Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hrozba pro rodičky: Těhotné ženy s covid-19 měly poškozenou placentu, jedna potratila

Autor: ČTK - 
23. května 2020
08:33

Šestnáct těhotných žen, u nichž se při rutinních prohlídkách v nemocnici v Chicagu potvrdila nákaza koronavirem, mělo poškozenou placentu. Odborníci se proto domnívají, že by lékaři měli stav těhotných žen s onemocněním covid-19 pečlivě sledovat. S odvoláním na nově publikovanou vědeckou studii o tom napsala agentura Reuters.

Patnáct z nakažených žen porodilo zdravé děti, jedna potratila. U žádného z novorozenců se nákaza koronavirem nepotvrdila. Ženy porodily mezi 18. březnem a 5. květnem.

Studie, kterou vydal odborný časopis American Journal of Clinical Pathology uvádí, že u 12 žen, tedy 80 procent, bylo zaznamenáno poškození, které může zhoršit tok krve matky k plodu, což se nazývá vaskulární malperfuze. U šesti žen, čili 40 procent, pak byly zaznamenány krevní sraženiny v placentě. U srovnávací skupiny přitom byla vaskulární malperfuze odhalena u 55 procent pozorovaných žen a devět procent mělo krevní sraženiny v placentě.

„Poznatky naznačují, že koronavirus možná způsobuje krevní sraženiny a že se to děje v placentě,“ uvedl autor studie patolog Jeffrey Goldstein. Doplnil, že omezení toku krve v placentě může zpomalit růst plodu, vést k nižšímu množství plodové vody či způsobit potrat.

Placenta je dočasný orgán, který vzniká při vývoji plodu a slouží mu jako plíce, trávící soustava, ledviny a játra, přičemž přivádí z matčiny krve kyslík a živiny a odvádí zplodiny.

Žádný z 15 novorozenců z této studie však podle poznatků lékařů nemá zdravotní problémy. Podle Goldsteina by ale bylo dobré děti rodiček s covidem-19 sledovat pro případ, že by se u nich komplikace rozvinuly později.

V uplynulých týdnech se objevily zprávy o tom, že u některých pacientů s covidem-19 se vytvořily krevní sraženiny, které způsobily mrtvice.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa