz. Ale třeba i na to, jak z Ligy mistrů vypadla fotbalová Slavia, načež však Prymula lidem sdělí, že zápas neviděl a hodnotit to nemůže.

Kubáček: Méně Slavie, více tiskovek na síť

Politolog Kubáček přitom míní, že systém krátkých videí se nabízí a je logický. „Rozumím rozměru vysvětlování a odpovídání na specifické dotazy, to si myslím, že je velmi dobře. Ten pokus o lidového Romana Prymulu bych opravu utnul, protože je vidět, že mu nesedí a nikdo to od něj nechce. Myslím si, že je to nějaký nátlak marketingového týmu okolo pana premiéra. Nemyslím si ale, že je to vhodné,“ poznamenává Kubáček.

Podle něj by byl vhodnější na podobné kanály třeba umisťovat záznamy Prymulových tiskovek, aby lidé mohli snadno dohledat, co důležitého ministr oznamoval.  

„Abych věděl, že si to sice mohu přečíst v médiích, ale pokud bych chtěl mít pocit, že mi to říká přímo Prymula, abych to mohl pravidelně a systematicky zhlédnout. To mě překvapilo, že tam není v takové míře, v jaké by to mohlo být. Zkrátka méně Slavie, více repríz jeho tiskovek,“ radí Kubáček.

Video se svatbou dcery a vzpomínky na minulost

Prymula přitom vedle otázek týkajících se opatření reaguje na twitteru i na své soukromí. Třeba na dotaz, zda se chystal nyní vdávat svou dceru. „Ano, tuto zprávu jsem už několikrát slyšel, ale mohu vás ubezpečit, že to není pravda a asi rok dceru vdávat ještě nebudu,“ vzkázal Prymula jako otec dcery Karolíny.

Právě videa se Slavií či dcerou se přitom stala na jeho novém účtu jedněmi z nejpřehrávanějších. Prymulova dcera přitom v minulosti figurovala i v kauze jeho údajného střetu zájmů kvůli firmě Biovomed, působící v oblasti klinického výzkumu a farmacie. Dcera současného ministra, tehdy ředitele královéhradecké fakultní nemocnice, firmu vlastnila, figuroval v ní však i Prymula. V roce 2016 byl odvolán tehdejším ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem z čela nemocnice právě kvůli údajnému střetu zájmů.

Letos v květnu se Prymula v rozhovoru pro iRozhlas.cz nechal slyšet, že šlo o osobní spory s Němečkem. „Nešlo o firmu Biovomed, ale o praktiky pana ministra,“ sdělil veřejnoprávnímu rozhlasu, aby následně potvrdil, že politické ambice nemá a do žádné strany ani hnutí vstupovat nehodlá. „Neříkám, že se někde nemůžu objevit, ale vždy to bude jako nestraník,“ vzkázal, aby se v říjnu skutečně „objevil“ coby nový ministr.

Vlastní obhajoba

Sám Prymula přitom na začátku října zahájil netradičně tiskovku k aktuální situaci kolem covidu-19 v ČR vlastní obhajobou. „Musím říci, že v novodobé historii nebyl nikdy nástup ministra zdravotnictví tak složitý, jako je tomu teď. Prakticky okamžitě jsem musel řešit situace, které souvisí právě s koronavirovou krizí. S tím jsem ale musel počítat,“ upozorňoval.

„Je třeba říci, že často čelím různým kritikám. Je jasné, že řada z nich může být oprávněná. Na druhou stranu: Kdybych neudělal vůbec nic, tak by tady kritika byla rovněž,“ dodával na svou obhajobu Prymula, který nově na rozdíl od jara čelí i větší porci kritiky.

Video  Prymula se hájil tváří v tvář kritice: V novodobé historii nebyl nástup ministra tak složitý.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Matos7 ( 13. října 2020 14:44 )

Babiš na hrad

Matos7 ( 13. října 2020 14:43 )

Babis na hrad

Omasta ( 13. října 2020 14:18 )

Prymula není tak hloupý jak vám připadá. On prodlužuje nákazu, aby prodal víc roušek, testů a vakcín. A to se mu 100% ně daří.
On je státní zaměstnanec. A tak kdyby ho někdo zažaloval o náhrau škody, bude to platit stát. Přehodnoťte názor!

Omasta ( 13. října 2020 14:13 )

A nebylo by lepší obětovat váš život a ostatním miliónům občanů zachovat životní úroveň?

Pohybovenadany ( 13. října 2020 13:54 )

Mě taky... s haslerkama s lesnenkama byli nejlepší . A sojová tyčinka k tomu !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa