Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Šéfka čínské laboratoře: Máme tři živé kmeny koronaviru z netopýrů, ale nic nám neuniklo

Autor: ČTK - 
24. května 2020
10:29

Ve Wuchanském institutu virologie mají tři živé kmeny koronaviru z netopýrů, ale žádný neodpovídá covidu-19. Řekla to ředitelka tohoto pracoviště Wang Jen-i. USA chtějí vyšetřit možnost, že koronavirus, který se rozšířil z Wu-chanu do světa, unikl z tohoto čínského pracoviště. Wang to v čínské televizi CGTN označila za naprostý výmysl.

Většina vědců se kloní k názoru, že se koronavirus označovaný jako SARS-CoV-2 zřejmě na člověka přenesl ze zvířat. Největší podezření padá na wuchanské tržiště, kde se prodávala živá divoká zvířata a které bylo vzdáleno několik kilometrů od institutu virologie.

„Stejně jako zbytek světa jsme ani my nevěděli, že ten virus existuje. Jak tedy mohl uniknout z naší laboratoře?“ sdělila Wang v rozhovoru, jenž televize vysílala v sobotu, ale který byl natočen už 13. května.

První případ koronaviru byl ve Wu-chanu ohlášen koncem prosince, do dneška onemocnění covid-19 zabilo na celém světě přes 342.000 lidí.

Spekulace o wuchanském institutu jako původci koronaviru se šíří delší dobu na internetu. Wang přiznala, že se na jejím pracovišti podařilo „z netopýrů izolovat a získat několik typů koronaviru“. „Máme tři kmeny živého viru,“ sdělila. Jejich shoda s covidem-19, na nějž umírají nyní lidé, je podle ní „jenom z 79,8 procenta“.

Jak upozornila agentura AFP, toto pracoviště studuje jedny z nejnebezpečnějších patogenů. Jeho pracovníci na začátku současné epidemie přispěli k poznatkům o SARS-CoV-2 a jejich práce byla v únoru publikována v odborném časopise. Jejich výzkum prokázal 80procentní shodu koronaviru s virem SARS, který byl za epidemií z let 2002-2003, a 96procentní shodu s koronavirem z netopýrů.

gejzovic ( 24. května 2020 12:09 )

serial na Barandove ktery byl natocen kolem roku2004 vUSA se otom viru mluvi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa