Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rána do vazu pro českou turistiku: Propadla se na začátku roku o pětinu. A bude mnohem hůř

Autor: ČTK - 
11. května 2020
10:20

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v prvním čtvrtletí ubytovalo 3,1 milionu lidí. Oproti stejnému období loni to bylo o 22,2 procenta méně. Počet přenocování se meziročně snížil o 16,7 procenta na 8,9 milionu nocí. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem poklesu bylo březnové omezení ubytovacích služeb kvůli epidemii koronaviru.

Ještě v lednu a únoru vykazovala návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení v Česku růst. Pak se ale situace zásadně změnila. „V březnu vlivem pandemie koronaviru došlo k meziročnímu propadu o 67 procent u počtu hostů a o 57 procent u počtu přenocování,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a služeb ČSÚ Pavel Vančura.

Počet zahraničních návštěvníků se v prvním kvartále snížil meziročně o 26,1 procenta. Domácích hostů ubylo o 18,1 procenta.

„Nejpočetnějších Němců se v 1. čtvrtletí letošního roku ubytovalo 335 000, o 17,4 procenta méně než loni,“ uvádí statistici. Počet hostů z Polska klesl o 15 procent, ruských turistů přijelo zhruba o desetinu méně. Návštěvnost ze Slovenska poklesla o čtvrtinu. Příjezdy Italů se snížily o 40 procent a návštěvy z Číny či Jižní Koreje se propadly o více než polovinu.

Hotely měly za období od začátku letošního roku do konce března návštěvnost na úrovni 76,9 procenta loňského roku. Příjezdy do penzionů klesly o 18,4 procenta a v ostatních zařízeních o jednu pětinu.

Pokles se projevil také v počtu nocí strávených v hromadných ubytovacích zařízeních. „Hotelový segment vykázal meziroční pokles přenocování o 18,9 procenta a penziony o 11 procent,“ zjistili statistici. Návštěvnost kempů vyjádřená počtem přenocování se propadla na půlku.

Pokles zájmu turistů o ubytování zaznamenaly všechny kraje. Nejvíce hostů ubylo v Jihočeském kraji, a to o 29,3 procenta. Téměř 28procentní pokles pocítili hoteliéři a provozovatelé penzionů na jižní Moravě. V hlavním městě se počty příjezdů snížily o 27,4 procenta.

Tržby poskytovatelů služeb klesly o 3,5 procenta

Tržby poskytovatelů služeb v Česku klesly v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně o 3,5 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledky ovlivnila opatření na zamezení šíření koronaviru, kvůli kterým byla v letošním roce řada provozoven část března uzavřena nebo měla omezený provoz.

„Například letecké dopravě, ubytovacím službám a cestovním kancelářím klesly tržby o více než 20 procent, ve stravování a pohostinství se snížily o více než deset procent. Růst naopak pokračoval v sekci informačních a komunikačních činností a také v poštovních a kurýrních službách,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

V letošním 1. čtvrtletí bylo proti loňskému o jeden pracovní den více, po očištění o kalendářní vlivy se tak tržby poskytovatelům služeb snížily o 4,3 procenta. Mezičtvrtletně se tržby po očištění o sezónní vlivy snížily reálně o 3,3 procenta.

Video  Středočeská policie dohlíží na dodržování vládních nařízení.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

fandasever ( 28. května 2020 20:07 )

Postavit si podnikatelský plán na provozování předraženého ubytování a restauračních službách pro opilé zahraniční návštěvníky je naprosto mylná myšlenka, její zrůdnost se plně projevila během krize, tito podnikatelé vítají slabou korunu jen aby to bylo pro cizince co nejlevnější, výsledkem je, že obyčejný Český člověk k nim na oběd nezajde ani se u nich neubytuje, turistický ruch může fungovat jen jako vedlejší produkt fungující ekonomiky, nebo si myslíte, že turistiku bude fungovat tak, že kuchař bude obsluhovat číšníka nebo recepčního z hotelu, ne, turistický ruch potřebuje zákazníka který si vydělal peníze někde jinde, mimo turistický ruch

PPP150W ( 11. května 2020 11:40 )

Tak pokud ten hotýlek sledujete delší dobu (sice mi uniká co vás k tomu vede) jistě jste postřehl, že za poslední tři měsíce tam bylo tak říkajíc mrtvo. Nenapadlo vás, že jeho majitel musí být z něčeho živ a zdražením chce dohnat deficit? Nemyslím, že by to bylo na dlouho. V této oblasti panuje poměrně silná konkurence.

kozmix ( 11. května 2020 11:23 )

Za mě ať mnohé ubytovací zařízení padnou do zapomnění. Chápu, že to nebylo lehké, ale hned zdražovat jen proto, že lidi budou víc trávit čas v ČR je jejich hyenismus. Hotýlek, který sleduji už dlouho zdražil o 500 na noc pokoj. Jako proč? Náklady se zatím nijak nezvedly. Energie jsou na stejné úrovni, hotýlek patří k těm obyčejným pouze na přespání, žádná sláva. Bez snídaně, tedy náklady na stravu nula. Rozhodně bych tyhle vychčijony nepodpořil ani halirem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa