Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bartoš si koupil 25 roušek i kvůli synovi, cena ho pohoršila. Vládu za zmatek tepe i Svoboda

Autor: Sabina Dračková - 
19. srpna 2020
19:30

Ministerstvo zdravotnictví zavedlo opět povinnost nosit roušky. Dvě nejsilnější opoziční strany kritizují, že to není podle semaforu v jednotlivých krajích, ale plošně. Nelíbí se jim také složitost, kterou ochrana úst a nosu provází třeba ve školách. Podle zdravotnického experta z ODS Bohuslava Svobody se navíc roušky neměly vůbec rušit. Pirátům vadí, jak jsou vládní plány nepředvídatelné. S malým synkem po roušce sahá i předseda Pirátů Ivan Bartoš, cena těch českých ho však dost překvapila.

Předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi vadí, že se vláda více neřídí pandemickým semaforem. Právě podle něj očekával, že se budou opatření zavádět, jak ostatně resort Adama Vojtěcha avizoval

„Ty semafory jsou všude v barvě bílé a ve dvou regionech zelené, ale vláda potažmo ministr Adam Vojtěch se najednou zahledí do věštecké koule a vyhlásí, že od 1. 9. zavádíme plošně povinnost nošení roušek v MHD, v těch uzavřených prostorech a podobně. To mi přišlo naprosto nekoncepční,“ kritizoval Bartoš.

„Pokud jsou nějaká místa, kde ten vir není, tak tam přece ta opatření zavádět nebudete,“ podivil se Bartoš.

Bartoš: Zase zavládl zmatek

Podle šéfa druhé nejsilnější opoziční strany měla být nařízení předvídatelná. „Jak pro občany, tak i pro firmy a úřady,“ zmínil a připomněl slova premiéra Andreje Babiše o tom, že plošná opatření už vláda nikdy zavádět nebude. Babiš tenkrát podle Bartoše odmítal jejich návrh, který nazvali „Budoucnost řešíme teď“.

Video  Vojtěch o rouškách ve školách, otevření škol 1. září, hygieně a dalších opatřeních  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Současnost prý Bartošovi připomíná březnový scénář. „Vláda několikrát denně vystupovala s nějakými zmatečnými informacemi,“ uvedl a dodal: „V pondělí pan Adam Vojtěch hovořil o tom, že tedy mimo restaurací a dnes na tiskové konferenci, že zase v restauracích a u kadeřníka. Vláda se asi moc nepoučila.“

Zmatek podle Bartoše zavládl opět nejen mezi lidmi, ale i u provozovatelů restaurací. „Ti v první vlně dostali ekonomickou pecku, jsou často na hraně krachu,“ připomněl.

Ivan Bartoš se také vrátil k rozhodnutí pražského městského soudu, že podobná opatření musí být opodstatněná a založená na faktech a datech. Vláda však podle jeho slov opatření „hází od boku“ a neohlíží se na aktuální pandemickou situaci. „Podle mě se těmito kroky do závěrů soudu nevejdou,“ zmínil.

Za roušky dal 600 korun

Bartoš se přiklání k tomu, že nošení roušek je nejjednodušší opatření, má být podle něj ale spíš odrazem zdravotní situace a řešit se individuálně. Nespokojený je také s dostupností roušek. „Já jsem si byl minulý týden - protože musíme teď s miminkem chodit k pediatrovi - tak jsem šel do lékárny koupit jednorázové české ústenky a jedna stojí 25 korun,“ pohoršil se Bartoš.

Novopečený otec , kterému se začátkem měsíce narodil první syn Bertram, hned vypočítal, že za balení 25 roušek zaplatil 625 korun. V souvislosti s tím zmiňuje, že pro rodiny by mohlo být nařízení i finančně nákladné i proto, kde všude musí děti roušky nosit. 

Svoboda: Roušky se neměly vůbec rušit

Jiný, ale také kritický názor směrem k vládě poslal poslanec a lékař Bohuslav Svoboda (ODS). Ten byl proti tomu, aby se roušky vůbec rušily.

„Je to jediná prevence, kterou máme a my jsme ji sebevědomě vyhodili z okna,“ zdůvodnil s tím, že tento ochranný prostředek podle něj doslova „musí“ být používán. Pro zrušení podle něj nebyl zásadní argument. „Zruším - žádné důvody neříkám, zavedu - žádné důvody neříkám,“ ilustroval Svoboda postup vlády.

Vzhledem k novému opatření ministerstva zdravotnictví hlavně kritizoval složitost toho, kde se roušky nosit mají a kde ne. Nemyslí si sice, že by měly být roušky zavedené úplně plošně, současné nastavení se mu ale nelíbí, je podle něj zmatečné. „Plošně to rozhodně není taková pitomost jako, že se v jednom místě nosí a na chodbě nenosí nebo obráceně,“ uvedl.

„Jeden měsíc se to ruší, druhý měsíc se to schválí, Adam (Vojtěch - pozn. red.) řekne ano, Babiš řekne ne, pak to je obráceně, lidi nejsou informovaní - to je ten problém roušek, ne to, že se nosí,“ řekl rozhořčeně pro Blesk Zprávy Svoboda.

„Raději zrychlit testování“

Když ministerstvo povinnost nosit roušky od 1. září oznámilo, Bartoš to okamžitě kritizoval. „Je to asi jediné řešení, které zná. Bez debat, vysvětlení či uveřejnění dat,“ uvedl. V reakci na to teď říká, že není žádným „rouškohaterem“, který by byl proti nošení roušek. Vláda se ale podle něj má soustředit zejména na zajištění kapacit na cestování a chytrou karanténu.

„Třeba notifikace těch lidí, kteří jsou testovaní, aby se dozvěděli hned a nečekali na to pět dní, jako se běžně děje. Výsledky už jsou přitom dávno známé v rámci té laboratoře,“ zkritizoval.

Na roušky i plány si posvítí poslanci

„Cílem bylo umět pracovat s opatřeními lokálně a ne plošně. Tam vláda selhává,“ uvedl Bartoš. Nejasné změny v nošení roušek - tedy „veletoče“, jak je Bartoš nazval, chtějí Piráti řešit na jednání zdravotního výboru. Sněmovna už v červnu kvůli koronavirové krizi zaúkolovala vládu a skrze ni ministerstvo zdravotnictví. To mělo připravit pandemický plán, stupně pohotovosti, jasné kroky a vše odborně doložit. Zda to udělal Vojtěchův resort dostatečně, se má na výboru taktéž řešit.

Konkrétně měl „vypracovat systém pandemických stupňů pohotovosti s jasnými kroky“ a připravit plán pro školy. Ten ministr školství Robert Plaga představil v úterý. Poslanci ze zdravotního výboru budou posuzovat, zda jsou připravené scénáře a navržená opatření řádně zdůvodněné a stojí na „základě epidemiologických indikátorů“. V zadání pro ministerstvo také poslanci uvedli, že je potřeba umožnit zřizovatelům, školám i veřejnosti předvídat možná opatření na základě vývoje epidemiologické situace.

priserak77 ( 20. srpna 2020 08:04 )

A proč nechodí k pediatrovi jeho pravý otec ?

Brichacek ( 20. srpna 2020 07:56 )

Chudáček svazaček bere 200 000 kč. Brečí tady kvůli 600. To jen ukazuje coje to za zmetka.

tojedes ( 20. srpna 2020 05:00 )

Ty jsi b.b , kup si z látky a nebudeš fňukat, bereš desetitisíce, tak radši mlč

krapotkin ( 19. srpna 2020 22:32 )

Na co tolik roušek. Stačí přece jenom jedna jako alibi pro zneuznalého zpěváka na ministerstvu a jeho tlupu policejních teroristů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa