Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi u vody: Hlava na hlavě v jednom bazénu. Epidemiologové v pozoru, zpřísní opatření?

Autor: simao, ČTK - 
31. července 2020
10:33

Česko čeká slunečný víkend, již v týdnu se přitom veřejná koupaliště s ohledem na teploty mnohdy přesahující 30°C zaplnila lidmi. Pro bazény a plovárny platí omezení 1000 osob, jenže i tak byla mnohy ve vodě hlava na hlavě. Sociální sítě zaujalo foto z Aqualandu Moravia, kde dav lidí čeká na vlnu - v bazénu na umělé vlnobití. Takové fotky přitom nevidí rádi ani epidemiologové.

Koupaliště zatím toto léto doplácela na počasí, které vodním radovánkám a relaxu u vody tolik nepřálo. Tento týden se však situace rychle změnila. V Praze byly během úterního tropického dne rychle vyčerpány kapacity řady provozoven - třeba oblíbených biotopů v Radotíně a na Lhotce. Fronty se tvořily i před dalšími veřejnými plovárnami - ať už v Praze v Podolí, kde byla hlava na hlavě, nebo na Praze 6 na Petynce. 

Během pokračování týdne se situace trochu uklidnila, pokračující teplé počasí však žene lidi k vodě dál. A před námi je víkend, kdy teploty dosáhnou až 33°C.

Že je nyní o bazény a akvaparky zájem, ukázala přitom i fotka z Aqualandu Moravia, kolující po sociálních sítích, na které se dav lidí tísní v jednom bazénu. Lidové noviny uvedly, že jde o foto z bazénu, kde se tvoří umělé vlny. Tato atrakce je mezi návštěvníky velmi oblíbená, podotkla pro LN mluvčí akvaparku Karolína Křenková.

Přesto foto vyvolalo další debaty o tom, nakolik se dodržují hygienické standardy a opatření během koronakrize. A zda se již na koupalištích na rozestupy apod. spíše nerezignovalo. 

„Atrakce jsou hlídané plavčíky. Ti se snaží na lidi nejen dohlížet, ale také je upozorňují na to, že mají dodržovat rozestupy. Pokud bychom ale registrovali, že by vlnobití mohlo být problémové, jednou z možných variant je ji vypnout,“ připustila pro LN mluvčí Křenková.

Epidemiolog Rastislav Maďar míní, že všichni vědí, jaké jsou podmínky a zároveň i rizika, když člověk vyrazí do veřejného prostoru na koupání. Další omezení kromě toho, že je povolena kapacita do 1000 lidí, není dle něj nutné.

„Nechali jsme to na nich. Vycházeli jsme z toho, že se na to letní období na ně spolehneme a zjistíme, jak si to oni sami nastaví a jak to budou dodržovat,“ podotýká k návštěvníkům Maďar. Pokud by se však kvůli koupalištím a bazénům začala šířit nákaza rychleji, vidí možné řešení: „Pravděpodobně by se musely zavést limity, aby tam nebyly davy. Například podle rozlohy areálu, ne podle počtu lidí.“

Byl to ostatně třeba i případ koupaliště v Kolíně, na které se vydal redaktor Blesku. Zatímco ale třeba při ležení na trávě lidé byli v rozestupech, které dovoloval rozlehlejší prostor, u bazénů a v bazéncích pro děti již bylo podstatně plněji a lidé byli v těsnějším kontaktu. To samé platilo např. i pro bazény v jihočeské Blatné či na Slavii na Praze 10, odkud zaslali své fotky čtenáři Blesk.cz.

Koupaliště Slavia na Praze 10 je během extrémních teplot zaplněné Koupaliště Slavia na Praze 10 je během extrémních teplot zaplněné | čtenář Blesku

Letní počasí přitom čeká Česko i během víkendu„Konec týdne bude ve znamení teplého jihozápadního proudění, které vyžene odpolední teploty až na 33 °C. V neděli postoupí na naše území vlnící se studená fronta, na které se budou opět místy tvořit bouřky,“ hlásí meteoroložka Dagmar Honsová. V pátek nejvyšší denní teploty vystoupí na 27 až 31°C, v sobotu 29 až 33°C.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Pro koupaliště a bazény jde přitom o „rajskou hudbu“. V Česku je zatím sezóna slabá zdaleka nejen kvůli koronaviru. Například v Klatovech mají za červen a červenec jen kolem 9000 návštěvníků, v loňském a předloňském parném létě jich bylo za stejné období 25.000 a 30.000, řekl ČTK ředitel klatovských technických služeb Peter Pošefka.

Provozovatel koupaliště: Katastrofická sezona

„Sezona je katastrofická, takový červen a začátek července jsme za 25 let nezažili. Vypadá to, že budou velké ztráty,“ říká provozovatel koupaliště Cihelna v Pardubicích Petr Ministr.

I koupaliště na Vysočině podle oslovených provozovatelů zatím doplácela víc na počasí než na strach z nákazy. Venkovní část jihlavského akvaparku Vodní ráj je v provozu od 13. června, kvůli tehdejším opatřením proti viru odložila zahájení sezony o týden. V červnu se vykoupalo jen něco přes 1700 lidí, loni v červnu 15 000.

Červencová čísla návštěvnosti už se tolik neliší. Loni v červenci přišlo do Vodního ráje 11.100 lidí, letos do 29. července 9500. Ale například tento týden v úterý, když bylo horko, se u bazénů vystřídalo 2200 lidí. „Je vidět, že pokud je hezké počasí déle než jeden dva dny, tak ti lidé dorazí,“ uvedl mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek.

 

elega ( 31. července 2020 23:18 )

Já s Vámi souhlasím. Lidi se nechali uchlácholit příznivým vývojem a mají pocit, že se jim nic nemůže stát. Holt, dokud jim nezačnou umírat příbuzní, tak se jich to netkne.

elega ( 31. července 2020 23:14 )

Pro nevzdělance je sprosté slovo i stavitel mostů. Prostě blb zůstane blbem, protože umí sotva sečíst 2+2.

aeraluna ( 31. července 2020 21:20 )

Tak ať se nekoukají když to nevidí rádi. Mimochodem epidemiolog je už dnes slovo vhodné leda do sprostonárodního slovníku...

vosavopruz ( 31. července 2020 20:57 )

a roušky jsou k ničemu,nevěřím že člověka ochráněj před koronovirem

ivalen ( 31. července 2020 18:42 )

Ono se rozprdnout u vody není takový problém, tím jsou otevřené hranice. Měly letos zůstat zavřené a s omezením pouštět jen pendlery - podle situace. První vlna se k nám dostala od cizinců a další kolo začalo od Poláků mezi horníky. Teď už se nám to tu množí a přiživují to dovolenkáři vracející se ze zahraničí. Tohle je zásadní průšvih a bude hůř

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa