Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Zrušené rezervace, roušky v kuchyni: Restauratéři promluvili o problémech kvůli opatřením, řada z nich zavře

Autor: ČTK - 
4. října 2020
08:44

Restaurace v Praze zaznamenaly v září pokles návštěvnosti. Úbytek hostů způsobil nárůst počtu potvrzených případů koronaviru a tedy větší obavy z nákazy, ale také vládní opatření, například omezení otevírací doby. Nejméně provozovatele stravovacích zařízení trápí nová restrikce, podle které bude moci od pondělí sedět u jednoho stolu maximálně šest hostů. Vyplývá to z vyjádření restauratérů pro ČTK.

Síť restaurací Grosseto eviduje za září propad 30 procent. „Je zřejmé, že lidé mají určitě větší obavy navštěvovat restaurace. Nakolik je to způsobené výroky a doporučeními vládních činitelů, nedokážu posoudit. Máme potvrzené informace i o tom, že zaměstnavatelé ,zakazují´ svým zaměstnancům návštěvy restaurací,“ uvedl ředitel restaurací Grosseto Zdeněk Šulc. Upozornil také na výrazný pokles rezervací firemních obědů, na vánoční večírky podle něj není ani jedna poptávka.

„Úbytek hostů se projevil v září hlavně ve spojení se zhoršením epidemiologické situace. Na zrušených rezervacích hned vidíme, co se ten den napsalo v médiích,“ řekl Miroslav Nosek, manažer Field Restaurant, která letos počtvrté obhájila michelinskou hvězdu.

Nižší návštěvnost je podle něj spojená i s kratší otevírací dobou. Poslední rezervace mohou přijímat do 20:00, kratší degustační menu u nich totiž trvá dvě hodiny. Stravovací zařízení musejí být mezi 22:00 a 06:00 veřejnosti uzavřena. Z dalších opatření zmínil Nosek roušky, které jsou podle něj nepříjemné především pro personál v kuchyni, kde je velké teplo.

Třetina zavře

Restauracím v centru hlavního města klesly podle Asociace zaměstnanců a provozovatelů pohostinství, která sdružuje zhruba 50 provozoven v Praze 1, tržby až o 90 procent. Přes zimní sezonu se podle jejího předsedy Petra Bauera chystá zavřít 30 procent podniků, zhruba polovina restauratérů předpokládá uzavření provozu natrvalo.

Asociace hotelů a restaurací ČR usiluje o kompenzace pro stravovací zařízení. Podle jejího prezidenta Václava Stárka by měl vzniknout pro gastronomické provozy obdobný program COVID jako existuje pro poskytovatele ubytování.

wisz ( 4. října 2020 09:31 )

Skoro jste me rozbreceli jak jste na tom spatne ,zvlaste pri vzpomince na cesty do Prahy kdy jsme nekolikrat si sedli do restaurací ve stredu Prahy a nekterí z Vás nás pri uslyšení četiny přehlíželi jako odpad,jen co jsme presli do francouzštiny už jste nas obletovali jak včelky,takže za mě nasr... Vám

wisz ( 4. října 2020 09:29 )

Skoro jste me rozbreceli jak jste na tom spatne ,zvlaste pri vzpomince na cesty do Prahy kdy jsme nekolikrat si sedli dorestazraci ve stredu Prahy a nekterí z vás nás pri uslyšení četiny přehlíželi jako odpad,jen co jsme presli do francozštiny už jste nas obletovali jak včelky,takže za mě nasr... Vám

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa