„Nemoc se začala projevovat velmi rychle večer v neděli 15. března zvýšením teploty a hlavně obtěžujícím dráždivým kašlem. Jiné chřipkové příznaky, jako je bolest svalů nebo kloubů či únava, jsem nepozoroval,“ svěřil se anesteziolog Plzeňskému deníku. Nemoc se projevila i u jeho manželky.

Hned druhý den šel na výtěry, protože začátkem března pobýval i s manželkou v lyžařské oblasti Trentino v severní Itálii. Tu ale kvůli situaci předčasně opustili. „Na hraničním přechodu nám byla ‚nařízena‘ čtrnáctidenní karanténa. Tu jsme s manželkou pečlivě dodržovali a nikoho jsme neohrozili,“ říká lékař.

Stav se zhoršoval

Ještě při výtěru mu bylo podle vlastních slov celkem dobře. Po několika dnech se jeho stav zhoršil, hygiena proto pro něj poslala sanitku a převezla ho na infekční kliniku.

„Byl jsem umístěn na nově vytvořenou izolaci pro covid pozitivní pacienty. Pro další zhoršování stavu jsem byl přeložen na covid-19 JIPku plicní kliniky. Bezprostředně poté jsem byl uveden do umělého spánku a napojen na umělou plicní ventilaci. Byl jsem utlumen podáváním sedativ/anestetik, dýchací cesty jsem měl zajištěny tracheální intubací a moji dechovou aktivitu převzal plicní ventilátor,“ popisuje svůj stav lékař.

Totální dezorientace

Vzpomínky se mu vybavují až z uzdravující fáze, kdy mu byly mírněny utlumovací léky. „Byl jsem sice ve stavu úplné dezorientace, neuvědomoval jsem si své okolí, slyšel jsem ale zřetelně hlasy ošetřujícího personálu. Byl to velmi zvláštní stav farmakologického ovlivnění vědomí, které se jen těžko popisuje.“ V těžkých chvílích ho držely vzpomínky na rodinu.

Konečný výsledek – negativní – se anesteziolog dozvěděl 17. dubna a mohl ukončit domácí izolaci. Určité následky si ale nese. „Jsem ještě nevýkonný, potřebuji často odpočívat. Občas se dostaví lehká závrať či chvění rukou, problém mám ještě s jemnou motorikou,“ dodává lékař a chválí profesionální přístup svých kolegů, kteří se o něj starali.

V pracovní neschopnosti bude podle svých slov ještě tak měsíc. „Zkušenost, kdy se člověk dostane na hranici mezi životem a smrtí, vede k přehodnocení životních priorit,“ říká vyléčený anesteziolog.

VIDEO: Ministru Vojtěchovi sklouzávala rouška. Varoval před druhou vlnou pandemie a hájil prodloužení stavu nouze.

Video
Video se připravuje ...

Ministru Vojtěchovi sklouzávala rouška. Varoval před druhou vlnou pandemie a hájil prodloužení stavu nouze. Blesk Zprávy / ČTK