Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Koronavirus ničí cestovní kanceláře. Komu dá nákaza a zavření hranic poslední ránu?

Autor: Nikola Forejtová - 
12. března 2020
19:00

Cestovní kanceláře se otřásají v základech. Lidé totiž postupně ruší své zájezdy a řada dovolených se stornovala i kvůli uzavření hranic cílových destinací. Kupříkladu CK Fischer hlásí jen kvůli Itálii storna ve výši 170 milionů - a to ještě před omezením, které začne platit od půlnoci z pátku na sobotu. Cestovky se pak snaží svým klientům vyjít vstříc a zavádí i nové obchodní podmínky. Především pak v možnostech rušení či přesouvání termínu zájezdu. Nyní pak prostřednictvím Blesk Zpráv prosí obyvatele, aby byli trpěliví a rozhodně nerušili své letní dovolené.

Finanční ztráty kvůli šíření nákazy koronaviru mají především cestovní kanceláře. Ať už kvůli opatření ze strany vlády, nebo kvůli strachu lidí, kteří zůstávají doma a pomalu ruší své zájezdy. „Projevilo se to od druhé půlky února. Máme pokles prodeje zájezdů o 20 procent. Není to vůbec normální, většinou spíše rosteme,“ uvedla pro Blesk Zprávy Andrea Řezníčková z cestovní agentury Invia, která nabízí zájezdy 300 cestovních kanceláří. 

Hůře jsou na tom přímo cestovní kanceláře. „Máme asi 40procentní pokles. Musím ale zdůraznit, že je to pokles z nízkých čísel. Období března a dubna totiž bývá každoročně „plonkovým“ a méně výdělečným,“ uvádí také tiskový mluvčí společnosti Fischer Jan Bezděk.

Fischer pak hlásí ztrátu ve výši 170 milionů, které musela kancelář navrátit lidem, kteří měli zakoupený zájezd do Itálie. Ta byla uvalena do celkové karantény. „Když nemůže CK zájezd realizovat a dodržet slíbené služby, musí vrátit všechny peníze a bez storno poplatků,“ vysvětluje pak Řezníčková.

„Nerušte zájezdy, nepomůžete si“

Cestovní kanceláře mají povinnost finance v případě zakoupeného zájezdu do Itálie, Izraele a USA vracet. Stejně tak by byla částka navrácena v plné výši v případě, že by své hranice uzavřela i Česká republika.

Lidé ale v panice ruší i zájezdy do jiných destinací. „Storna vidíme u více zemí, jako je Thajsko nebo Karibik - tedy především exotické destinace. Objevují se i nějaká storna zájezdů třeba do Egypta nebo do Turecka, ale tyto dvě země stále patří k oblíbeným a vyhledávaným cílům cest našich klientů,“ dodává Řezníčková s tím, že sama nyní letí do Ománu. „Doufám, že se vrátím,“ dodala s úsměvem. Omán se na seznamu zakázaných zemí ještě neocitl.

Rušení jarních a letních dovolených je ale podle Bezděka zbytečné a unáhlené. „Radíme vyčkat, aspoň co se týče letních zájezdů, protože to by si klient ničím nepomohl. Radíme vyčkat a věříme, že se to dostane pod kontrolu,“ uvedl tiskový mluvčí. Bylo to ale ještě předtím, než vláda rozhodla o vyhlášení nouzového stavu. A o zákazu cestování do následujích zemí.

Tohle je seznam zakázaných zemí:

  • Čína
  • Itálie
  • Jižní Korea
  • Francie
  • Španělsko
  • Německo
  • Švýcarsko
  • Norsko
  • Dánsko
  • Nizozemsko
  • Švédsko
  • Velká Británie
  • Belgie
  • Rakousko
  • Írán 

Sedačky v letadlech do mnoha destinací nyní zejí prázdnotou (ilustrační foto). Sedačky v letadlech do mnoha destinací nyní zejí prázdnotou (ilustrační foto). | Reuters

I přesto, že řada destinací stále není uzavřených a letiště fungují, cestovní kanceláře vychází svým klientům vstříc a mění obchodní podmínky zájezdů. 

„EXIM Tours dělá nadstandardní kroky, a to možnost změny zájezdu zcela zdarma, a to až do 21. dne před odletem. Současně našim klientům, kteří si v uvedeném období zakoupí svoji dovolenou, umožníme zrušení zájezdu do 21. dne před odletem za minimální storno poplatek 1.500 Kč za osobu,“ uvádí například Petr Kostka z CK EXIM Tours.

Řezníčková následně Blesk Zprávám rovněž potvrdila, že řada CK se snaží zájezdy svých klientů rušit bez storno poplatku, a to i přesto, že na tom budou cestovky „bity“. 

„Zásah to bude opravdu velký. Budeme muset jistě přehodnotit náš roční plán. Na druhou stranu jsme velká firma se stabilní finanční situací. Poslední roky jsme byli v zisku kolem 100 milionů, takže bychom tuto situaci měli zvládnout,“ míní Bezděk. 

Možnost, že by Fischer, ale i jiné větší cestovky, propouštěly kvůli propadu své zaměstnance, Bezděk dementoval. Podle něj s touto možností nikdo nepočítá. Otázkou jsou spíše drobnější a menší cestovní společnosti. Dodal ale, že jsme nyní na začátku a nikdo neví, jak dlouho bude pandemie ještě trvat. „Snad se brzy lidé vrátí do normálního života,“ uzavřel.

 

 

latecia ( 13. března 2020 01:30 )

Offline- Jste zavistivy primitiv

aeraluna ( 13. března 2020 00:35 )

Egypt? Tunis? To jako myslí zástupce CK vážně? A co třeba Indie? Taky dobrý, že...V těchto státech se epidemie nákazy koronavirem odehrává v intencích kašlal-umřel. Lidí tam je jak kobylek, zdra­votnic­tví.­..eh­m...jak­si příliš nefunguje, penězi na nějaké uchrchlance tam nikdo plýtvat nebude. Většina lidí tam má dost co se ohánět, aby se uživili a nějaké doktorování si nemohou dovolit. Na co nezabere domácí léčba na to prostě nezabere - u dotyčný zemře. Že možná na nějaký koronavirus je šumák. V Evropě je takové šílenství jen proto, že "se máme" a že "na to máme"...jinde si takový luxus prostě nemohou dovolit.

offline ( 12. března 2020 22:40 )

Konečně se zastaví ten blázinec, kdy si každý lítá a jezdí kdy chce kam chce. Snad to vydrží nastálo.
Příroda je velkorysá a za to, co jsme jí udělali, nám dává jen takový šťouchanec. Kdybych já byl přírodou, tak by bylo lidem opravdu zle a moc by jich nezůstalo.

radsab ( 12. března 2020 21:59 )

Milan mid, je mi tě upřímě líto... Nemáš to čím pochopit! Ale piš nám dál !

MAMKA2316 ( 12. března 2020 19:37 )

KLIMATICKÉ NULY BUDOU SPOKOJENI !!!!! EMISE SE SNÍŽÍ !!LETADLA NEBUDOU LÉTAT HRANICE SE ZAVŘOU A ECO NICKY S GRÉTOU BY MĚLI JÍT PŘÍKLADEM VŠICHNI BY SE MĚLI POVINNĚ OBLÉCI DO ŠATŮ ZE SLÁMY A NABOSO AŽ NEJSOU PO NICH ŽÁDNÉ UHLÍKOVÉ STOPY !!!! A HAJDY POMÁHAT DO NEMOCNIC POMÁHAT

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa