Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Češky stále tloustnou, velikost L válcuje ostatní, ukázal průzkum! Obezita je u koronaviru velkým rizikem

Obezitu uvádějí lékaři jako rizikový faktor v případě nákazy koronavirem, takoví pacienti mají častěji komplikace a končí v nemocnicích.
Obezitu uvádějí lékaři jako rizikový faktor v případě nákazy koronavirem, takoví pacienti mají častěji komplikace a končí v nemocnicích.  (Autor: scom)
Autor: vet - 
12. května 2020
05:01

Ach, to zrádné spodní prádlo. Prozradí na ženy to, co si raději nechávají pro sebe. Češky tloustnou. Statistiky jsou nekompromisní. Dámy podle nich kupují stále větší rozměry. Po době koronavirové může být ještě hůř.

Velikost spodního prádla žen se rok od roku zvětšuje. Zatímco u mužů velikost trenek a slipů zůstává poslední roky standardně na velikosti L, u dam je patrný posun k baculatosti.

V roce 2016 byla podle sítě obchodů a e-shopů, která každý rok prodá statisíce kusů spodního prádla, dámská velikost L až na třetím místě za velikostmi M a S. Vloni už ale plnila první příčky nejčastěji objednávaných velikostí. „Dámského spodního prádla velikosti L se podle našich dat loni prodalo o šest procent více, než tomu bylo v roce 2016. Prodej velikosti S pak klesl o tři procenta, stejně tak u velikosti M,“ říká Adam Rožánek ze společnosti Trenýrkárna.

Obezita je riziko vždy

Obezitu uvádějí lékaři jako rizikový faktor v případě nákazy koronavirem, takoví pacienti mají častěji komplikace a končí v nemocnicích. Vyhlídky na nekomplikovaný průběh infekce zhoršují i vysoký krevní tlak, cukrovka a srdečněcévní onemocnění, ty se velmi často pojí právě s obezitou. I v případě, že by se virus ze světa ztratil, nemohou si lidé s nadváhou moc vyskakovat. Nemoci srdce a cév jsou spolu se zhoubnými nádory nejčastější příčinou úmrtí v Česku. A obezita je také jeden z rizikových faktorů vzniku zhoubného bujení.

Ubyl pohyb, zajídali jsme nudu

Jak s našimi postavami zamává doba koronavirová, si odborníci netroufají odhadnout. „Podle toho, co kolem sebe pozoruji, mám dojem, že lidé měli na sebe více času a našli si možnosti, jak cvičit doma, a to je dobře,“ říká fyzioterapeutka Martina Karasová. Pomohli jim v tom trenéři i fyzioterapeuti, kteří zorganizovali lekce přes internet. Přesto se ale může stát, že obchodníci zaznamenají další nárůst prodeje velikostí L a není vyloučeno, že i XL.

Problém je, že nám ubyl přirozený pohyb, kdy chodíme na nákupy, vodíme děti na kroužky atd. Navíc hodně lidí si krátilo čas vařením a nudu zajídali. „I ti, kteří cvičili, pokud nepřizpůsobili příjem a výdej energie, naopak příjem mnohdy ještě navýšili, mohou zaznamenat nárůst hmotnosti,“ upozorňuje Karasová.

Muži, nejásejte

Ani muži ale nemají důvod k naparování. Na váze totiž celkově přibývá celá česká populace. Podle Českého statistického úřadu dosáhla v roce 2017 hodnota BMI indexu tělesné hmotnosti obyvatel ČR 25,2. To je těsně za horní hranicí normální zdravé váhy. Obezitou pak podle odborníků v posledních letech trpí až čtvrtina českých žen a 22 procent mužů, další čtvrtina populace má nadváhu.

 

Video  „Všechny děti do škol a povolit festivaly,“ radí šéf Motola. A přirovnal koronavirus k chřipce.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Bleskoska ( 13. května 2020 03:32 )

Já jsem u Vietnamky koupila pro sebe kalhotky XXL, ale přitom to byla velikost 38. Mimochodem, velikost M a L se neliší v baculatosti, ale na příklad u kalhot a kalhotek vyšším či delším sedem, u rukávových oděvů delším rukávem, u triček a košil delšími zády. Takže zatímco M je velikost pro menší, L je stejná velikost pro vyšší. A tak přechod od velikosti M k velikosti L značí nikoli baculatost, ale vyšší postavu. A také je nutné ptát se, kdo je výrobcem. Italové mají číslování jako by o velikost posunuté oproti evropskému a americkému číslování. EU 38 je It 40.

tarrica ( 12. května 2020 20:13 )

Rozumný názor a naprostá pravda

karancita ( 12. května 2020 19:30 )

Také si myslím, že velikost L není hrozná. A pak, každý výrobce má jiné velikosti. Já mám například od Tchiba 36/38 a od Lídlu musím mít již 40.

jelenovi ( 12. května 2020 18:04 )

Tomu moc neverim...v obchodech jsou vzdycky nejdriv vybrany S a M, a naopak vyprodeje zbylych kusu jsou plny L a vejs

picoda ( 12. května 2020 17:09 )

Kazdy clovek by mel dostat k 50 nam osobni vahu a kontrolovat si vahu. Ja jsem si ji koupila sama a jsem velice rada, ze jsem tomu velice rada.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa