Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Domácím mazlíčkům po pandemii hrozí separační úzkost: Jde o duševní poruchu, říká veterinář a radí, co pomůže!

Po pandemii se vracíme do práce a čtyřnozí mazlíčci trpí separační úzkostí.
Po pandemii se vracíme do práce a čtyřnozí mazlíčci trpí separační úzkostí.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Barbora Kabátová - 
14. června 2020
05:30

Kvůli pandemii jsme museli být celé dny doma. Naši čtyřnozí mazlíčci byli nadšení. Jenže dlouhé týdny, kdy měli chlupáči celou smečku pohromadě, se chýlí ke konci. A návrat páníčků do normálního, nejen pracovního režimu mohou psi špatně snášet...

Co je tzv. separační úzkost?

„Jde o duševní poruchu. Pes se nám nechce pomstít za to, že jsme ho nechali samotného,“ vysvětluje veterinář Milan Štourač. Psi jsou totiž sociální zvířata, proto je musíme učit, aby uměli být o samotě. „Principem je psa naučit, že být sám není trestem a že to může být i trochu zábava,“ dodává veterinář.

veterinář Milan Štourač veterinář Milan Štourač | archiv Blesku

Jak se separační úzkost projevuje?

Separační úzkost u psů může mít různé projevy. Když jsou sami doma, ničí věci (nábytek, boty, hračky…), vyjí, opakovaně a monotónně štěkají, kňučí apod. Dále se mohou, ačkoli jsou po procházce, kdekoliv vyčurat, nebo i hůř, nechat vám »překvápko« na oblíbeném koberečku.

Zvolte »izolační« prostor

Nejprve si zvolte místo v bytě nebo domě, kde bude pes v době vaší nepřítomnosti v bezpečí a bude se cítit pohodlně. Můžete využít i třeba přepravní box, který je dostatečně velký na to, aby se pes mohl bez problémů postavit, pohodlně otočit a lehnout si v celé své délce. Také můžete »izolační« místnost oddělit od ostatního prostoru brankou.

„Schodišťové branky jsou fantastické nástroje, které se používají při pomoci psům zvyknout si na to, že zůstanou sami. Nejsou tak strašidelné jako zavřené dveře, protože stále umožňují, aby nás pes viděl, slyšel a také, což je v počátku výchovy hodně důležité, aby nás cítil,“ zdůrazňuje veterinář Štourač. Nezapomeňte, že pes musí mít ve zvoleném »izolačním« prostoru také svůj pelech, misku s vodou a bezpečné hračky.

Zničený gauč?

Musíte to »vydejchat«! Pokud se u vašeho psího miláčka vyvinula separační úzkost, není snadné ji odbourat. „Nezmizí sama od sebe a nejčastěji se nikdy úplně neodstraní. Separační úzkost se může pohybovat od lehké až po těžkou. Je velmi důležité mít na paměti, že potrestání psa způsobí pouze eskalaci problému. Mohlo by dokonce způsobit, že se u psa s lehkou formou vyvine forma těžká,“ upozorňuje veterinář Štourač.

I když po příchodu domů najdete rozkousaný gauč, počuraný koberec nebo jen vzkaz od naštvaných sousedů, že pes ustavičně vyl celý den, musíte zůstat klidní. Fyzický trest ani křičení na psa rozhodně nic nevyřeší!

Zvykejte ho co nejdřív

Zvykat psa na samotu byste měli ještě v době, kdy jste celé dny doma. Začněte ho v průběhu dne umisťovat do »izolačního« prostoru. „Tato izolace by měla trvat jen několik minut, zejména pokud máme štěně nebo psa, který se učí být sám poprvé. Tento proces opakujeme po dobu několika dnů a postupně prodlužujeme dobu, kterou pes tráví sám. Když zůstává klidný mimo náš dohled po dobu cca 30 minut, můžeme začít opouštět dům úplně,“ radí veterinář. Dobu, po kterou necháváte pejska o samotě, ale prodlužujte pomalu.

„Z původní chvilky »na cigaretu« můžeme pracovat úměrný čas na zahradě, případně jít do nedalekého obchodu. Někteří psi potřebují více času na přizpůsobení než ostatní, takže buďme trpěliví,“ dodává Štourač.

Doporučení veterináře

✔ Změňte rutinu odchodu

Pes ví, že zvednutí tašky nebo klíčů, kontrola oken či dveří apod. znamenají váš odchod. Účinné je vzít tašku, klíče, obout se, ale nikam neodejít. Následně vzít vše, co si k odchodu berete, zabouchnout za sebou dveře, ale okamžitě se zase vrátit. Také můžete změnit posloupnost věcí, které děláte, než odejdete z domu. Roli hraje třeba i obvyklé umístění klíčů na věšáčku či v šuplíku apod., zkuste to změnit. Psi jsou k těmto věcem velmi vnímaví.

✔ Nechte svého psa s vaší vůní

Použitý ručník, tričko nebo pyžamo, ve kterém jste v poslední době spali, můžou znamenat zázrak, protože vaše vůně je pro psa tou nejdůležitější na světě.

✔ Poskytněte mu milovanou hračku

Můžete mu dopřát i pořádně naplněnou gumovou hračku (tzv. kong), nebo dokonce velkou opravdovou kost, která psa dostatečně zabaví. Pes se tak učí, že samota může být i zábavná. Žvýkání navíc u mnoha psů zmírňuje stres.

✔ Ignorujte psa po dobu cca 30 minut

Na toto doporučení pamatujte nejen před odchodem, ale i po příchodu domů. Mazlení, loučení, nebo dokonce pamlsky pouze posilují nežádoucí chování. Pes má tendenci svého páníčka po návratu domů ohromně vítat, což často bývá spojeno i s pomočováním. Neumožňujte mu to! Nechlácholte ho a nepodněcujte v něm extrémní vítání. Stroze ho pozdravte a projděte kolem něj. Vyřiďte si, co potřebujete (vyložte nákup, zatelefonujte si) a teprve pak jaksi mimochodem vezměte psa na vědomí.

villon ( 15. června 2020 08:21 )

Pomstychtivost se odjakživa z psisek vyháněla řemenem. Ale dnes se tahle účinná léčba dá ještě doplnit psichoterapií. Případně akupunkturou, tu maj pejsci moc rádi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa