Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tisíce Čechů už vyrazily s cestovkami k moři. Oproti loňsku jich vyjede jen třetina

Autor: ČTK - 
10. července 2020
15:45

Na dovolenou s cestovními kancelářemi odjely od otevření hranic a obnovení letů už tisíce Čechů. Nejčastěji se vypravují do Řecka, Bulharska a Chorvatska. Přesto se letos v červenci a srpnu do ciziny dostane zhruba 30 procent lidí ve srovnání s loňskem. Omezená je letecká doprava, kapacity hotelů, navíc není stále možné cestovat do oblíbených destinací, jako je Egypt nebo Turecko. Vyplývá to z vyjádření zástupců CK na dotaz ČTK.

Exim Tours podle svého obchodního ředitele a mluvčího Petra Kostky týdně vypraví kolem 2000 klientů do Řecka, 700 do Bulharska a 200 na Mallorku. V destinacích podle něj nejsou hlášeny žádné potíže. „Kromě Řecka zatím nejsou v prodeji další nosné destinace jako Egypt, Turecko a Tunisko. Z toho důvodu odhadujeme, že na letní termíny v červenci a srpnu budeme na 30 procentech počtu prodaných klientů oproti loňskému roku,“ dodal.

Restrikce se dovolenkářů nedotknou

Přes CK Alexandria odjíždí nejvíce lidí do Bulharska. Země kvůli nárůstu nových případů koronaviru znovu zavedla některá opatření proti šíření nákazy. Podle marketingového ředitele Alexandrie Petra Šatného se v Bulharsku jedná, stejně jako v tuzemsku, o lokální ohniska.

Dovolená českých turistů by restrikcemi neměla být zásadně ovlivněna. Uzavření barů, diskoték a nočních klubů se týká vnitřních prostor. Venkovní prostory, které podle Šatného turisté navštěvují nejvíce, zůstanou nadále otevřené. U Alexandrie se v současné době nejvíce prodává zmíněné Bulharsko, za ním je největší poptávka po Řecku, na třetím místě je Chorvatsko.

Právě k Jadranu už letos vypravila 3672 lidí CK Travel Family, asi 70 procent lidí se do země vydává vlastní dopravou. „U Chorvatska máme letos zatím prodané zájezdy pro více než 16 tisíc lidí a zájem je obrovský. Denně nám nabíhají prodeje v řádech stovek lidí. Počítáme tak s tím, že celkový počet lidí, kteří s námi letos vycestují do Chorvatska, ještě výrazně naroste. Zvýšený zájem evidujeme letos u Chorvatska u autobusové dopravy,“ uvedl jednatel CK Ivan Lackovič.

Řecko je téměř vyprodané

Do Řecka s Travel Family do čtvrtka odcestovalo asi 400 klientů, na Slovensko 274, do Maďarska 234. Do Bulharska a Slovinska vypravila zhruba tři desítky lidí, do Černé Hory se auty vydalo asi 60 jejích klientů.

„Letecká doprava bude letos obecně na úrovni 30 procent loňských čísel, a zájezdy tak rychle mizí z naší nabídky. U Řecka již máme u všech destinací v naší nabídce prodáno více než 80 procent kapacit. Například u Lefkády, Kefalonie či Limnosu jsou zájezdy vyprodané dokonce téměř z 90 procent. Bulharsko máme prodané z téměř 70 procent a některé termíny jsou už vyprodané,“ dodal Lackovič.

U Čedoku se podle jeho mluvčí Evy Němečkové už naplno obnovily i prodeje poznávacích zájezdů. „Minulý týden jsme realizovali první zájezd po koronaviru, a to okruh Švýcarskem. Nyní chystáme odlety na prodloužené víkendy v Římě a v Paříži. Poté již následují poznávací zájezdy do ostatních evropských destinací,“ uvedla.

V Evropě můžou Češi skoro všude

Češi mohou bez omezení cestovat do většiny evropských zemí. Po návratu ze Švédska se musejí prokázat negativním testem na covid-19. Letecký dopravce Smartwings v prvním červencovém týdnu obnovil linky do 15 destinací ve Španělsku, Itálii, Řecku a Bulharsku. Podmínky vstupu do jednotlivých států se mohou vzhledem k epidemiologické situaci měnit. Aktuální informace k cestám do ciziny lidé najdou na webu ministerstva zahraničních věcí.

Video  „Češi letos vyhledávají pobyty v přírodě. Praha je neláká,“ říká hoteliér Bára.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 10. července 2020 17:00 )

Ta letošní letní midi móda stojí za ho vno. K létu patří co největší plocha obnažené kůže.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa