Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Roušky nasadí školáci v Praze i při vyučování! Hygienici přidají i další nová opatření

Aktualizováno -
17. září 2020
13:52
Autor: pom, ČTK - 
17. září 2020
09:41

Už týden platí celorepublikové nařízení nosit roušky v prostorách všech veřejných budov, roušky musí nosit i školáci na chodbách ve školách po celém Česku. Žákům teď přibude nová povinnost - ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) vyhlásil povinnost nosit roušky i při vyučování. Nařízení se má týkat druhého stupně základních škol a středních škol. O návrhu přitom ještě před vydáním nařízení ministerstva uvažovalo hlavní město, to chtělo totéž zavést od pondělí.

O přijetí dalších opatření, která mají zabránit šíření koronaviru, jednalo ve čtvrtek před začátkem jednání zastupitelstva vedení Prahy s pražskou hygieničkou Zdeňkou Jágrovou. „Na základě našeho dnešního jednání pražská hygienická stanice zvažuje zavedení roušek ve všech školách, kromě prvních stupňů základních škol. To znamená, že by je žáci druhého stupně základních škol, všech středních i vysokých škol museli nosit nejen ve společných prostorách, ale i ve třídách,“ sdělil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ve čtvrtek dopoledne. 

Pak ale Prahu předběhl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), který totéž nařízení zavedl celorepublikově, a to s platností už od pátku. „Jsem rád, že jsme v Praze pana ministra zdravotnictví inspirovali a v tak rychlém čase došlo ze strany ministra zdravotnictví k reakci. Osobně ale nejsem zastáncem zavádění opatření ze dne na den. V Praze byla vždy vyhlašována s určitým předstihem. Oceňuji, že se nošení roušek nedotkne žáků na prvním stupni, protože je pro ně vizuální kontakt s učitelem klíčový,“ komentoval to následně Hřib.

Roušky na akcích nad 100 lidí?

Hygienici v metropoli rovněž hodlají nařídit povinnost nosit roušky při venkovních akcích nad 100 lidí. Na čtvrtečním jednání pražských zastupitelů to řekla ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. Podle ministra podobné nařízení zvažují i další regiony a mohlo by být i plošné.

Nyní je v celé zemi povinnost nosit roušku ve společných prostorách škol mimo třídy, tedy na chodbách či toaletách. Praha je epidemií nejhůře postiženým regionem v Česku. Nemoc se ale rychle šíří i v dalších regionech.

Úmysl zavést roušky i při vyučování potvrdil už ve středu předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý s odvoláním na hlavní pražskou hygieničku Zdeňku Jágrovou. „V té souvislosti jsme se bavili o tom, jak dlouho by to mohlo trvat, a ona mi řekla, že to vypadá na delší dobu,“ řekl.

Počet nakažených v Česku stoupá, za středu přibylo rekordních 2139 nakažených, to je nejvyšší denní přírůstek od počátku epidemie v březnu. V Praze od úterních 18:00 do středečních 18:00 přibylo 255 nakažených. „Dnes zaznělo na poradě s hygienou, že pokud se bude situace vyvíjet jako dosud, v listopadu dojdou nemocniční lůžka a hlavně personál k nim. Budeme to řešit,“ uvedl ke čtvrtečnímu jednání šéf koaliční strany Praha Sobě Jan Čižinský na twitteru.

Od začátku epidemie potvrdily laboratoře v Praze celkem 7986 lidí s novým koronavirem. Přes 5000 z nich se z nemoci uzdravilo, 116 zemřelo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa