Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda schválila vznik nového orgánu kvůli chytré karanténě. Zuřící Babiš vytáhl klub

Aktualizováno -
27. července 2020
14:56
Autor: ČTK, Mii, simao - 
27. července 2020
09:41

V Česku vznike nová rada pro zdravotní rizika, jež má dohlížet na chytrou karanténu. V pondělí odpoledne to schválila vláda. Povede ji premiér Andrej Babiš (ANO), který při hájení projektu zmínil i nákazu v pražském klubu Techtle Mechtle. Po počátečních diskuzích, jakou roli v systému bude hrát armáda, se členové vlády domluvili, že vojáci budou zajišťovat logistiku a ministerstvo zdravotnictví epidemiologická opatření.

Chytrá karanténa umožňuje zlepšit vyhledávání lidí, kteří se setkali s nakaženými koronavirem, třeba za pomoci dat z mobilních telefonů. Armáda už projekt v minulosti vedla, než vedení v květnu převzalo ministerstvo zdravotnictví.

„Není možné, aby ten projekt jako takový celý převzala armáda, protože stále je nutné, aby tam byl epidemiologický pohled, aby tam byl odborný pohled ze strany resortu zdravotnictví,“ prohlásil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle Vojtěcha je možná spolupráce s armádou. „Spíše to bude o tom, že budeme hledat nějakou kooperaci, posílení ze strany armády,“ doplnil.

Možné převzetí projektu armádou v neděli zmínil premiér Babiš ve vyjádření na facebooku. „Armáda funguje perfektně a je otázka, jestli by znovu oni neměli to celé řídit,“ uvedl předseda vlády. Podle něj se nedaří dostatečně propojit IT systémy a hygienické stanice, které postupně musí přejít na modernější metody fungování.

Ministr vnitra Hamáček uvedl, že projekt chytré karantény pod ministerstvem zdravotnictví nefunguje tak, jak má. „Armáda to zvládala, a pokud se ukáže, že to ministerstvo zdravotnictví není schopné garantovat, vrátíme to armádě,“ uvedl Hamáček v neděli v diskusním pořadu Partie televize Prima.

Podmínkou ale podle ministra je, že Vojtěch bude muset „přiznat, že mu to nejde“, a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se zpětvzetím chytré karantény pod armádu bude souhlasit.

Začne fungovat nový orgán pro dozor

Vznikne centrální orgán pro dozor nad chytrou karanténou. České televizi to dopoledne řekl vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula před zasedáním Bezpečnostní rady státu. V projektu chytré karantény také podle Prymuly vzniknou další prvky s rovnoměrným zastoupením armády a ministerstva zdravotnictví.

„Bude zřízen orgán, který to (chytrou karanténu) bude nějakým způsobem dozorovat z té nejvyšší úrovně, a pak na úrovni ministerstva zdravotnictví budou další prvky, ve kterých bude armáda zastoupena paritně v podstatě k ministerstvu zdravotnictví,“ řekl televizi Prymula.

Vláda odpoledne záměr schválila. Armáda by měla v systému chytré karantény převzít logistiku a ministerstvo zdravonictví rozhodovat o epidemiologických opatřeních, řekl Vojtěch.

Prymula dnes odpoledne novinářům řekl, že v radě mají být vedle Babiše, Vojtěcha a Hamáčka ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), dva vládní zmocněnci, místopředseda Rady Asociace krajů Jiří Běhounek (ČSSD) a náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík.

Hamáček se štábem ustoupí?

Hamáček po pondělním zasedání Bezpečnostní rady státu potvrdil, že na chytrou karanténu má dohlížet zvláštní orgán, ve kterém bude vedle zástupců ministerstva zdravotnictví figurovat i armáda.

Hamáček nechtěl závěry Bezpečnostní rady upřesňovat. Od požadavku na opětovné zřízení Ústředního krizového štábu ustoupí, pokud uvidí, že se komunikace a koordinace chytré karantény zlepšuje a „vznikne něco nového“.

Babiš se kvůli karanténě rozlítil a vytáhl líbání v klubu

Premiér Babiš přitom kritiku na chytrou karanténu, označovanou opoziční lídryní Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) spíše za „blblou“ odrážel přitom o víkendu svérázně. „Všichni, kteří o ní mluvíte, vám přečtu, co to je chytrá karanténa, protože vy netušíte, co je to chytrá karanténa, vy jen žvaníte a kritizujete,“ uvedl Babiš v nedělním hlášení Čau lidi.

„Pokud by chytrá karanténa nefungovala, tak prosím vás, jak bysme se mohli dozvědět, že v tom klubu Techtle Mechtle je k dnešnímu dni 334 lidí v karanténě, 79 lidí bylo nakažených, pozitivních, z toho 18 slavících osob. Ostatní byli účastníci pohybující se v klubu ve stejné době bez přímé návaznosti na oslavence,“ tázal se Babiš.

„Údajně každý, kdo do klubu vstoupí, se na uvítanou se všemi účastníky políbí. Proto tento název. No já jsem se tady ptal holek, ony říkaly, že tam byly a nelíbaly se. Tak já nevím, co je pravda. To musíte vědět vy, kteří tam chodíte,“ dodal premiér.

Video  Adam Vojtěch - tisková konference  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jikar ( 27. července 2020 14:15 )

Uplynulo půl roku...

- ochranné pomůcky ve skladech nejsou

- testujeme málo a pomalu dostáváme výsledky

- nefunguje statistika a vyhodnocení

- "chytrá karanténa" je tužka a papír

- vznikla nová funkce "zmocněnec vlády"

- utratili jsme miliardy u bílých koní za šunt

- státní rozpočet na roky dopředu ztracen...

trintin ( 27. července 2020 13:07 )

Prymula zmínil nový orgán pro dozor.?? Členové budou pouze ti, kteří nezískali bezpečnostní prověrku.

aeraluna ( 27. července 2020 12:49 )

Převezme to armáda a jak dáte hubana bytný budete na místě zastřeleni.

krapotkin ( 27. července 2020 12:20 )

Prymula může být spokojený. Konečně se jeho kamarádíčci dostanou k lizu na dalším zbytečném ouřadě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa