Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Z epicentra pandemie je město duchů. Ve Wu-chanu skončila polovina obchůdků a restaurací

Autor: ČTK - 
9. května 2020
14:30

Lidé po celém světě čekají, až jejich vlády oznámí, že se podařilo zastavit šíření koronaviru a že se mohou navrátit k běžnému životu. Ale čínské město Wu-chan je důkazem, že normální stav může být stále ještě daleko. O současné situaci ve velkoměstě, jež bylo prvním ohniskem pandemie, píše zpravodajský server CNN.

Wuchanské úřady povolily obyvatelům vycestovat 8. dubna a tím oficiálně ukončily 76denní karanténu, jež byla uvalená na celé město. Obyvatelé a místní podniky však záhy zjistili, že úplné otevření města bude trvat ještě bolestně dlouho.

I přes uvolnění těch nejpřísnějších opatření je většina obchodů uzavřená, restaurace mohou nabízet jídlo pouze s sebou a když jdou obyvatelé Wu-chanu ven, musí nosit ochranné pomůcky a dodržovat rozestupy. Nálada ve městě se liší od optimistických prohlášení městské správy. Na tiskové konferenci 8. dubna jeden z koordinátorů boje proti epidemii Luo Ping uvedl, že některé sektory jsou už 100procentně obnoveny.

Wuchanská správa na jiném setkání 25. dubna slíbila, že v boji proti koronaviru a při následném ekonomickém růstu město čeká „dvojité vítězství“. Ale i státem kontrolovaná čínská média naznačovala, že úplné obnovení výroby do konce dubna je "příliš optimistické".

Majitelé podniků, kteří se nedávno do velkoměsta vrátili, se potýkají s nulovým výdělkem a vysokými nájmy a odborníci se domnívají, že ekonomice města může trvat měsíce nebo déle, než se vzpamatuje.

„Z krátkodobého hlediska tu samozřejmě bude oživení,“ říká ekonom Larry Hu z australské bankovní společnosti Macquarie. „Nejdřív se vzpamatuje výroba a poté spotřeba, protože spousta lidí se stále zdráhá chodit ven ... ale z dlouhodobé perspektivy, z perspektivy následujících tří let, virus dlouhodobému růstu Wu-chanu ublíží,“ domnívá se odborník.

Wu-chan je velkoměstem s populací přes 11 milionů obyvatel, v kontextu pevninské Číny jej však zastiňují větší metropole. Toto správní středisko centrální čínské provincie Chu-pej je ale dopravním a výrobním centrem pro zbytek lidnaté země.

Wu-chan, odkud se koronavirus rozšířil do celého světa, se vrací do běžného života. (1.4.2020) Wu-chan, odkud se koronavirus rozšířil do celého světa, se vrací do běžného života. (1.4.2020) | Reuters

Město se v pokusu zastavit šíření nákazy uzavřelo světu i zbytku Číny 23. ledna, první pacienty evidovalo na začátku prosince. Život ve Wu-chanu se tehdy zastavil prakticky přes noc. V některých částech velkoměsta byli lidé izolovaní ve svých domovech po několik měsíců, při shánění potravin a dalších nezbytností se začali spoléhat na donáškové služby.

Do Wu-chanu se 21. dubna vrátil i reportér CNN a krátká projížďka po dříve živé obchodní ulici ukázala, že více než polovina místních obchodů zůstává zavřená. Ekonomika provincie Chu-pej za první čtvrtletí roku 2020 zaznamenala v porovnání s předchozím rokem 40procentní propad, uvádí agentura Nová Čína. Jenom za březen se prodej v obchodech snížil o 15 procent.

Čínská vláda oznámila, že v rámci koronavirových úlev nebude po podnicích ve státním podnájmu vyžadovat tři měsíce nájemné. Ti, co pronajímají od soukromníků, se však kvůli vysokým nájmům a absenci výdělku bojí o živobytí.

„Otevřel jsem na dva dny. Žádní zákazníci se nepřišli najíst, protože je to zakázáno, a z online donáškových služeb jsem dostal jen dvě nebo tři objednávky. Výdaje za otevřenou restauraci byly mnohem vyšší než denní výdělek, takže jsem znovu zavřel,“ popsal majitel jedné z wuchanských restaurací vládou kontrolovanému listu Global Times.

Některé z malých podniků se obávají, že jakákoliv pomoc od vlády dorazí pravděpodobně příliš pozdě na to, aby jejich obchůdky a restaurace zachránila; budou tedy muset zavřít nadobro. Své dveře klientům dosud neotevřely například posilovny a kina a zatím neexistuje žádný plán, kdy by se otevřít měla.

Velká část obchodů, které otevřely, změnila styl podnikání. Velké řetězce s rychlým občerstvením jako jsou Starbucks, McDonald's, Burger King, KFC a Pizza Hut zákazníkům nepovolují vstup dovnitř. Místo toho posezení přesunuly před prodejny a jídlo a nápoje zákazníkům nosí ven.

Podnikatele i obyvatele Wu-chanu však daleko více trápí jiná věc - podle některých je pouze otázkou času, kdy se městem přežene druhá vlna nákazy. Ta by vedla k dalšímu uzavření města, což by znamenalo další ránu pod pás místní ekonomice. Wu-chan i zbytek světa má tedy před sebou potenciálně ještě dlouhou cestu, než se bude moci navrátit ke stavu, který se alespoň podobá tomu normálnímu.

alter012 ( 10. května 2020 05:21 )

Kde berieš tú istotu ? Ty si ako čekista , aj ten najprv striela a potom sa pýta !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa