Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Praha nechce být „žlutá" na vládním semaforu, shodla se bezpečnostní rada. Hřib pošle ministerstvu připomínky

Autor: jza - 
30. července 2020
14:01

Ve čtvrtek se sešla bezpečnostní rada hlavního města, která řešila hlavně nárůst počtu nakažených nemocí covid-19 a také reakcí na zařazení Prahy do žlutého pásma pomyslného semaforu ministerstva zdravotnictví. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) má k tomu, jak ministerstvo rozhoduje, řadu připomínek, ke kterým se připojila i šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. Ta také řekla, že roušky by se měly do MHD vrátit, jakmile to dovolí počasí. 

„Bezpečnostní rada se shodla na tom, že zásadní problém semaforu spočívá v subjektivitě některých kritérií,“ řekl Hřib k připomínkám hlavního města k bodovacímu systému. Vadí mu, že některá kritéria jsou precizně definovaná a vyjádřená číselnou škálou a jiná mnohem méně jasně definovaná. Své připomínky v pátek Praha odešle na ministerstvo. „Nerozumím tomu, že jsme v té žluté zóně, když jsou tady regiony, které mají více nakažených na sto tisíc obyvatel,“ poznamenal primátor.

Že by se k Praze mělo přistupovat jinak, si myslí i hygienička Jágrová. „Praha se musí hodnotit v kontextu velkoměsta, v kontextu aglomerace, kde se denně pohybují 2 miliony lidí. Ta situace je zde určitě jiná, než je v ostatních menších městech,“ uvedla.

Bezpečnostní rada se sešla také kvůli velkému nárůstu počtu nakažených v Praze z počátku týdne. Z pondělí na úterý přibylo 101 případů, což je největší nárůst v Praze od počátku epidemie. Situace se pak hned ale poněkud zklidnila a ve čtvrtek hygienici oznámili, že za posledních 24 hodin přibylo 44 pozitivních pacientů. V Praze od vypuknutí epidemie se nemocí covid-19 nakazilo 3 045 lidí, z nichž 2 115 se již vyléčilo. Zemřelo zatím celkem 104 lidí.

Roušky se asi vrátí

Zdeňka Jágrová k tomu řekla, že je nutné počkat na další vývoj situace a v současnosti je v Praze kvůli nemoci covid-19 hospitalizováno deset lidí, z toho dva jsou na plicní ventilaci. Připustila, že v Praze se objevují lokální ohniska nákazy. Největší bylo po večírku v klubu Techtle Mechtle před dvěma týdny, kde se nakazilo 90 lidí a od nich se nakazilo více než 60 dalších.

Zmínila také, že se objevilo několik lokálních ohnisek. Nemoc se objevila například na jednom z příměstských táborů, kde se nakazilo 19 lidí. „Je to znamení, že tu virus stále v populaci koluje,“ řekla, a proto je podle ní potřeba dodržovat nošení roušek v metru, a jakmile to klimatická situace dovolí, budou povinné i v dalších vozech MHD.  „Musíme se prostě bránit a je to jednoduchá ochrana. Polovina lidí by chtěla, abychom nosili roušku už teď všude,“ dodala. 

Zásob je dost

Primátor Hřib uvedl, že Praha zrevidovala své zásoby ochranných pomůcek. Městské organizace mají podle něj zásoby ochranných pomůcek na měsíc, v některých případech až na dva měsíce. „My máme svůj domácí úkol tak, jak přišly pokyny od vlády, splněný,“ dodal. 

Kazin ( 31. července 2020 09:12 )

Ano souhlasím roušky a tvrdě.No Já je opravdu nosit nehodlám protože nejsem figurka politiků.A co 17 listopadu nasadit roušku všem politikům ČR a udělat malé tóčo

nakobyl ( 30. července 2020 15:16 )

a já chci být požárníkem

sgc4 ( 30. července 2020 15:03 )

Souhlasím s Hřibem... Praha by měla být automaticky v ČERVENÉ zóně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa