Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi už zase skupují ochranu. Obchody hlásí zájem hlavně o „letní“ roušky

Autor: ČTK, Mii - 
24. července 2020
11:20

Zájem o nanovlákenné roušky a respirátory podle asociace jejich výrobců v posledním týdnu opět roste. V tiskové zprávě o tom v pátek informovala Asociace nanotechnologického průmyslu ČR. Zvýšený zájem o osobní ochranné prostředky byl zejména od ledna až do března, kdy se objevily v Česku první případy nákazy novým typem koronaviru. Podle informací ČTK zaznamenaly větší zájem i lékárny.

„Nejvíce u nás nakupují lidé z rizikových skupin, lékaři a společnosti, které potřebují nadstandardně chránit své zaměstnance. Právě poptávka z firem se v posledních dnech zvyšuje. Mnozí podnikatelé si uvědomují ekonomické riziko při zjištění koronaviru na pracovišti a uzavření či omezení provozu na několik týdnů,“ uvedla Lucie Konečná z e-shopu Nanospace.

Lidé podle ní nakupují zejména typy respirátorů, které lze opakovaně používat až dva týdny, nebo roušky, které jsou díky vysoké prodyšnosti vhodné do teplého letního počasí.

Rozdíl proti lednu je podle asociace v tom, že se podařilo navýšit výrobní kapacitu. „Čeští nanotechnologičtí výrobci na jaře investovali desítky milionů korun do nových strojních zařízení a zaměstnali nové pracovníky. Díky tomu už nyní mohou vyrábět miliony roušek a respirátorů s nanovlákennou membránou měsíčně,“ uvedl v pátek předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs.

Povinnost nošení roušek se do Česka pomalu vrací

Zákaz pohybu na veřejnosti bez ochranných prostředků dýchacích cest začal platit v Česku od 19. března. V té době ale v lékárnách a obchodech nebyly dostupné, protože je lidé vykoupili a zásoby s takovým zájmem nepočítaly. Dost jich nebylo ani pro zdravotníky, za což bylo ministerstvo zdravotnictví kritizováno. Postupně se začaly letecky dovážet z Číny miliony kusů ústenek, respirátorů, rukavic a ochranných obleků. Povinnost nosit roušky i venku skončila 25. května, ve vnitřních prostorách se většinou nemusí používat od 1. července.

Roušky zůstaly povinné pro návštěvy na lůžkových odděleních nemocnic a v zařízeních sociálních služeb a v pražském metru, některé kraje jejich nošení rozšířily na lékárny nebo čekárny a ambulance lékařů. Krátkodobě jsou roušky znovu zaváděné i v místech, kde se nákaza více šíří.

Například v Libereckém a Ústeckém kraji ode dneška krajské hygieny kvůli šíření koronaviru znovu zavedly povinnost nosit roušky při návštěvě zdravotnických a sociálních zařízení či lékáren. V Moravskoslezském kraji naproti tomu ode dneška opatření rozvolňují. V celém Česku pak budou muset lidé od soboty nosit roušky na vnitřních hromadných akcích s účastí nad 100 lidí. Jedná se o kulturní a sportovní akce, ale také o svatby a pohřby ve vnitřních prostorách. Od pondělí bude omezena kapacita těchto akcí na 500 lidí. Nyní činí 1000 lidí.

Michal nobl ( 24. července 2020 12:36 )

Ty plesku,zjisti nám proc Vojta kulisák nemá ve státě zajištěné ty letní roušky a jestli aspon zajistí ty zimní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa