Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Senátoři kývli na ošetřovné do konce června, i když děti nepůjdou do škol. Zelenou má i odklad odvodů

Autor: ČTK - 
20. května 2020
15:40

Nárok na ošetřovné budou mít dál i rodiče, kteří nepošlou kvůli zdraví či jiným omezením své děti do otevíraných škol a školek. Vládní návrh schválil Senát, čeká už jen na podpis prezidenta Miloše Zemana. Horní komora také kývla na předlohu, podle které by firmy mohly odložit na říjen úhradu sociálních odvodů za květen až červenec. Z dlužné částky by platily pětinu obvyklého penále za podmínky, že odvedou pojistné, které musí hradit jejich zaměstnanci. 

Součástí předlohy je také úprava ošetřovného pro rodiče, kteří nepošlou kvůli zdraví či jiným omezením své děti do otevíraných škol a školek. Nárok na peníze neztratí, v tiskopisu ale musí uvést některý ze zákonem daných důvodů.

Odklad úhrady sociálních odvodů by podle vlády mělo posílit likviditu firem. Zaměstnavatelé uhradili na pojistném za první čtvrtletí podle důvodové zprávy vládního návrhu zhruba 86 miliard korun. „Odložením splatnosti pojistného za tři měsíce lze dočasně posílit likviditu zaměstnavatelů o desítky miliard korun,“ stojí ve zdůvodnění. Firmy tím podle vládního materiálu získají čas pro vyřízení úvěrů podporovaných nebo garantovaných státem.

Kvůli zavřeným školám stát vyplácí ošetřovné 80 procent na děti do 13 let i na starší školáky s postižením. Dostávají ho také rodiče dětí ze zavřených školek. Mateřské školy se začínají otevírat. Mladší školáci se pak budou moci do škol vrátit od 25. května. Ve skupině jich bude smět být nejvýš 15. V červnu budou moci do tříd po menších skupinkách starší školáci. Ošetřovné se bude vyplácet nejdéle do konce nynějšího školního roku.

Vláda dostane návrh rozpočtu do konce září

Vláda bude moci podle schváleného zákona dostat návrh rozpočtu až do konce září a dolní komora do konce října. Jde o měsíční posun proti běžnému harmonogramu. Totéž bude platit pro střednědobý výhled na léta 2022 a 2023.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (11. 5. 2020) Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (11. 5. 2020) | Blesk:Daniel Cernovsky

Běžný harmonogram přípravy rozpočtu letos nelze dodržet kvůli nejistotě ohledně hloubky zdravotní a ekonomické krize, jejího trvání a následných projevů po jejím skončení, stojí v důvodové zprávě k návrhu zákona. Data o dopadu epidemie na hospodářství, spotřebu nebo investice za letošní druhé čtvrtletí budou známa podle zdůvodnění nejdříve začátkem září. Teprve z těchto údajů bude možné vypracovat realistickou makroekonomickou předpověď, uvedlo ministerstvo financí.

Letošní státní rozpočet se kvůli koronavirové krizi už dvakrát měnil. Původně schválený schodek 40 miliard korun vzrostl na 200 miliard a následně na 300 miliard korun.

dietr ( 20. května 2020 20:13 )

Jestli se nebudou opakovat ročníky, tak příští rok polovina děcek neproleze.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa