Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Babiše a ministry čeká jednání s epidemiology. O zkrácení karantény i návratu roušek od září

Autor: ČTK - 
14. srpna 2020
15:15

Epidemiologové a hygienici s premiérem Andrejem Babišem (ANO) během zasedání vládní rady pro zdravotní rizika, které se budou účastnit i někteří další ministři, v pondělí posoudí plány na epidemiologická opatření související s koronavirem pro začátek školního roku. Vedle manuálů pro chod výuky by rada měla posoudit i podmínky pro fungování sportovních klubů či kulturních institucí. Rada bude diskutovat i o zkrácení doby karantény o čtyři dny na deset dnů, jak ho podpořil premiér.

„Je tam plno bodů, které budeme řešit. Budeme řešit sport, sociální zařízení, školy, kulturu, zvu k tomu ministry. Bude to velká rada, budeme se tím zabývat několik hodin,“ řekl k zasedání Babiš ČTK.

Ministerstvo školství čeká na zasedání rady, aby mohlo po schválení manuálů dokumenty rozeslat ředitelům škol. Během dvou týdnů by měli podle doporučení připravit rozběh nového školního roku. Vláda přitom nechce v případě přibývání nemocných koronavirem znovu školy plošně uzavřít. Jejich chod plánuje regulovat lokálně podle regionálního semaforu. Podobné manuály pro sportovní kluby chystá Národní sportovní agentura.

Hygienici a epidemiologové také zvažují zkrácení doby karantény, po kterou jsou izolováni lidé, kteří přišli s nemocnými do kontaktu, ze dvou týdnů na deset dnů.

Video  Pompeo s Babišem odmítli posilování Ruska a Číny. Američané touží dostavět Dukovany  - abl
Video se připravuje ...

Na tisícové akce si počkáme

Jednání rady se zúčastní i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ministerstvo zprostředkovává jednání mezi uměleckými asociacemi či zástupci festivalů a hygieniky. Pořadatelé kulturních akcí usilují o rozvolnění opatření omezující počet jejich účastníků. Zaorálek už dříve opakovaně uvedl, že konání akcí s mnohatisícovou účastí bude asi i na podzim vyloučeno.

Hygienici avizovali, že po prázdninách, kdy se mají vrátit žáci do škol a očekává se vyšší nápor na hromadnou dopravu a rozšíření respiračních onemocnění, možná přikročí k zpřísnění podmínek pro nošení roušek na veřejnosti. I o tom by rada mohla debatovat.

Rada ustavená koncem července má osm členů a předsedá jí Babiš. Vedle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly, jsou jejími místopředsedy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Dalšími členy jsou ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), dva vládní zmocněnci, místopředseda Rady Asociace krajů Jiří Běhounek (ČSSD) a náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík. Běhounek se podle informací z pondělního zasedání omluvil. Pozvána navíc byla podle informací ČTK vedle ministra kultury Zaorálka například ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Video  Žantovský u návštěvy Pompea v Česku zmínil i Zemanův člun. Přidal výtku pro Petříčka  - Sabina Dračková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa