Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Státní „karanténa hrůzy“ na Slovensku končí. Premiér chce otevřít hranice, má to háček

Autor: ČTK - 
14. května 2020
15:10

Slovensko připravuje zavedení chytré karantény, která by obyvatelům země po návratu do vlasti umožnila v souvislosti s pandemií choroby covid-19 zůstat v domácí izolaci a nenastoupit do karantény ve státních zařízeních. Podmínkou bude, aby si tito lidé nainstalovali mobilní aplikaci a souhlasili s kontrolou dodržování karantény. Vyplývá to z návrhu zákona, který ve čtvrtek schválila vláda premiéra Igora Matoviče. Podle něj chce navíc Slovensko otevřít hranice co nejdříve, ačkoliv termín neuvedl. Počty nových potvrzených případů koronaviru v zemi jsou v posledních týdnech nízké.

Bratislava po propuknutí epidemie covidu-19 zavedla pro obyvatele země při návratu na Slovensko z ciziny povinnost až na výjimky nastoupit do karantény v určených ubytovacích zařízeních. To vyvolalo kritiku nejen ze strany navrátilců, ale i slovenské veřejné ochránkyně práv Márie Patakyové. Ve státní karanténě Slováci setrvají do absolvování příslušného testu na koronavirus a při negativním výsledku následně pokračují v domácí izolaci.

Chytrá karanténa umožní obyvatelům Slovenska setrvat pouze v domácí izolaci, pokud budou souhlasit s kontrolou dodržování karantény prostřednictvím mobilní aplikace včetně funkce rozpoznávání tváře. Za porušení karantény hrozí na Slovensku pokuta do 1650 eur (45 200 korun).

„Státní karantény byly přeplněny. Tým expertů týdny pracoval na chytrém řešení. V případě, že se repatriant dobrovolně rozhodne absolvovat karanténu v domácím prostředí, si na hranicích nainstaluje do svého mobilu aplikaci. Bude moci být monitorován, zda karanténu dodržuje,“ řekl Krajčí. Dodal, že chytrá karanténa nesouvisí s jiným zákonem ohledně přístupu hygieniků k pohybu mobilních telefonů, jehož platnost ve středu pozastavil ústavní soud.

Do státní karantény lidé putovali už z hranic

Slovensko v uplynulých týdnech přizpůsobovalo repatriaci svých občanů ze zahraničí kapacitním možnostem ubytování ve státních a obdobných zařízeních. Do státní karantény byli lidé přepravováni již například z hraničních přechodů. Část z nich si stěžovala, že jsou přepravováni hromadně, upozorňovali na nízký standard ubytování či následné bydlení s osobami, o jejichž zdravotním stavu nic nevěděli.

První případy koronaviru úřady na Slovensku oznámily na začátku března, tedy ještě za předchozí vlády. Před třemi týdny počty nových nakažených v zemi výrazněji klesly a na nízké úrovni se udržely i v uplynulých dnech. Do dneška zaznamenalo zhruba pět a půl milionové Slovensko dohromady 1477 infikovaných, z nichž se 1112 uzdravilo a 27 lidí s koronavirem zemřelo.

Otevření hranic s Českem v červnu?

Slovensko má ambici otevřít hranice co nejdříve, pokud to situace kolem pandemie nemoci covid-19 umožní. Novinářům to dnes řekl premiér Igor Matovič, konkrétní termín neuvedl. Naznačil, že země by měla zůstat uzavřena pro obyvatele těch zemí, které mají výrazně vyšší počet nakažených. Podle dřívějšího vyjádření českého premiéra Andreje Babiše by se hranice se Slovenskem mohly otevřít 8., nebo 15. června.

„Naším cílem je, aby se hranice co nejdříve otevíraly s každou zemí, kde to situace umožní. Musí to být v souladu zejména s medicínskou stránkou věci. Nesmíme otevírat hranice vůči zemím, kde je výrazně více lidí nemocných s covidem-19,“ uvedl Matovič. Dodal, že Bratislava nechce mít zavřené hranice, pokud k tomu nebude důvod.

Matovič se na Slovensku řadí k zastáncům spíše opatrnějšího přístupu k uvolňování karanténních opatření. Zdůvodňuje to snahou o to, aby si země zachovala nízký počet nakažených koronavirem. Slovensko, které má zhruba pět a půl milionu obyvatel, dosud zaznamenalo 1477 infikovaných, z nichž většina se již vyléčila a 27 lidí s koronavirem zemřelo.

Bratislava kvůli koronaviru sice zhruba od poloviny března neumožňuje vstup cizincům do země, výjimka se vztahuje například na řidiče kamionů, osoby s pobytem v zemi pod Tatrami či na pendlery.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček dříve v tomto týdnu uvedl, že příští týden bude jednat se zástupci Rakouska a Slovenska o harmonogramu pro otevření hranic, ke kterému by mohlo dojít v polovině června.

Kroky k uvolňování režimu na hranicích již ohlásily například Německo a Rakousko.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Viera Vaňová ( 15. května 2020 07:28 )

Co to tu placaté .Tak jak je zákaz tak bohů žel!je zákaz!nebo si myslíte že máte právo na výjimku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa