Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Porucha štítné žlázy může způsobit potrat. Lékaři vyzývají budoucí matky k vyšetření

Autor: ula - 
28. května 2020
05:55

Nemocnice se po karanténních opatřeních vracejí pozvolna k běžnému režimu a lékaři vyzývají své pacienty i veřejnost, aby se nebáli chodit do ordinací a také na preventivní prohlídky. Odborníci nyní apelují na budoucí matky, aby svého gynekologa požádaly o vyšetření štítné žlázy. Poslední lékařské výzkumy potvrzují, že poruchy štítné žlázy nepříznivě ovlivňují otěhotnění, průběh těhotenství i vývoj dítěte. Řada těhotných žen ani netuší, že by mohly mít se štítnou žlázou problém.

Podle nejnovějších údajů ÚZIS se v roce 2019 léčilo s nemocemi štítné žlázy téměř 620 tisíc pacientů. Ve srovnání s rokem 2010 tak došlo k nárůstu o téměř 140 tisíc pacientů.

„Odhadujeme, že dalších desítky tisíc o své nemoci vůbec neví. Částečně k tomu přispívá i to, že kvůli jodování jedlé soli už tak často nevídáme strumu, lidově „vole“, které na potíže se štítnou žlázou viditelně upozorňovalo,“ říká předseda České endokrinologické společnosti MUDr. Michal Kršek.

Zatímco zvýšená činnost štítné žlázy podle něj nemocného obtěžuje – provází ji například vyšší srdeční činnost, vysoký krevní tlak, únava, hubnutí a psychické změny, snížená činnost tak alarmující není. Projevuje se únavou, zimomřivostí, otoky, zadýcháváním, apatií a zácpou, občas bolestmi kloubů.

Potrat, předčasný porod i poškozený plod

A právě těhotné si tyto projevy snadno zamění za obtíže spojené se svým stavem a k lékaři nejdou. Studie zaměřené na těhotné ženy dokládají, že budoucí maminky často o poruše své štítné žlázy nevědí – cca 16 % těhotných žen. 

Při nedostatečném zásobení hormony štítné žlázy jsou ženy ohroženy potratem a komplikacemi v těhotenství. Ohroženo je i dosud nenarozené dítě, které může mít nižší porodní váhu, může se narodit předčasně apod. Některé důsledky se mohou projevit u dítěte až později, třeba horší soustředěnost, zhoršené některé dovednosti.

Jak poznáte, že máte poruchu štítné žlázy?

U zvýšené činnosti štítné žlázy (nejvýše u 0,5 % těhotných) je pozorována zrychlená srdeční akce, pocení, duševní neklid, napětí, únava a v těhotenství i nepřibývání na váze.

Častější je však snížená funkce štítné žlázy, jejíž příznaky mohou být nenápadné nebo často chybí úplně. Snížená funkce štítné žlázy je odhalena u cca 5 % žen, ale u dalších 8 % je zjištěno, že se štítná žláza nedokáže zvýšeným nárokům v těhotenství přizpůsobit.

Je nutné v těhotenství, a raději ještě před otěhotněním, zvýšit příjem jódu (mořské ryby a plody, vitaminy a minerály pro těhotné).

Nepropadejte panice

Ženy by měly požádat svého gynekologa o preventivní laboratorní vyšetření na TSH (hormon ovlivňující činnost štítné žlázy) a protilátek TPO (ukazatel autoimunitního zánětu štítné žlázy). Pokud jsou ukazatele mimo normu, měl by lékař doporučit endokrinologa (tj. odborníka na léčbu onemocnění štítné žlázy).

Odborníci uklidňují, že pokud laboratorní vyšetření ukazuje na poruchu štítné žlázy, není třeba podléhat panice. Při včasném záchytu onemocnění je tento problém velmi dobře léčitelný.

Co je štítná žláza?

Štítná žláza je endokrinní orgán ve tvaru motýla v dolní části přední strany krku.

Produkuje hormony štítné žlázy, které se přenášejí krví do celého těla. Ty zajišťují správné fungování všech tkání a orgánů. Dále řídí metabolismus, pomáhají tělu využívat energii, udržovat optimální teplotu a správnou funkci mozku, srdce, svalů a dalších orgánů.

O Týdnu štítné žlázy

Osvětová kampaň o onemocnění štítné žlázy s názvem Týden štítné žlázy se letos koná od 25. do 31. 5. Zaměřuje se na souvislost poruch štítné žlázy s těhotenstvím a také jak se její funkce a poruchy mění s věkem. Onemocnění štítné žlázy je často bezpříznakové, ale časný záchyt a léčba předejdou možným komplikacím. V České republice je projekt odborně zaštítěn Českou endokrinologickou společností ČLS JEP a Ústavem zdravotnických informací a statistiky ČR. Více informací na www.tydenstitnezlazy.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa