Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na Eiffelovku jen v roušce. Francie zpřísňuje opatření, bary a hospody čeká večerka

Autor: ČTK - 
27. srpna 2020
13:57

Nošení roušek bude kvůli šíření koronaviru povinné v celé Paříži. Oznámil to dnes francouzský premiér Jean Castex, informovala agentura AFP. Nevyloučil přitom, že by se povinnost zakrývat si na veřejnosti nos a ústa mohla rozšířit i na další velká města. Rozhodný postup vlády je podle Castexe nyní nutný kvůli rostoucímu počtu nakažených koronavirem.

Dosud se roušky musely v Paříži nosit jen na některých rušných ulicích a náměstích a na některých místech hojně navštěvovaných turisty. Na seznamu byl například pahorek Montmartre či nábřeží Seiny. Nyní se má opatření rozšířit na celé hlavní město.

Na podrobnostech plánu vláda ve spolupráci s pařížskou radnicí podle premiéra stále pracuje. Kdy opatření vstoupí v platnost, tak zatím není jasné. Podle Castexe není vyloučené ani to, že se roušky budou povinně nosit nejen v samotné Paříži, ale i na předměstích, která ji obklopují.

Už v úterý oznámil prefekt jihofrancouzského regionu Provence-Alpes-Côte-d'Azur, že se roušky budou povinně nosit v Marseille, druhém největším městě Francie. Restaurace a bary budou nově muset v přístavním městě a jeho okolí zavřít už hodinu před půlnocí.

Epidemie covidu-19 podle Castexe ve Francii opět nabírá na síle. Reprodukční číslo, které udává, kolik jeden infikovaný nakazí dalších lidí, se dostalo k hodnotě 1,4. „Šíření epidemie může být exponenciální, pokud nebudeme reagovat rychle,“ uvedl předseda francouzské vlády.

K opatření v Paříži i Marseille úřady přistoupily proto, že zde počet nakažených opět překročil 50 na 100 000. Premiér navíc nevyloučil, že se povinné roušky zavedou i v dalších velkých městech v 21 francouzských departementech, kde se virus SARS-CoV-2 aktivně šíří.

Castex Francouze znovu vyzval, aby se podíleli na boji s koronavirem a svědomitě nosili roušky tam, kde je to nařízené i doporučené. Policisté podle něj denně pokutují 700 lidí kvůli porušení pravidel zakrývání nosu a úst. Prarodiče by podle dnešního premiérova doporučení neměli vyzvedávat vnoučata ze škol, kam se žáci vrátí příští týden.

Vláda podle Castexe doufá, že se na podzim vyhne celostátní karanténě, kterou zavedla v březnu, vyloučit se to ale nedá.

Ve středu ministerstvo zdravotnictví informovalo, že se nákaza za posledních 24 hodin prokázala u 5429 lidí. Celkem se jich tak od počátku epidemie nakazilo již přes čtvrt milionu. S covidem-19 ve Francii zemřelo 30 544 infikovaných.

scaero2@seznam.cz ( 27. srpna 2020 14:50 )

kazda zeme je proslula necim nektera ze lahudkou jsou tam zaby a jina treba ze je proslula zlodejnama hadej ze ktere jsi ty

zamlzena ( 27. srpna 2020 14:25 )

Měl by zase chodit ponocný a troubit uzávěrky. A žádné výmluvy nebudou.....ha,ha.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa