Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Smrt nakažené sanitářky (†59) z Thomayerky: O obětavé kolegyni promluvil ředitel nemocnice Beneš

Autor: jim - 
1. května 2020
05:01

Již podruhé během koronavirové krize vyjádřil rodině a blízkým zesnulé zaměstnankyně svoji upřímnou soustrast ředitel Thomayerovy nemocnice Zdeněk Beneš (64). V neděli 29. března náhle zemřela sestřička (†47) infikovaná koronavirem covid-19, na níž se epidemie přenesla při práci na plicním oddělení. Přesně o měsíc později podlehla těžkému zápalu plic infikovaná sanitářka (†59). Co o ní Beneš řekl?

Česko ve čtvrtek šokovala zpráva o další zesnulé zdravotnici. Po těžkém boji podlehla 59letá sanitářka rozsáhlému zápalu plic. Žena byla pozitivní na koronavirus, který ale podle mluvčího Thomayerovy nemocnice Petra Sulka nebyl do čtvrtka potvrzený u jejich kolegů z Pneumologické kliniky 1. LF UK v Thomayerově nemocnici.

Obětavá a pracovitá

Chtěl bych za sebe i za všechny zdravotníky z Thomayerovy nemocnice vyjádřit celé rodině hlubokou a upřímnou soustrast,“ vzkázal prostřednictvím Blesk.cz ředitel nemocnice Zdeněk Beneš.

Tragicky zesnulou zaměstnankyni dojemně pochválil. „Musím říci, že šlo o obětavou a pracovitou kolegyni, která přistupovala ke své práci zodpovědně,“ prozradil ředitel. Víc s ohledem na pozůstalé nechtěl ředitel ani nemocnice prozrazovat.

Komunitní přenos?

Poslední dny prožila sanitářka mezi svými kolegy, kteří o ni pečovali na Anesteziologicko-resuscitační klinice Thomayerovy nemocnice. Kde přesně se nakazila koronavirem, nebylo ve čtvrtek jasné. Podle mluvčího nemocnice se mohlo v jejím případě jednat o komunitní přenos: „Všichni zaměstnanci uvedené kliniky jsou dosud covid negativní. Dále je potřeba zmínit, že zesnulá sanitářka bydlela v bytě s dalšími covid pozitivními lidmi a nelze tedy vyloučit komunitní přenos,“ uvedl Petr Sulek.

Pilná sestra Věra

Na konci března zásahla celou Thomayerovu nemocnici zpráva o zesnulé sestřičce Věře (†47) z Říčan, která pečovala o nakaženého taxikáře na JIPce. Zdeněk Beneš již dříve pro Blesk.cz prozradil, že mu svojí obětavostí zachránila život: „Byla to velmi obětavá a pilná sestra, která ke své práci přistupovala velmi zodpovědně a profesionálně. Málokdo si dnes uvědomuje jednu podstatnou věc, a sice tu, že to byla právě tato sestřička, která svou obětavostí a prací zachránila život vysoce infekčnímu a polymorbidnímu pacientovi – taxikáři, který vážil 180 kg,“ řekl Beneš.

Sestřička se při výkonu své práce nakazila koronavirem covid-19 a nečekaně doma v Říčanech zemřela. Soudní pitva následně prokázala, že se jednalo o náhlé úmrtí. Podle Beneše a dalších blízkých jí zdravotní stav komplikovaly také útoky veřejnosti a některých médií, kteří jí vyčítali, že roznášela infekci. „Tuto situaci nesla velice těžce, a to včetně její rodiny, a následně to negativně ovlivnilo i průběh její nemoci, který nakonec skončil tragédií. Je mi velice líto, co se sestřičce stalo, a upřímně toho lituji. Byla to žena, která měla srdce na pravém místě,“ prozradil již dříve pro Blesk.cz ředitel Thomayerovy nemocnice Zdeněk Beneš.

Video se připravuje ...
Další videa