Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Uzdravený taxikář o setkání se smrtí: Měsíc v umělém spánku, zhnisané plíce, halucinace! Teď znovu vozí lidi

Autor: red - 
10. května 2020
05:15

Byl prvním nakaženým člověkem, u kterého byl v Česku potvrzen komunitní přenos, tedy nákaza člověka bez vazby na osoby, které by navštívily oblasti s výskytem koronaviru. Pražský taxikář strávil 28 dní v umělém spánku v Nemocnici Na Bulovce, 20. dubna ho - uzdraveného - propustili domů. Teď znovu vozí lidi. Promluvil o setkání se smrtí, halucinacích i o tom, jak po vážné nemoci přehodnotil priority.

Horečky, šílená bolest hlavy a bolest za krkem dohnaly v březnu pražského taxikáře do Nemocnice Na Františku, odtud putoval speciální sanitkou do Nemocnice Na Bulovce. A dozvěděl se verdikt, který už sám tušil: má koronavirus. Stal se tak vůbec prvním člověkem v Česku, u něhož došlo ke komunitnímu přenosu. Nákaza se u něj prokázala v době, kdy v ČR byla teprve zhruba čtyřicítka potvrzených případů, on byl první, který neměl vazby na lidi, již se vrátili z oblastí s výskytem nemoci.

V nemocnici taxikáři začali dávat infuze. Rentgen také ukázal zápal plic.  „Plíce byly úplně zahnisané. Zápal plic byl na obou lalocích plicních, takže mě odvezli na ARO,“ popsal vývoj nemoci pro server Seznam Zprávy muž.

Setkání se smrtí

V umělém spánku strávil celkem 28 dní, během nichž měl podle svých slov halucinace a zdálo se mu o vlastním pohřbu. „Čtyři dny jsem bojoval, aspoň podle lékařů, o život. Myslím si, že jsem tam, bude to znít bláznivě, potkal i takovou bytost, která snad mohla být i Smrtí. Nevím, taková zvláštní osoba to byla, takže těžko říct,“ popsal s tím, že ho ona osoba doprovázela, komunikovala s ním a jemu s ní bylo příjemně.  „Potom jsem tu osobu opustil, odešel od ní a v tom okamžiku se mi ulevilo,“ dodal.

Pomohla mu prý jeho touha vrátit se domů, propustili ho 20. dubna. O devět dní později už znovu sedl za volant svého taxíku a vrátil se do práce. „Jsem úplně v pohodě, samozřejmě večer jsem unavený. Že bych třeba ještě šel na diskotéku nebo něco takového, to ne. Lehnu si a jdu spát, jsem prostě vyřízený. Ale nepřemáhám se, nesnažím se přemáhat, tak jak jsem dříve jezdil víceméně neustále,“ řekl serveru.

Do taxíku si po prodělané nemoci hodlá nainstalovat plexisklo, bude stále nosit roušku a nákupním centrům se podle svých slov raději vyhne. S taxikařinou ale skončit nehodlá. „Mně se změnily životní hodnoty, to stoprocentně, ale nevidím důvod nevozit lidi. Já jsem člověk komunikativní, rád si s lidmi popovídám,“ uvedl. 

Taxikář léčený remdesivirem

Domů už propustili také druhého nakaženého taxikáře Roberta M., který byl hospitalizován ve Všeobecné fakultní nemocnici a jenž jako první člověk v Česku dostal experimentální lék remdesivir. „Musím se hýbat a denně cvičit, dostat se zas do formy a získat svalovou hmotu, o kterou jsem přišel. Boj ještě neskončil a plně si to uvědomuju,“ řekl při svém propuštění 5. května 2020. V nemocnici strávil na den přesně osm týdnů.

Video  Symbol koronaviru v Česku, taxikář léčený Remdesivirem: Stal se zázrak, ale...  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fakt.fakt ( 10. května 2020 15:19 )

rentierskej jsi tak ožralej, že neroznáš 2 různé lidi.
Chceme údaje o hubeného o 10 let mladšího taxikáře z Bulovky, pomluv a urážek toho druhého tlustého taxikáře bylo od ředitele Thomayerky dost, jenže to nic nemění, že péči zanedbali a rozšířili infekci a to je trestné!!!

fakt.fakt ( 10. května 2020 14:47 )

rentierskej jsi tak ožralej, že neroznáš 2 různé lidi.
Tenhle hubeňour se chtěl na tlusťochově popularitě přiživit a tak vypráví bulváru o tom, jaké měl halucinace, že viděl skafandry a mimozemšťani na něm dělali v kosmu pokusy

holahej ( 10. května 2020 14:18 )

Hlupáku, sám máš halucinace
Tenhle taxikář se zhnisanými plícemi byl ten HUBENÝ, rval si hadičky a viděl mimozemštany.

holahej ( 10. května 2020 12:47 )

Nadpis by měl být UZDRAVENÍ TAXIKÁŘI, oba propustili z nemocnice domů a článek zmiňuje těžký průběh u obou. Ten první nakažený taxikář z Bulovky se asi veze na vlně nezasloUžené slávy toho druhého taxikáře, kterého proslavila zanedbaná diagnoza plicní lékařky v Thomayerce (+ malér s rozšířením infekce po nemocnici) naprostý kolabs jeho oběhu, napojení na mimotělní oběh, lék Remdesivir a že doslova vstal hrobníkovi z lopaty ve Všeobecné fakultní nemocnici.

holahej ( 10. května 2020 12:31 )

Odbornice na obyčejnou chřipku se nyní může smát leda svojí vlastní tuposti. Jedna věc je stanovit špatnou diagnozu, ale druhá věc je se pacientovi a jeho rodině vysmívat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa