Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Školáci musí nasadit roušky: Kdo se jim nevyhne? A jaká jsou pravidla pro karanténu a zavírání škol?

Autor: mah - 
17. září 2020
16:00

V Česku rapidně přibývá pacientů s potvrzeným koronavirem. Protiepidemická opatření se dotkla i provozů škol. Od začátku roku jich řada funguje s omezeným provozem a některé musely být zavřené úplně. Žáci druhých stupňů, středních a vysokých škol musí mít od 18. září roušky i během výuky. Jaká jsou pravidla pro karanténu dětí i učitelů a kdy se školy zavřou?

Školní rok začal bez povinných roušek, roušky se na jejich chodby ovšem vrátily s opětovným zavedením povinnosti nosit je ve všech vnitřních prostorách veřejných budov.

Nošení roušek při výuce: Roušky v lavicích nemusí mít jen děti na prvním stupni

V polovině září ovšem začaly první kraje uvažovat, že zavedou povinnost nošení roušky během výuky u starších dětí. První s nařízením nošení roušek při výuce pro žáky druhého stupně základních škol, středoškoláky a studenty vysokých škol přišel Jihočeský kraj v úterý 15. září. Nařízení mělo začít platit od pondělí 21. září.

Ještě než stihlo nařízení na jihu Čech vstoupit v platnost, zavedlo ministerstvo zdravotnictví totožné nařízení plošně. Začátek platnosti ministerského nařízení byl určen na pátek 18. září.

Karanténa ve školách: Kdy do ní musí žáci a kdy učitelé?

Návod na to jak postupovat při objevení nemoci covid-19 vydalo ministerstvo zdravotnictví 7. září. V tom stanovilo přesný postup, kdy mají jít do karantény jednotliví žáci, učitelé, kdy celé třídy a kdy může být uzavřena celá škola.

Karanténa pro celou třídu

Podle materiálů ministerstva zdravotnictví musí do karantény celé třídy, kde byla potvrzena nákaza koronavirem. Zároveň se ovšem musel zjistit dlouhodobý úzký kontakt s nakaženým u všech osob ve třídě v období dvou dnů před potvrzením nákazy nebo rozvojem příznaků a nebyly používány roušky nebo respirátory.

Dlouhodobým úzkým kontaktem se rozumí kontakt trvající déle než patnáct minut na vzdálenost menší než dva metry.

Obdobná pravidla se týkají i školních družin, kroužků a školních klubů.

Karanténa pro jednoho žáka

Do karantény rovněž musí jednotliví žáci z jiných tříd, kteří přišli do  dlouhodobého úzkého kontaktu s nakaženým žákem dva dny před potvrzením nákazy koronavirem, nebo dva dny před projevením příznaků a nepoužívali při něm roušku. Ostatním dětem ze třídy takového žáka se ovšem karanténa nařizovat nemusí.

Karanténa pro učitele a zaměstnance škol

Zaměstnanec školy musí do karantény, pokud v jeho třídě došlo k potvrzení nákazy a pokud byl zjištěn dlouhodobý úzký kontakt s pozitivním žákem ve třídě během dvou dnů před potvrzením nákazy, nebo rozvojem příznaků a nepoužíval zároveň roušku nebo respirátor.

Ministerstvo ve svém návodu upozorňuje, že je třeba brát v potaz i to, kolik hodin učitel ve třídě s pozitivním žákem odučil. Pokud učitel ve třídě odučil více hodin během dvou rozhodujících dnů, je třeba kontakt hodnotit jako rizikovější.

Co když se nakazí učitel?

Pokud se nakazí některý z učitelů nebo dalších zaměstnanců školy, zamíří do karantény všichni zaměstnanci a žáci, kteří s ním přišli do dlouhodobého úzkého kontaktu, a v situaci, kdy nebyly odpovídajícím způsobem používány ochranné prostředky dýchacích cest během dvou dnů před potvrzením nemoci covid-19 nebo rozvojem klinických příznaků. Pokud ovšem roušku nebo respirátor používal zaměstnanec školy, nebo učitel, který se nakazil, je možné, že do karantény nebude muset nikdo další.

Kdy se školy zavřou?

Zavření škol vnímá nový materiál ministerstva jako mimořádný krok. Kromě uzavření školy připadá podle materiálu ministerstva v úvahu i uzavření pouze některých budov nebo pracovišť. Takové opatření je na místě až v situaci, kdy se nakazí více než 30 procent pedagogů a dětí.

Ve škole by zároveň měl být narůstající trend nemocnosti. O uzavření školy, nebo některých jejích budov pak rozhodují krajské hygienické stanice. Ty ovšem mohou po dohodě s ředitelem zasažené školy o uzavření, nebo jiném režimu pro školu dohodnout, i pokud není počet nakažených tak velký, například pokud by škola neměla dostatek pedagogů díky jejich karanténě.

Video  Adam Vojtěch o číslu R  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa