Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ošetřovné se zvýší na 80 procent, potvrdil Zeman. A porostou platby za státní pojištěnce

Autor: ČTK, Mii - 
30. dubna 2020
16:27

Další podpisové kolečko si dnes „stříhnul“ prezident Miloš Zeman. Potvrdil čtyři zákony, mimo jiné zvýšení ošetřovného na 80 procent pro rodiče, kteří zůstali doma s dětmi v souvislosti s uzavřením škol kvůli koronavirové krizi. Rovněž významně porostou zdravotní platby státu za děti nebo důchodce a stát bude nově ručit za některé úvěry.

Ošetřovné bude činit 80 procent denního vyměřovacího základu zaměstnance místo nynějších 60 procent. Získá na něj rovněž nově nárok také část lidí, kteří pracují na dohody o provedení práce nebo na dohody o pracovní činnosti. Stát bude podle předlohy vyplácet zavedené zvláštní ošetřovné nejdéle do letních prázdnin.

Lidé pracující na dohody budou mít nárok na ošetřovné za podmínky, že z nich bylo v minulosti odváděno nemocenské pojištění a jsou stále platné. Takzvaným dohodářům vyplatí stát zpětně za období od uzavření škol do konce března ošetřovné 60 procent denního vyměřovacího základu, od dubna 80 procent.

Zvýšené ošetřovné se přibližuje podle důvodové zprávy úrovni čisté mzdy s uplatněním slevy na poplatníka. Na dávce je závislá velká část rodin s dětmi a standardní ošetřovné 60 procent nestačí v mnoha případech pokrýt jejich základní životní výdaje, zejména u samoživitelek a samoživitelů, stojí ve zdůvodnění.

Video  Maláčová v roušce a nové návrhy: Ošetřovné na děti do 13 let a pomoc firmám, které musely zavřít kvůli koronaviru a zákazům  - ČTK
Video se připravuje ...

Porostou částky za státní pojištěnce

Další zákon, který Zeman podepsal, je zvýšení plateb za státní pojištěnce. Podle vládní novely vzrostou od června o 500 korun měsíčně a od příštího roku o dalších 200 korun z nynějších 1067 korun za měsíc. 

K takzvaným státním pojištěncům patří také třeba studenti, nezaměstnaní lidé a vězni. Celkem jde o více než 5,9 milionu lidí. Zvýšením plateb letos vzrostou výdaje státu zhruba o 20 miliard korun a příští rok o 50 miliard korun, stojí v důvodové zprávě. Skutečné částky ale budou podle zdůvodnění záviset zejména na vývoji nezaměstnanosti.

Stát také bude ručit 150 miliardami korun za komerční úvěry pro firmy s nejvýše 500 zaměstnanci. Tyto malé a středně velké firmy by tak mohly získat na obnovu své činnosti po epidemii koronaviru kolem 495 miliard korun. Poskytnutí státní záruky přináší zákon, který dnes podle svého mluvčího podepsal prezident Miloš Zeman.

Stát bude ručit prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) za úvěry sjednané do konce letošního roku. Záruka bude platit na provozní úvěry do 50 milionů korun. V případě menších firem bude činit ručení maximálně 45 milionů korun, u větších firem 40 milionů korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa