Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zeman, Babiš i Duka v rouškách uctili oběti 2. světové války. Kvůli viru každý zvlášť

Aktualizováno -
8. května 2020
12:55
Autor: ČTK, kal - 
8. května 2020
10:10

Čelní politici si v pátek 75. výročí konce druhé světové války připomněli položením věnců u hrobu Neznámého vojína na pražském Vítkově. Jako první přišel prezident Miloš Zeman, po něm individuálně následovali předsedové horní a dolní komory Parlamentu Miloš Vystrčil (ODS) a Radek Vondráček (ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO). Podobu pietního aktu letos výrazně ovlivňují opatření proti šíření nového typu koronaviru, politici na místo přijíždějí tak, aby se nepotkali. Počet přítomných je proti jiným letům značně omezen. Většina z jmenovaných politiků se zúčastnila i pietního aktu na Olšanských hřbitovech.

Babiš v krátkém rozhovoru s novináři poděkoval Spojencům za osvobození, zdůraznil roli Pražského povstání. „Jsem přesvědčen o tom, že naši lidé, jak povstali, tak Prahu zachránili,“ řekl. Situace ve světě podle premiéra není dobrá, světové mocnosti za ni mají zodpovědnost a nejsou schopné se domluvit, Rada bezpečnosti OSN selhává, řekl.

Česko je podle Babiše v bezpečí díky členství v NATO a evropských strukturách. Válku je ale potřeba připomínat mladým, stejně jako hrdiny, kteří padli za svobodu, uvedl. Připomněl české vojáky v zahraničních misích. Události druhé světové války a hrdiny schopné položit život za vlast a svobodu je nutné si stále připomínat také podle Vystrčila a Vondráčka.

Evropa slaví 75 let od konce 2. světové války. Projev chystá i královna Alžběta II.

„Osvoboditel se záhy změnil na dobyvatele“

Piety se zúčastnili i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), náčelník generálního štábu Aleš Opata, pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a pražský arcibiskup Dominik Duka. Přijížděli postupně v desetiminutových intervalech. Každý z nich u památníku položil věnec a za zvuků signálu Večerka držel minutu ticha. Poté je vystřídal další účastník piety.

Hřib před novináři uvedl, že konec války nepřinesl velké části Evropy svobodu. „Osvoboditel se záhy změnil na dobyvatele,“ řekl k situaci v poválečném Československu, které se stalo součástí sféry vlivu tehdejšího Sovětského svazu. Nikdo podle Hřiba neupírá Sovětskému svazu zásluhy na osvobození, byl ale podle primátora také jedním ze strůjců druhé světové války, když společně s Německem napadl Polsko.

Video  Babiš na pietě na Vítkově vyzdvihl roli Pražského povstání. Situace ve světě není dobrá, zmínil  - abl
Video se připravuje ...

Pieta v komorním duchu i na dalších místech Česka

S otázkou, jestli jsou vztahy s Ruskem nyní dobré, odkázal Hřib na ministra zahraničí. Letošní výročí konce druhé světové války ovlivňuje debata spojená s napjatými česko-ruskými vztahy. Vliv na ně má odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva nebo zřízení památníku v pražských Řeporyjích protisovětským vlasovcům, kteří se na konci druhé světové války podíleli na osvobození Prahy.

Tři pražští politici včetně Hřiba mají policejní ochranu, týdeník Respekt napsal o příjezdu pracovníka ruských tajných služeb s jedem ricin do Prahy. Pokud má být svoboda slova reálná, je třeba zajistit bezpečnost občanů, řekl k tomu Hřib.

Podle Duky současná epidemie koronaviru, která omezila veřejný život a setkávání lidí, pomáhá i mladší generaci porozumět tomu, co mohla znamenat situace výjimečného stavu, který k válce vždy patří. Je třeba mít odvahu, statečnost a trpělivost, řekl.

Video  Metnar chce pro armádu moderní vybavení. Ne jen pomáhat a pak čelit škrtům  - abl
Video se připravuje ...

Den, kdy nacistické Německo podepsalo v roce 1945 kapitulaci, slaví Česko společně s většinou evropských států jako státní svátek. V komorním duchu a bez účasti veřejnosti se konají piety také na dalších místech České republiky. Pandemie koronaviru ovlivnila oslavy výročí rovněž v jiných evropských zemích. Například Rusko odložilo každoroční vojenskou přehlídku.

Video  „Osvoboditel se záhy změnil na dobyvatele.“ Hřib na pietě za oběti 2. světové války kritizoval Rusy 
Video se připravuje ...

Rusko odložilo přehlídku

Oproti minulosti se letos v květnu na Pražském hradě neuskuteční jmenování nových generálů. Akt byl přesunut, konat se pravděpodobně bude až v říjnu při oslavách 28. října.

Omezení oslav konce druhé světové války se dotklo i dalších evropských zemí. Rusko například odložilo tradiční vojenskou přehlídku, která se měla konat v sobotu na Rudém náměstí.

Video  Duka našel na koronaviru světlou stránku: Mladí už vědí, jak vypadal výjimečný stav  - abl
Video se připravuje ...

gabreta ( 8. května 2020 21:15 )

Hřib je jen dobře placená, hlásná trouba šéfů z Bruselu! Já bych ho jen chtěl vidět, jak by se pochlapil za totáče. Od základní školy by byl v SSM a po studiích by byl minimálně pobočník Mohority na ÚV SSM!!!

ivoadller ( 8. května 2020 13:44 )

Není historik jako historik.

xxxx678 ( 8. května 2020 13:04 )

Primátoru Hřibovi dávají historici za pravdu, takže proč ho, stále urážíte?

xiioma ( 8. května 2020 11:12 )

Zeman došel sám až ke věnci? Nu vot, maladěc ... má to hodně našlapaný, zítra se setne na plech na ruské ambasádě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa