Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Strach obchází New York! Děti ohrožuje smrtící nemoc spojovaná s covid-19 a případů přibývá

Autor: shp - 
15. května 2020
18:47

Newyorské děti jsou v ohrožení! Během posledního dne vzrostlo o 10 % případů závažného zánětlivého onemocnění, které má podle lékařů souvislost s koronavirem. Nemoc PRIS je neméně nebezpečná. Několik dětí už na ni zemřelo.

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo ve čtvrtek podle webu Metro prohlásil, že evidují už 110 případů nemoci dětského syndromu multisystémového zánětu alias PRIS. Tato nemoc již zabila pětiletého chlapce, sedmiletou dívku a osmnáctiletou slečnu jenom v tomto státě.

Vědci: PRIS má souvislost s covid-19

Nemoc, která má podle vědců z Velké Británie a Itálie jasnou souvislost s covid-19, je přirovnávána ke Kawasakiho syndromu. Ten je multisystémovým zánětlivým onemocněním postihující malé a středně velké arterie. Vede také k tvorbě aneurysmat.

PRIS byl diagnostikován v 16 dalších amerických státech, stejně jako v šesti evropských zemích. „Očekávám, že se nemoc bude šířit stále dál. Rodiče by si měli dávat pozor a být o tom informováni. Klíčová je dlouhotrvající horečka,“ řekl Cuomo.

Počet případů roste

„Má to také sklony napadat děti, které byly vystaveny koronaviru a mají nyní nasazená antibiotika na nemoc, nebo jsou stále covid-19 pozitivní. Takže pokud máte dítě s těmito symptomy, měli bystě jednat,“ varuje guvernér. Přes noc stoupl počet případů z 82 na 100...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa