Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Prázdno jako v Praze! Památky, galerie a muzea hlásí rekordně nízkou návštěvnost

Autor: jim, ČTK - 
22. srpna 2020
17:41

Jindy plné památky a kulturní instituce v Praze jsou o letošních prázdninách poloprázdné. Dokládají to i průběžné statistiky, podle nichž řadu oblíbených míst zatím navštívila v porovnání s loňskem asi třetina lidí. Důvodem propadu návštěvnosti je úbytek zahraničních turistů v metropoli, způsobený koronavirovou pandemií.

Největší úbytek turistů je znát na Pražském hradě nebo Petřínské rozhledně, kterou má ve správě Muzeum hlavního města. V srpnu na těchto místech podle mluvčí Muzea hlavního města Prahy Olgy Šámalové a mluvčího Správy Pražského hradu Jana Pastora zaznamenali čtvrtinovou návštěvnost oproti loňskému roku.

Jen čtvrtina oproti loňsku

Pražský Hrad podle mluvčího zatím v srpnu navštívilo asi 46.000 návštěvníků, o 76 procent méně než loni za stejnou dobu. Úbytek financí ze vstupného se podle Pastora nyní řeší například přerušením některých rekonstrukcí v areálu. „První kroky, které jsme museli kvůli koronaviru učinit, abychom měli prostředky na provoz a samozřejmě také na nutné rekonstrukce, které už nebylo možné odsunout, bylo přesunutí prostředků z oblasti kultury a také zastavení zbytných oprav,“ uvedl.

Do Prahy se slevou

Propad se Hrad podle Pastora snaží kompenzovat i podporou projektu V Praze jako doma nebo akcí, kdy návštěvníci ke každé třetí zakoupené vstupence dostanou jednu zdarma. Návštěvnici Pražského hradu si v červenci takto vyzvedli přes 12300 vstupenek.

Slevové akce platí i na vstupné na Staroměstskou radnici, kterou provozuje společnost Prague City Tourism. Podle mluvčí městské organizace Kláry Malé návštěvníci radnice slevy hojně využívají.

Volného vstupu v rámci kampaně V Praze jako doma podle mluvčí využilo v srpnu zatím asi 3000 turistů. Zájem je mimo jiné i o slevu 50 procent na vstupné po předložení karty pro hromadnou dopravu - Lítačky. Poloviční vstupné díky akci pražského magistrátu v srpnu zaplatilo asi 600 osob.

Galerie hlavního města Prahy (GHMP) pociťuje nižší počty zahraničních turistů ve městě především na návštěvnosti Colloredo-Mansfeldského paláce ve Starém Městě. V prvních srpnových týdnech prostory paláce u Karlova mostu vidělo asi 500 lidí. Naopak Trojský zámek je podle ředitelky GHMP Magdaleny Juříkové cílem spíše domácích turistů, počty návštěvníků jsou tak srovnatelné s předešlými lety. Celková návštěvnost objektů galerie je letos zatím asi o třetinu nižší než obvykle. K polovině srpna do budov, mezi něž patří také Bílkova vila nebo Dům fotografie, zavítalo přes 5000 návštěvníků, v červenci jich bylo asi 10.000. Návštěvnost výstav, které Galerie hlavního města pořádá, je podle Juříkové úbytkem zahraničních turistů ovlivněna jen zčásti, výstavy míří zvláště na domácí publikum. Letos se tak zatím nejvíce lidí přišlo podívat na výstavu o Devětsilu. Shlédlo ji asi 14.000 zájemců.

frantacizek ( 22. srpna 2020 22:19 )

kdybych bydlel v Praze nebo tam měl cestu, tak si to projdu klidně 10x, bez front, škoda, že lidé neuvažují takhle. Ideální příležitost

frantacizek ( 22. srpna 2020 22:17 )

je velká kampaň s Matějem Ruppertem, ty vstupy jsou nízko, hlavně pro přespolní, kteří se v Praze i ubytují.. šlo se tomu naproti zkrátka..

krapotkin ( 22. srpna 2020 18:33 )

Při neustále se zvyšujících cenách vstupenek není divu.

e.lesanova ( 22. srpna 2020 18:15 )

Konečně má MCH Prahu jen pro sebe a může demonstrovat denně...dealeři, prostitutky, falešné směnárny, zlodějské gangy, vyčůraní hospodští...to bude hladu, co ?? K tomu Pirátská smečka na Magistrátu může přistavovat židle kde chce, vyvěšovat vlajky, pivní jízdy kolem dokola, koloběžky...to je ráj

fico ( 22. srpna 2020 18:13 )

Když Praha cenovou politikou vlastně odmítala tuzemské návštěvníky. To se jen tak nezmění.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa