Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus ve vedení Prahy 3: Onemocněl radní, čtyři lidé jsou v karanténě

Autor: ČTK - 
3. září 2020
16:18

Radní Prahy 3 pro kulturu Pavel Křeček (za STAN) má covid-19. V reakci na to bylo otestováno 12 jeho kolegů, všichni s negativním výsledkem. Čtyři z nich půjdou do karantény, jeden z nich je dalším radním, informovala mluvčí městské části Lucie Bukovanská. Křeček je neuvolněným radním, což znamená, že za práci nepobírá plat a věnuje se i jiným věcem, což zřejmě zmírnilo šíření nákazy na úřadě.

„Všichni v karanténě byli ve skupině, která byla testována. Chod úřadu nebude nijak omezen. Na radnici platí zpřísněná hygienická pravidla a úřad je až do odvolání pravidelně dezinfikován,“ uvedla mluvčí. O pozitivním výsledku testu na covid-19 byl podle ní Křeček informován v pondělí, od té doby úřad řešil další postup s hygieniky.

V poslední době se nemoc objevila začátkem srpna na radnici Prahy 14, kde s ní byli diagnostikováni čtyři zaměstnanci. Již před tím onemocněl také náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Následně museli být ve 14denní karanténě všichni pražští radní. Celkem bylo v karanténě několik desítek politiků i úředníků, kteří se tehdy účastnili spolu s Hlubučkem jednání městské rady. Nakaženo bylo také několik politiků z městských částí.

Podle hygieniků se epidemiologická situace ohledně onemocnění covid-19 v Praze zhoršuje. Za poslední týden se denní přírůstky zveřejňované hygieniky k 18:00 dostaly třikrát přes stovku. Úterní přírůstek 142 případů překonal pátečních 103 i sobotních 104 nově odhalených nemocných. Z úterý na středu počet nově nakažených k 18:00 opět klesl na 50.

Praha má i zvláštní pravidla pro nošení roušek, které jsou od začátku září v celém Česku znovu povinné v hromadné dopravě, na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních, na vnitřních akcích od stovky účastníků a lidé si je budou muset nasadit také u říjnových krajských a senátních voleb. V hlavním městě platí povinnost zakrýt si nos a ústa navíc na Letišti Václava Havla, v metru včetně vestibulů a ve vnitřních prostorách nádražních budov.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa