Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na levnou dovolenou zapomeňte. Zájezdy podraží i kvůli slabé koruně, varuje expert

Autor: trm - 
10. května 2020
08:11

Dovolená v zahraničí může po pandemii koronaviru výrazně podražit. Kromě toho, že hoteliéři podle expertů nezlevní, aby nalákali klienty do letovisek zpět, protože nemohou, se na cenách podepíše také kurz české koruny. Ta za poslední měsíce znatelně oslabila vůči světovým měnám, k euru propadla o více než 2 koruny, kurz se drží pod 27 korunami. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež v rozhovoru pro server iDnes varoval, že zájezdy mohou zdražit i těm, kteří mají zaplacenou zálohu a předpokládají, že jim zůstanou stejné podmínky jako ve smlouvě.

Levnější zájezdy po pandemii? Podle českých cestovek jen těžko. I když se objevily spekulace, že by hoteliéři v letoviscích mohli zlevnit, aby nalákali zpátky klienty, opak bude podle Papeže nejspíš pravdou. „Informace od hoteliérů jsou rozporuplné. Spousta jich už letos neotevře a tím se sníží kapacity. Hoteliéři nemají moc prostoru pro pokles cen, protože mají velké ztráty, úvěry v bankách,“ řekl iDnes Papež.

Na růstu cen zájezdů se podle Papeže podepíše ale i slabá koruna. Kurz české měny vůči euru „sletěl“ dolů o více než dvě koruny. Cestovní kanceláře sice podle zákona musí vyrovnat výkyvy do deseti procent, pokud ale bude výkyv větší, mohou na to už doplatit klienti. A to včetně těch, kteří mají uzavřenou smlouvu na konkrétní částku a zaplacenou zálohu. „Cestovní kancelář může za klientem přijít a říct mu, že nebude doplácet 13 tisíc, ale 15 tisíc kvůli propadu koruny,“ doplnil Papež.

Zatím se také nedá odhadnout, co udělá pandemie s cenami létání. Letecké společnosti koronavirus prakticky „umrtvil“, některé bojují o přežit a žádají pomoc od států. Týká se to i takových gigantů, jako je KLM, německá Lufthansa či British Airways. Blesk Zprávy zjistily, že prudce zdraží i některé nízkonákladové linky. Například ceny letenek u irské Ryanair na podzim letošního roku poskočily na dvojnásobek toho, kolik stály před plným vypuknutím pandemie.

Také Papež neočekává, že by se ceny držely extrémně nízko. Naopak, do exotických destinací mohou podle jeho odhadu zdražit až o čtvrtinu. „Určitá část cestujících odpadne, nebudou na to mít peníze. Ale je to dáno i tím, že frekvence letů bude nižší,“ domnívá se Papež. Přidal ale i dobrou zprávu. Ceny zájezdů by měly do budoucna zase ustálit.

Například letoviska v Čechy oblíbeném Turecku či Egyptě chystají restart, zatím ale jen pro místní turisty. Kapacitu hotelů musí kvůli přísným opatřením snížit prozatím na čtvrtinu až polovinu, místo konceptu all inclusive budou jídlo a pití podávat bufetovým způsobem.

Video  Šéf CzechTourismu: Většina Čechů letos s dovolenou váhá nebo ji nechce, poukazy je nalákají  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jakk ( 10. května 2020 12:33 )

Euro je měna jak německá říšká marka.Její hodnota (eura) je před krachem a tak se snaží její hodnotu udržet za každých podmínek. Euroměna byl největší tunel na Evropské státy!!!

sekebo ( 10. května 2020 12:13 )

Nejsem erudovaný ekonom, jenom zastávám názor, že česká koruna je jako skořápka na moři a ČNB se jenom tváří, že svou úrokovou politikou ji má pod kontrolou. Koruna si dělá, co chce a daleko více ji ovlivňují zahraniční investiční skupiny.

sekebo ( 10. května 2020 12:08 )

Planeta potřebuje oddechnout, ne že každý rok zažívá stěhování národů z jednoho konce světa na druhý. Já se velmi rád vzdám zahraničních dovolených i na několik let. Česká republika je na aktivní cyklovýlety jako dělaná a navíc si dám pivko za 30 Kč a ne za 5€.

krtek. ( 10. května 2020 09:01 )

jak už to tu psali, zjednodušeně je to tak, že reálná cena eura je někde mezi 13-17kč , ostatní je vejvar pro stát a čnb, vzhledem k tomu že klesla naše ekonomie dík koronaviru, stouplo euro k té vyšší hodnotě a státu by klesla marže za kterou nám euro přeprodává , tak holt zvedlo ceny.

Desterz ( 10. května 2020 08:42 )

Osobně si myslím, že nemůže. Svět financí je dnes 1) tak neskutečně složitý, a za 2) tak neskutečně politicky zkorumpovaný, že není v lidských silách ho racionálně analyzovat, natož snad věrohodně predikovat. Jeden z mnoha důkazů může být třeba nedávná záporná cena ropy.
To není o tom, že by nebyl nikdo tak odborně zdatný. To je o tom, že z principu nemůže mít dostatek rozhodujících podkladů pro vynesení úsudku. Magnáti, míchající financemi ve stínu, se totiž se svými záměry nesvěřují.
V důsledku toho je dnešní ekonomika z mého hlediska pouhá alchymie a věštění z křišťálové koule. Bohužel, veškerý negativní dopad od$erou zas jen běžní lidé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa