Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lékaři zjistili: Pacienty s covid-19 ohrožují krevní sraženiny! Odborníci neví, proč vznikají

Autor: Kristýna Beránková - 
15. května 2020
14:36

Kašel, teplota? Nejen… Lékaři z Nizozemska zpracovali přehled zákeřných projevů nemoci covid-19. I když pacienti dostávali léky na ředění krve, přesto se u 31 % z nich objevily sraženiny. A ty je ohrožují na životě.

Mozkovou mrtvici nebo srdeční infarkt, i to může vyvolat koronavirus. Nizozemští lékaři sledovali pacienty s těžkým průběhem covid-19 na jednotkách intenzivní péče. Přestože pacienti dostávali standardní léky na ředění krve, u 31 % se objevily krevní sraženiny. Ty pak mohou ucpat žíly nebo dokonce tepny a pacienta zabít.

A to není všechno. „U pacientů se závažným průběhem onemocnění covid-19 byly vedle trombózy hlášeny i kardiomyopatie, encefalitidy (zánět srdečního svalu a zápal mozkových blan – pozn. red.) a akutní postižení ledvin,“ stojí v nizozemské studii, kterou zveřejnil Státní zdravotní ústav.

»Cucek« v cévě

Jakým způsobem koronavirus sraženiny vyvolává, není zatím jasné. Díky lékům se může »cucek« rozpustit. Pokud se to ale nepodaří, cestuje žilou a časem ji zcela ucpe. To se projeví otokem a bolestmi. Podstatně nebezpečnější ale je sraženina v tepnách, které okysličují plíce, mozek a srdce. Tam může způsobit mrtvici nebo infarkt.

Nizozemští odborníci sledovali celkem 148 pacientů s těžkým průběhem covid-19. Nemocní přitom dostávali automaticky léky na ředění krve. Bez nich by patrně sraženinami trpělo ještě mnohem více pacientů.

Pacienti s COVID-19 na JIP Pacienti s COVID-19 na JIP | Infografika Blesk

ŽÍLY VERSUS TEPNY

Lidský oběhový systém tvoří cévy, které dělíme na tepny a žíly. Tepny rozvádějí okysličenou krev do všech orgánů, sraženina v tepně tedy může vyvolat nejen mrtvici v mozku, ale selhání srdce, plic, ledvin nebo jater. Žíly odvádějí odkysličenou krev zpět do srdce. Trombóza v nich se většinou projeví v končetinách. V extrémním případě může vést i k amputaci. Může se ale uvolnit a putovat k srdci.

Co všechno nemocné trápí? Co všechno nemocné trápí? | Infografika Blesk

Herec přišel o nohu

Kvůli krevní sraženině vyvolané onemocněním covid-19 přišel na konci dubna o nohu americký herec Nick Cordero (41) známý třeba ze seriálu Spravedlnost v krvi.

Herce Nicka Corderu připravil koronavirus o nohu. Herce Nicka Corderu připravil koronavirus o nohu. | Profimedia.cz

Video  Symbol koronaviru v Česku, taxikář léčený Remdesivirem: Stal se zázrak, ale...  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa