Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Únava, zjizvené plíce a psychické potíže! U řady pacientů přetrvávají příznaky i měsíce po vyléčení

Autor: Martin Valeš - 
19. července 2020
05:30

Ve většině Evropy to vypadá, že už se lékaři naučili s virem SARS-CoV-2 bojovat. Jenomže i po opuštění jednotek intenzivní péče a nemocnic nemají pacienti vyhráno. Mnozí nejsou zdraví ani po čtvrt roce a někteří už nebudou nikdy.

„Máme tu pacienty, kteří byli diagnostikováni v březnu či dubnu a teď v červenci stále ještě mají příznaky,“ popsal Zijian Chen, šéf centra pocovidové péče v prestižní newyorské nemocnici Mount Sinai. „Přetrvávající symptomy jsou daleko horší než u chřipkových pacientů. I ti, kteří kvůli chřipce byli na JIP, se obvykle zcela zotaví,“ uvedl pro server Medscape Medical News.

Jen osmina zdravých

Univerzitní poliklinika Agostina Gemelliho v Římě přišla s děsivou statistikou: Ze 143 pacientů, kteří se tam vyléčili (měli už dva negativní testy a normální teplotu), byl dva měsíce od propuknutí choroby zcela zdravý jen každý osmý! U třetiny přetrvával jeden nebo dva příznaky, u 55 % tři a více – zejména únava, dýchavičnost, potažmo bolesti kloubů a na hrudi.

Doloženy jsou už případy, že se u pacientů, kteří byli dlouho pod sedativy a pak bez kontaktu s blízkými, vyvinuly úzkosti, deprese, zmatení, deliria, ba i posttraumatická stresová porucha.

Plíce na kámen

Velkým strašákem je plicní fibróza, nevratné zjizvení, kdy pojivová tkáň jizev omezuje kapacitu plic, což vede k trvalé dušnosti. Nelze to léčit, je však nutné proces aspoň zastavit, jinak to pacienta může i zabít. U pacientky z Koreji (50) se to zastavit nedařilo, museli jí plíce transplantovat. Lékaře zděsilo, že ty původní měla tvrdé jako kámen! Britští experti varují, že se fibróza může týkat i 30 % z těžkých pacientů covidu-19, pokud lze vycházet z důsledků příbuzných koronavirových chorob SARS a MERS. A zjizvené plíce mají i někteří, co prodělali covid-19 bez příznaků. U těch je však šance na kompletní zhojení.

Někde se specialisté snaží s pacienty cvičit i na JIP, když jsou pod sedativy, aby neztratili svalovou hmotu. „I když je pacient na ventilátoru a spoustě léků, máme speciální postelové kolo. Dáme na něj pacientovy nohy a stroj udělá zbytek práce,“ popsala pro televizi BBC rehabilitační sestra Kate Tantamová.

Orgánové škody

Zdaleka nejde jenom o dýchání. „Ukázalo se, že jde i po slinivce, po srdci, játrech, mozku, ledvinách a dalších orgánech. To jsme si v počátcích neuvědomovali,“ přiznává agentuře Reuters Eric Topol ze Srippsova výzkumného ústavu v Kalifornii. A když někde přestávají stačit nemocniční kapacity, nelze se divit, že léčba není stoprocentní a důkladná. „Někteří pacienti potřebovali až sedm různých specialistů, a když nezapadnou všechny dílky skládačky, nemusí se zotavit, jak by bývali mohli,“ varuje doktor Carl Waldmann z nemocnice Reading.

Kvůli dopadům na nervovou soustavu a smysly, potažmo psychické zdraví, někteří experti apelují, že by uzdravení měli podstoupit i nové zdravotní testy pro řidičské oprávnění.

Týden za každý den JIP

Anglie už v květnu začala otevírat centra pro speciální rehabilitaci po prodělání nemoci covid-19. „Máme tu i čtyřicátníky, to jsme opravdu nečekali, spíš jsme se chystali na starší pacienty,“ neskrývá překvapení Hilary Floydová, šéfka takového centra v Surrey. „Byli samostatní, aktivní, třeba podnikali, chodili cvičit, plavat. Teď ani nemůžou vstát z postele,“ popsala listu Daily Telegraph.

Podle chicagské kardioložky Sadiyi Khanové může rekonvalescence vyžadovat i týden za každý den strávený na JIP! A někteří se už do původní formy nedostanou nikdy.

Jenny Goldblattová, londýnská lékařka z infekčního oddělení, prošla nemocí se středně těžkým průběhem v březnu. „Každých deset dní se začnu cítit trochu lépe a začnu chodit na delší procházky,“ popisuje pro BBC. „Ale pak se zase sesypu a týden nemůžu z postele. Je to frustrující horská dráha, absolutně netuším, jak dlouho to ještě potrvá.“

„Mnozí pacienti si uvědomí přetrvávající drobné nedostatky, až když se začnou zotavovat, po týdnech a měsících doma,“ řekla BBC Krystyna Waltonová z rehabilitačního oddělení salfordské nemocnice.

Video  Léčba nemocných koronavirem: Čínské nemocnice praskají ve švech.  - Reuters
Video se připravuje ...

ginkognito ( 19. července 2020 07:41 )

Přestaňte už strašit! Virů je plno furt a kdyby se netestovalo, tak nikdo nic neví. Lidí je na světě 8x víc než před 100 lety a i kdyby exla miliarda, Zemi se jen uleví. To jen dnešní nablblá přehumanizovaná společnost dělá tragédie z toho, že umře pár lidí, kteří jsou zde jen zadržováni uměle léky, bez nichž by před 100 lety byli dávno po smrti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa