Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vlna vyhazovů v Emirates. Aerolinky chtějí kvůli viru zrušit 30 tisíc pracovních míst

Autor: ČTK - 
17. května 2020
21:25

Společnost Emirates hodlá zrušit až 30 000 pracovních míst. To je asi 30 procent současného stavu, informovala v neděli agentura Bloomberg. Jednoho z největších provozovatelů dálkových letů na světě k tomuto rozhodnutí vedou dopady pandemie způsobené šířením koronaviru. Emirates, podobně jako další letecké společnosti, se potýkají s propadem poptávky a musejí výrazně snížit náklady.

Emirates měly na konci března více než 105 000 zaměstnanců. Vedle snížení nákladů tento dubajský podnik zvažuje podle zdrojů Bloombergu také urychlení dřívějšího záměru vyřadit z flotily velkokapacitní letadla Airbus A380.

Mluvčí firmy uvedla, že aerolinky zatím žádné veřejné oznámení v této věci neučinily. Připustila nicméně, že Emirates posuzují nákladovou stránku svého podnikání s ohledem na situaci v odvětví a na další vyhlídky sektoru.

„Jakékoli rozhodnutí tohoto druhu bude oznámeno patřičným způsobem. Tak jako se to děje v každém zodpovědném podniku, i náš řídící tým dal všem oddělením pokyn provést důkladnou revizi nákladů a možností s ohledem na podnikatelské vyhlídky,“ řekla mluvčí.

Zotavení nejdřív za rok a půl

Emirates tento měsíc uvedly, že se zadluží u bank, aby se dokázaly vypořádat s dopady pandemie způsobené koronavirem. Firma nevyloučila, že sáhne k dalším opatřením, protože ji čeká nejobtížnější období za dobu existence. Firma, jejímž vlastníkem je vláda v Dubaji, už v březnu zastavila pravidelnou osobní leteckou přepravu. Zotavení v odvětví letecké přepravy podnik nečeká dříve než za rok a půl.

Za minulý finanční rok, který skončil v březnu, společnost zvýšila čistý zisk o 21 procent na 1,1 miliardy dírhámů (téměř 7,7 miliardy Kč). Už na konci čtvrtletí ale pocítila tvrdé dopady šíření koronaviru, protože mnoho zemí začalo omezovat pohyb a zavírat letiště.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa