Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vojtěch jako „ministr dobrého počasí“ a „řezník“ Prymula. Zeman chce trestat odmítače roušek

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
11. října 2020
12:40
Autor: Sabina Dračková, vr, vei - 
11. října 2020
11:30

Prezident Miloš Zeman je proti lockdownu, který by ohrozil českou ekonomiku. O tom jako o možnosti mluví už i premiér Andrej Babiš (ANO). Zeman však v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech připomněl, že podporuje rozhodnutí ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO). Jak ale Zeman řekl, přimlouval by se za několikatisícové pokuty pro Čechy, kteří nenosí roušky.

„Česká republika si už druhý lockdown nemůže dovolit,“ myslí si prezident Miloš Zeman. Osobní názor prezidenta je inspirován Bavorskem. „Za nenošení roušek tam, kde jsou povinné, bude pokuta v přepočtu našich 7 tisíc korun,“ zmínil Zeman.

„Bude to drobný příspěvek státnímu rozpočtu,“ řekl s nadsázkou Zeman, když zmiňoval, že podle ministra zdravotnictví Prymuly povinnost nosit roušku až 30 procent populace nedodržuje. „Já bych se přimlouval za důsledné pokutování, ne jenom napomenutí, ale pokutování všech těch, kteří roušky nenosí, i když se nosit mají.“

Podle Zemana by pokuta v Česku měla být okolo 2, maximálně 3 tisíc korun. Zapojit by se dle jeho slov měla i městská policie. Prezident pak ještě dodal, že čeká nenávistné reakce.

Na test z nosu nechci, říká prezident

„Já se bojím, že ta nákaza zasáhne velkou část naší populace. Na druhé straně, osobně u sebe se té nákazy příliš nebojím, a to z toho důvodu, že kvůli zlomené ruce jsem teď v Lánech, takže to riziko nákazy je poněkud nižší,“ řekl na dotaz, zda se obává koronaviru, prezident, jenž tentokrát v pořadu S prezidentem v Lánech využil možnost, kterou nabízí výjimka ministerstva zdravotnictví - tedy to, že při natáčení rozhovorů není nutné mít nasazenou roušku.

Miloš Zeman koronavirus prý považuje spíš za celospolečenský problém, než že by měl obavu sám o sebe a své zdraví. Jak řekl, sám dosud testován nebyl. Počká si prý, až se budou dělat testy ze slin, ne z nosu.

Pochvala pro „řezníka“ Prymulu

Prezident uvedl, že je zvědav, jak se budou vyvíjet čísla nakažených. Podle jeho slov ho ale nejvíce zajímají počty zemřelých. „Nemůžeme na to jenom koukat, musíme se snažit s tím něco dělat, a právě proto jsem několikrát veřejně vyjádřil podporu novému ministru zdravotnictví, který je v dobrém slova smyslu řezník,“ řekl s tím, že toto označení míní jako laskavý a přátelský výraz.

„S ničím se nepáře, a když je nějaké nebezpečí, tak proti tomu hned zasahuje,“ poznamenal prezident, který v jednom z předešlých dílů pořadu S prezidentem v Lánech oznámil, že chce Prymulovi dát státní vyznamenání. To bylo ještě na začátku koronavirové krize v Česku, kdy Prymula ani nebyl ministrem.

„Uznávám, že ministr Vojtěch nebyl špatný ministr, ale nebyl to ministr covidu, jak sám říká. Ministr pro dobré počasí. Teď musel nastoupit ten řezník; nový premiér reaguje tak, že v nové situaci nasadí nového ministra zdravotnictví.“ Odstoupit by podle něj Babiš neměl.

Prezident očekává delší zákazy

Prymula podle Zemana reaguje dobře, když omezuje volnočasové aktivity, nikoli ekonomické. „Pobyt v posilovnách, v bazénech, sportovní a kulturní aktivity. Má to být na 14 dnů, já bych očekával, že se to protáhne minimálně na měsíc, ale to je můj subjektivní odhad,“ předpověděl prezident.

Moderátorka Vera Renovica se prezidenta zeptala, z čeho mají Češi v těžkých časech čerpat naději. „Český národ přežil daleko větší pohromy, přežil komunismus, nacismus,“ odpověděl prezident, připomněl také španělskou chřipku po 1. sv. válce. „Máme tuhý kořínek a hned tak nás nic nezničí,“ dodal.

Urážka umělců? Vtípek, směje se Zeman

Zeman se v rozhovoru pro Blesk opět vyjádřil k situaci podnikatelů. Například majitelé hospod a restaurací podle něj mají ještě určitý finanční polštář. „Předchozí karanténa zvolna ustupovala a zejména v létě a na konci jara už byla naděje, byť bohužel neopodstatněná, že to zmizí,“ zmínil Zeman. Podle prezidenta je málo podstatné, jestli se „jim to řeklo o den dříve, nebo později“. Uznal však, že kdyby byli informováni o den dřív, bylo by to dobře.

Prezident však uvedl, že mu není vůbec líto, jak se nedávno v rozhovoru pro MF DNES vyjádřil směrem k umělcům, že jsou nejtvořivější, když jsou hladoví, a k podnikatelům, že škemrají o peníze a zkrachovali by. Vyzdvihl pro podnikatele možnost dotačního programu COVID III. Výrok o hladových umělcích je podle prezidenta opakující se bonmot. „Ta věta je stovky let stará, tento bonmot jsem si nevymyslel já,“ řekl Zeman s úsměvem. Později také dodal, že šlo o „vtípek“.

Podívejte se na celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech

Video  S prezidentem v Lánech - celý záznam pořadu  
Video se připravuje ...

Omasta ( 13. října 2020 12:58 )

Co je mi po nich?. V Česku neexistuje zákon o nošení roušek, a tak nikdo není oprávněn je vymáhat.

panda82 ( 13. října 2020 12:27 )

ty si chytrý bez mozku?

panda82 ( 13. října 2020 12:25 )

zajeď si třeba do Anglie a ani okem nemrkneš a platíš 200 liber, a je to

j.p.toman ( 12. října 2020 09:09 )

V Česku, na rozdíl třeba od Německa, nelze něco žádat. V Česku je nutno nařídit, kontrolovat a přísně trestat.Jinak nám různí Omastkové zařídí roušky do příštích Vánoc.

Omasta ( 12. října 2020 01:56 )

Pane Zeman, to je neústavní požadavek ty roušky. Vy nesmíte bezdůvodně omezovat práva občanů, aniž by z toho vzešel nějaký užitek. Roušky i jiné restrikce prodlužují trvání, vystavení viru a zvyšují pravděpodobnost nákazy. Takže jen prodlužují tu mizerii, kdy každý den vznikají miliardové škody.

Z jiného pohledu je to bezohlednost k 5.000.000 Čechů, kteří covid prodělali. Nemohou nikoho nakazit ani bez roušky.
Co je tak strašně složitého říct občanům: Noste si roušky, když máte strach?. Nechoďte do barů, bazénů, saun, na koncerty atd. A nakažení už můžou všude. Byly\ by to i pozitivní motivace, aby záviděli nakaženým.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa