Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Itálie prodlouží nouzový stav do konce roku. Na jihu se vrátilo nošení roušek i venku

Autor: ČTK - 
24. září 2020
16:17

Italská vláda nejspíš až do konce roku prodlouží nouzový stav, který nyní v zemi platí do 31. října. Napsal o tom ve čtvrtek list Il Messaggero. Nouzový stav umožňuje kabinetu nařizovat restrikce související s pandemií i bez souhlasu parlamentu, a podle deníku by bez něj nemohla dál pokračovat ani některá aktuálně platná opatření. Jihoitalská Kampánie ve čtvrtek kvůli rostoucímu počtu nakažených zavedla povinné nošení roušek i venku.

Premiér Giuseppe Conte letos v souvislosti s koronavirovou nákazou vyhlásil půlroční nouzový stav 31. ledna, kdy se infekce poprvé prokázala u dvou čínských turistů v Římě. V červenci jej vláda prodloužila do konce října.

V šedesátimilionové Itálii nyní denně přibývá více než 1000 nakažených, ve středu úřady informovaly o 1640 nových případech. Na rozdíl od jara, kdy se virus šířil zejména na severu země, se nyní s rostoucím počtem nakažených potýkají také na jihu. Guvernér Kampánie Vincenzo De Luca proto od čtvrtka nařídil, aby lidé na území celého regionu nosili roušky i venku. Nařízení zatím platí do 4. října.

Počet lidí v nemocnici kvůli covidu se zvýšil o pětinu

„Pokud chceme zabránit plošné karanténě, musíme postupovat nekompromisně,“ řekl De Luca. Povinnost zakrývání nosu a úst i venku nově platí také v centru města Janov, uvedla agentura APA.

Od začátku epidemie se v Itálii koronavirem SARS-CoV-2 nakazilo více než 300 000 lidí, přes 35 700 pacientů s covidem-19 zemřelo. Také tady se od konce srpna tempo přibývání nových případů zvyšuje, ale ani zdaleka ne tak prudce jako například ve Francii, Španělsku či Česku.

Odborná monitorovací organizace GIMBE nicméně upozornila, že za posledních sedm dní se počet lidí, kteří kvůli těžkému průběhu covidu-19 skončili v nemocnici, zvýšil téměř o pětinu na více než 2600. Roste i počet pacientů na jednotkách intenzivní péče.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa