Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Prezident musí nosit roušku, nařídil soud Bolsonarovi. Jinak ho čeká tučná pokuta

Autor: mj - 
24. června 2020
11:35

Brazilský soud nařídil prezidentovi Jairovi Bolsonarovi nosit na veřejnosti roušku. Stalo se tak po tom, co se kontroverzní politik několikrát objevil na mítincích bez ní. A to i přes to, že Brazílie patří mezi země nejvíce postižené koronavirem.

Federální soudce Renato Borelli vydal v úterý rozhodnutí, ve kterém nařizuje brazilskému prezidentovi nosit na veřejnosti roušku. To přikazuje i místní nařízení ve federálním distriktu hlavního města Brazílie, ale Bolsonaro to doposud ignoroval.

Pokuta 9000 denně

Pokud prezident nové nařízení nedodrží, hrozí mu pokuta ve výši 2000 brazilských reálů, tedy asi 9100 korun. Pokutu by Bolsonaro dostal za každý den, kdy se na veřejnosti objeví bez ochranného prostředku.

Nošení ochranných roušek nebo respirátorů je v Brazílii povinné od 30. dubna. Hned první květnový týden ale prezident toto nařízení porušil a vystupoval na veřejnosti bez jakékoli ochrany, a dokonce se veřejně vyjádřil proti nošení roušek. Od té doby nařízení porušil minimálně pětkrát.

Nařízení přišlo v čase, kdy se Brazílie zařadila mezi státy nejvíce zasažené epidemií koronaviru, v počtu infikovaných i obětí je hned na druhém místě za Spojenými státy. V úterý v zemi přibylo dalších 1374 úmrtí a bylo zaregistrováno 39 436 nových případů nákazy.

Video  Prymula o rouškách, druhé vlně, cestování i o tom, proč nespí  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Milion nakažených

Koronaviru zatím podlehlo už víc než 52 000 Brazilců a nakazilo se jím přes 1,1 milionu obyvatel země. I proto se vláda snaží spolupracovat na vývoji vakcíny, momentálně komunikuje s Oxfordskou univerzitou. Ministr zdravotnictví v úterý řekl, že vláda pravděpodobně podepíše dohodu ještě tento týden.

Prezident už dříve čelil kritice za svůj přístup během pandemie. Bolsonaro na začátku ignoroval všechna varování a koronavirus bral na lehkou váhu. Kritizoval také opatření o sociálních rozestupech, dle jeho názoru omezení ekonomiky bude mít horší dopad než samotný virus. A stejně jako prezident USA Trump, i brazilský prezident propagoval použití antimalarik v boji proti onemocnění covid-19.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa